OTIB > Nieuwsbrief > Algemene editie 29 juli 2019, jaargang 9, nr. 7 Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google plus Deel op Pinterest
Monteursdagen 2019 starten in oktober
29-07-2019
Monteursdagen 2019

In de installatiebranche gebeurt het: de energietransitie, slimme techniek in steeds meer huizen en snelle ICT-verbindingen. Een vak om trots op te zijn. Een vak waar je alle kanten mee op kunt. Maar dan moet je wel bijblijven, niet alleen nu maar ook de komende jaren. Daarom organiseren OTIB en Techniek Nederland dit najaar weer de monteursdagen. Volg kosteloos een workshop sanitairtechniek, elektrotechniek of warmtepomptechniek. Zo zorg je dat ook jij bijblijft.

Programma

 • Inloop vanaf 15.30 uur
 • 16.00 – 17.00 uur: plenair programma (in de praktijkruimte)
 • 17.00 – 17.45 uur: buffet (in de praktijkruimte)
 • 17.45 – 19.30 uur: 3 workshops
  • Workshop sanitairtechniek, 30 deelnemers, theorieruimte, te verzorgen door Techniek Nederland
  • Workshop elektrotechniek, 40 deelnemers, theorieruimte, te verzorgen door Techniek Nederland
  • Workshop warmtepompen, 20 deelnemers, praktijkruimte, te verzorgen door IW
 • 19.30 uur: afsluiting

Data en locaties
De Monteursdagen vinden dit najaar van 15.30 tot 19.30 uur plaats op de volgende data en locaties:

IW-Locatie Datum
Hoofddorp Dinsdag 29 oktober 2019 – 15.30- 19.30
Groningen Donderdag 31 oktober 2019– 15.30- 19.30
Bergen op Zoom Dinsdag 5 november 2019 – 15.30- 19.30
Roermond Woensdag 6 november 2019 – 15.30- 19.30
Amersfoort Donderdag 7 november 2019 – 15.30- 19.30
Dordrecht Dinsdag 12 november 2019– 15.30- 19.30
Didam Woensdag 13 november 2019 – 15.30- 19.30


Aanmelden
Kijk hier voor meer informatie over de Monteursdagen en meld jezelf en je collega’s direct aan! Geef daarbij ook aan welke workshop je wilt volgen. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt!

Maak direct werk van STIP!
29-07-2019
Wat is jouw STIP op de horizon?

De technische installatiebranche schreeuwt om goede vakmensen. Vakmensen die niet alleen theoretisch geschoold zijn, maar die hun vaardigheden vooral ook op de werkvloer leren. Om installatiebedrijven bij deze belangrijke taak te ondersteunen, biedt OTIB met de nieuwe Stimuleringsregeling Praktijkbegeleiding (kortweg: STIP) een tegemoetkoming in de kosten. De nieuwe regeling voor het begeleiden van leerling-werknemers staat per 1 augustus 2019 open voor bestaande en nieuwe praktijkbegeleidingsbedrijven. Zet praktijkbegeleiding daarom met STIP op één!

Met de inzet van de STIP stimuleert OTIB installatiebedrijven om praktijkleerplaatsen voor leerling-werknemers te realiseren en hierbij zorg te dragen voor een goede begeleiding van de individuele leerling-werknemer. Installatiebedrijven kunnen  - en dit is nieuw! -  de STIP inzetten voor de begeleiding van zowel technische als niet-technische leerling-werknemers. De regeling is een vervolg op de BPV-regeling die per 1 augustus 2019 komt te vervallen.

Hoe zet jij de STIP op de horizon?
Voor bedrijven die al ervaring met de BPV-regeling hebben verandert er niet veel. Een aantal punten op een rij:

 • de STIP-tegemoetkoming kan worden aangevraagd door leer- en opleidingsbedrijven die erkend zijn door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en vallen onder de cao voor het technisch installatiebedrijf;
 • de leerling-werknemer staat gedurende het studiejaar waarop de aanvraag betrekking heeft ingeschreven voor een beroepsopleiding (technisch of niet-technisch) die opleidt voor een kwalificatie die is opgenomen in de centrale registers;
 • het onderwijsprogramma van de beroepsopleiding omvat tenminste 400 klokuren per half studiejaar, waarvan meer dan 50% plaatsvindt in de beroepspraktijkvorming;
 • de leerling-werknemer heeft voor tenminste 15 uur per week een aanstelling bij een leerbedrijf;
 • de werkgever beschikt over een urenregistratie van de leerling-werknemer en een urenregistratie waaruit de begeleiding van de leerling-werknemer door een praktijkopleider blijkt;
 • de werkgever en de praktijkopleider geven OTIB toestemming om de praktijkopleider te informeren over ontwikkelingsmogelijkheden.

Praktijkopleiders met STIP op één
In de regeling is opgenomen dat OTIB in contact wil komen met de helden achter de jonge vakmensen: de praktijkopleiders. Met een passend aanbod van opleidingen, workshops en bijeenkomsten wil OTIB deze praktijkopleiders namelijk nóg beter ondersteunen. Zij leiden immers de jonge vakmensen op en laten hen zich snel thuis voelen in de branche die bol staat van de technische en maatschappelijke uitdagingen!

Eenvoudig aanvragen
Ben je werkgever van een bij OTIB aangesloten technisch installatiebedrijf? Dan kun je de STIP-tegemoetkoming voor je werknemers die een duale beroepsopleiding volgen en een diploma in het reguliere beroepsonderwijs (MBO of HBO) halen eenvoudig aanvragen via OTIB-online. Zodra je aanvraag voor de STIP-tegemoetkoming door OTIB is geaccepteerd, keert OTIB de tegemoetkoming in halfjaarlijkse termijnen uit. De eerste termijn wordt uitgekeerd na het eerste half jaar waarin de leerling is begeleid. De laatste uitkeringstermijn vindt plaats na het door de leerling-werknemer behalen van het diploma van de beroepsopleiding. In totaal gaat het om een bedrag van € 1.200,- per leerling-werknemer per jaar.

Maak direct werk van STIP!
Verbreed je horizon, investeer samen met OTIB in het opleiden van nieuwe vakmensen en maak van praktijkbegeleiding dus geen punt maar een STIP! Bekijk hier de STIP-voorwaarden en vraag de tegemoetkoming direct aan!

Meld je aan voor de training op 26 september
29-07-2019
Training: Krachtig communiceren met nieuwkomers!

Onze branche heeft te maken met grote tekorten aan personeel. Dat vraagt om open armen voor iedereen die wil werken in de techniek. Zij-instromers zijn dus zeer welkom. Een deel van deze groep heeft echter een andere culturele achtergrond, een andere voorgeschiedenis en/of komen uit een ander land. Hoe ga je hier als directeur, leidinggevende of HR-manager mee aan de slag? Om deze vraag te beantwoorden organiseert OTIB op 26 september in Nieuwegein de training ‘Krachtig communiceren met nieuwkomers!’. Wil jij het optimale rendement halen uit de zij-instromers in jouw organisatie? Wil je weten hoe slim communiceren je helpt méér uit je personeel te halen? Inzicht krijgen over je eigen vooroordelen én die van anderen? Dan mag je deze training niet missen!

Iedereen sterker
Tijdens de training, die speciaal bedoeld is voor leidinggevenden, directeuren en HR-managers, leer je hoe je miscommunicatie of de gevolgen van vooroordelen oplost zonder jezelf, de ander of je bedrijf tekort te doen. Sterker nog: van krachtige communicatie met nieuwe zij-instromers wordt het hele bedrijf sterker! Want als je je bewust bent van je eigen mening en inzichten en dat van anderen, dan voorkom je onbegrip. Of erger: pestgedrag, uitsluiting of het onnodige vertrek van medewerkers.

Wat kun je verwachten?

 • Een inspirerende en interactieve training van twee dagdelen over krachtig communiceren met zij-instromers met een andere culturele achtergrond, onder leiding van een ervaren trainer.
 • Actuele informatie en effectieve communicatietechnieken.
 • Kennis die je direct kunt toepassen in de dagelijkse praktijk.
 • Het leren van vaardigheden die je helpen leiding te geven aan medewerkers met een andere culturele achtergrond.

Aanmelden en meer informatie
Deze training is kosteloos. Je bent van harte welkom om je voor 19 september je aan te melden via deze link. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de OTIB Supportdesk via 0800-8855885.

Informatieve bijeenkomst ‘Veilig en gezond werken"
29-07-2019
Veilig en gezond werken: een kwestie van gewoon doen!

Hoe zet je gezond en veilig werken in je bedrijf op de agenda? En hoe stimuleer je veilig gedrag van je vakmensen? Twee belangrijke vragen, zowel voor het bedrijf als voor de vakmensen zelf. En deze vragen zijn actueler dan ooit. Want juist in drukke tijden en met een tekort aan vakmensen is de werkdruk in sommige bedrijven hoog. Wil jij ook weten hoe je meer veiligheidsbewustwording op de werkvloer kunt creëren? Verken dan al je mogelijkheden in de bijeenkomst ‘Veilig en gezond werken: een kwestie van gewoon doen!’ bij jou in de regio.

Veiligheid is meer dan regels. Het gedrag van vakmensen zelf is essentieel. Speciaal voor directeuren, leidinggevenden, HR-managers en KAM-medewerkers organiseert OTIB daarom bijeenkomsten over veilig en gezond werken in de techniek. Naast praktische zaken gaan we hierbij vooral in op de beïnvloedingsmogelijkheden van het gedrag van je medewerkers in alle lagen van je bedrijf. Hoe veilig gedragen jouw vakmensen zich? Hoe ver reikt jouw invloed als ondernemer? En hoe leidt voorbeeldgedrag tot voorbeeldig veiligheidsgedrag? Daarnaast kijken we natuurlijk ook naar gezond werken. Want gezond werken maakt dat mensen langer en met meer plezier blijven werken!

Inhoud
Tijdens de informatieve bijeenkomst ‘Veilig en gezond werken: een kwestie van gewoon doen!’, bieden we je inzicht, informatie en praktische instrumenten om in jouw bedrijf zelf met veilig en gezond werken aan de slag te gaan. Na een interactieve plenaire start kun je kiezen uit drie workshops:

 • Van werkdruk naar werkplezier
  In deze workshop bespreken we vijf effectieve strategieën voor zowel het individu als het team en de organisatie om de werkdruk te verminderen en het werkplezier te bevorderen.
 • De RI&E
  De RI&E vervult een belangrijke rol in het beheersbaar maken van risico’s. Daarom staan we in deze workshop stil bij de verschillende risico’s én de manier waarop je als werkgever via de RI&E veilig gedrag kunt sturen.
 • Duidelijkheid, eigenaarschap en elkaar aanspreken
  Op welke sport van de veiligheidsladder staat jouw bedrijf? Is iedereen binnen je bedrijf zich bewust van alle normen rond veilig werken? En zo ja, hoe komt het dan dat zowel medewerkers als leidinggevenden zich hier toch niet altijd aan houden? In deze workshop staat het versterken van het veiligheidsdenken centraal.

Locaties en aanmelden
De bijeenkomsten ‘Veilig en gezond werken: een kwestie van gewoon doen!’ vinden plaats op de volgende data:

 • Donderdag 19 september           Regio Rotterdam
 • Donderdag 3 oktober                    Regio Hilversum
 • Donderdag 24 oktober                 Van der Valk Hotel Stein-Urmond
 • Dinsdag 29 oktober                      Van der Valk Hotel Uden-Veghel
 • Donderdag 31 oktober                 Van der Valk Hotel Breda Princeville
 • Woensdag 6 november                Regio Zwolle

Alle bijeenkomsten zijn van 15.00 tot 19.00 uur, inloop vanaf 14.30 uur. En vanzelfsprekend zorgen we voor een hapje eten. Aanmelden kan nu via deze link. Na aanmelding ontvang je het programma ter bevestiging.

WorldSkills: 22 t/m 27 augustus 2019
29-07-2019
Jong techniektalent op weg naar WorldSkills Kazan

Van 22 t/m 27 augustus vindt de 45ste editie van de WorldSkills plaats in het Russische Kazan. Sander Damsma doet mee voor Sanitaire- en Verwarmingstechniek; Jasper Olthuis strijdt mee in de categorie Elektrotechniek. Zij wonnen beiden goud tijdens de Skills The Finals! OTIB wenst deze jonge kanjers alle succes toe!

Deze WorldSkills-competitie brengt ruim 1.600 jonge professionals uit meer dan 60 landen bij elkaar die deelnemen aan 56 competities. Het evenement vindt plaats in Kazan, waar 1.500 experts het werk van de deelnemers beoordelen.

Twee keer goud
Van 20 t/m 22 maart 2019 stond RAI Amsterdam in het teken van Skills The Finals, de nationale finale voor de WorldSkills Kazan. Sander Damsma werd Nederlands kampioen op het onderdeel Sanitaire- en Verwarmingstechniek, Jasper Olthuis op het onderdeel Elektrotechniek. Sander en Jasper studeren beiden op het Deltion College in Zwolle. Sander wordt onder anderen begeleid door Julian van Lohuizen die eerder meedeed met zowel de EuroSkills als WorldSkills. Reglementair mag hij nu niet meer meedoen, maar hij helpt nu Sander om zich voor te bereiden. Vorig jaar werd Sander zesde bij de nationale wedstrijden. Vervolgens is er vol ingezet om dit veelbelovende talent naar de aanstaande WorldSkills in Kazan te coachen.

Trainingsweek in Rusland
Sander: “Als voorbereiding op Kazan heb ik eind juni een week getraind in Tsjeboksary in Rusland. Ik was daar samen met mijn expert, Johan van Dijk van IW. Jasper trainde er ook. Deze week was heel nuttig om te zien hoe ik ervoor stond, want ze bootsten precies de omstandigheden na waaronder ik straks in Kazan meedoe. Zo heb ik het materiaal en de gereedschappen kunnen aanvoelen, want die worden je voor de WorldSkills aangeleverd. Het was goed om daar alvast mee te werken zodat ik weet wat ik op dat vlak kan verwachten. Vooraf ontving ik via de mail een trainingsproject, zonder veel maten. In Tsjeboksary ontving ik de uitgebreide papieren en ging ik ermee aan de slag. Dat was heel leerzaam en op die ervaring kan ik voortbouwen tijdens mijn training hier in Nederland. Met de kritische punten van de expertjury in Tsjeboksary heb ik genoeg gerichte trainingsfocus meegekregen.”

Dubbelrol Johan
Tijdens de WorldSkills vervult Johan van Dijk een dubbelrol: “Enerzijds ga ik mee naar Kazan als nationaal expert vanuit WorldSkills Netherlands en zal ik met mijn internationale collega’s het wedstrijdonderdeel Plumbing & Heating vormgeven voor het onderdeel Sanitaire- en Verwarmingstechniek waar Sander op uitkomt.” Jasper komt uit voor het onderdeel installatietechniek gebouwen en zijn nationaal expert vanuit WorldSkills Netherlands is Erik Beldman. De andere rol van Johan is uiteraard die waarin hij beide kandidaten al langere tijd begeleidt vanuit IW Zwolle.

Trots op Sander en Jasper
Leroy Penning is instructeur IW Zwolle en traint Sander: “Hij heeft keihard gewerkt en dit heeft zijn vruchten afgeworpen: hij haalde op het NK ruim de eerste plek. Ik ben daar heel trots op. In de trainingen focussen we vooral op het omgaan met tijdsdruk, want die is tijdens de WorldSkills heel hoog. Dit jaar is het een blind project, dus we hebben geen idee wat er van Sander gevraagd gaat worden. Daarom trainen we voortdurend alle facetten. Ik heb alle vertrouwen in hem en weet zeker dat hij sowieso de Medal of Excellence zal halen.” Johnny van Diermen, instructeur voor IW, traint Jasper: "Vorig jaar heb ik de Skills wedstrijden in Nederland en Budapest bezocht om een beeld te vormen van de sfeer. Daardoor ben ik Jasper ook gaan trainen op zijn mentale gesteldheid. Want het is niet niks als er dagenlang duizenden mensen langs komen terwijl jij volop met je wedstrijdopdracht bezig bent.”

Ook op zoek naar nieuw talent?
29-07-2019
Zij-instromers aan de slag in de installatietechniek

Met haar adviseurs arbeidsmarkt biedt OTIB ondersteuning aan werkzoekenden én aan technische installatiebedrijven die naarstig op zoek zijn naar gemotiveerde mensen. De adviseurs vinden kandidaten, koppelen partijen aan elkaar en zorgen dat de plaatsing van een nieuwe medewerker goed is voorbereid en soepel verloopt. Adviseur arbeidsmarkt Ilona Rengelink: “Werkgevers zien vaak niet welke kansen er zijn - wij helpen ze daarbij.”

OTIB werkt als opleidings- en ontwikkelingsfonds van de technische installatiebranche aan het versterken van de technieksector. Eén van de speerpunten van OTIB is het ondersteunen van bedrijven bij de zoektocht naar geschikte medewerkers. De branche kampt met een groot tekort aan gekwalificeerde technici om het vele werk te doen. In totaal ondersteunen vier adviseurs arbeidsmarkt, samen met de regiomanagers, door heel Nederland bedrijven in de installatietechniek.

Samenwerken met alle partijen in de regio
Om de juiste match te kunnen maken, werken de adviseurs arbeidsmarkt nauw samen met verschillende partijen. Rengelink: “Ik heb veel contact met allerlei bedrijven in de regio en ook met de vertegenwoordigers van de vakbonden en Techniek Nederland. Daarnaast heb ik contacten met bijvoorbeeld gemeenten, het Werkservicepunt en het UWV. We kijken of er onder hun cliënten kandidaten zijn die mogelijk aan de slag kunnen in de technische installatiebranche. Vervolgens zetten we als betrokken partijen gezamenlijk werkgelegenheidsprojecten op en verbind ik de kandidaten met regionale opleiders, taalaanbieders en arbeidsmarktcoaches.”

Geschikt of geschikt te maken
De adviseurs arbeidsmarkt helpen bij het vinden (en behouden) van vakmensen via reguliere instroomkanalen, maar vooral ‘zij-instromers’ hebben hun aandacht. Dat zijn bijvoorbeeld mensen met een andere opleiding of werkervaring, 50-plussers, statushouders of kandidaten met een arbeidsbeperking. Zij-instromers hebben vaak net wat méér nodig om succesvol aan de slag te gaan - denk aan jobcoaching, taalles, aandacht voor werknemersvaardigheden of een praktijkgerichte technische opleiding. De adviseur arbeidsmarkt helpt hen bij het vinden van die ondersteuning en bemiddelt bij bedrijven. Daarnaast adviseert zij werkgevers hoe zij de selectie, screening, opleiding en begeleiding van kandidaten kunnen aanpakken en biedt zij hulp bij de aanvraag van loonkostensubsidie.

Duurzame plaatsing zonder kosten
OTIB is een organisatie zonder winstoogmerk. De ondersteuning aan werkgevers en werkzoekenden is kosteloos. Wel wordt van beiden echte betrokkenheid en commitment verwacht. Duurzame plaatsing is ons primaire doel. We besteden daarom veel aandacht aan het voortraject, zodat werkgevers en werknemers goed weten wat ze van elkaar kunnen verwachten. Daarnaast biedt OTIB een meerjarenplan met daarin nazorg en monitoring. Zo ontstaan de beste werkrelaties.

Ook op zoek naar nieuw talent?
De adviseurs arbeidsmarkt zijn onderdeel van het Servicepunt Arbeidsmarkt Mobiliteit (SAM) van OTIB. Benieuwd wat SAM voor uw organisatie kan betekenen? Neem contact op met SAM via 0800-6061 of mail naar servicepunt@otib.nl. Meer informatie is ook te vinden op www.servicepunt.otib.nl.

Overzicht workshops en trainingen
29-07-2019
Uit de agenda

De komende maanden organiseert OTIB weer inspirerende workshops en trainingen in de regio voor vakmensen in de technische installatiebranche. Een greep uit het aanbod:

Branche zoekt vrouw
Werken in de techniek een mannenbaan? Absoluut niet! In de technische installatiebranche werken al jaren succesvolle vakvrouwen. En dat moeten er nog meer worden. Daarom zijn de installatiebedrijven in Limburg op zoek naar jou! Kom ook naar de bijeenkomst op 9 of 10 september en maak kennis met de techniek!  Aanmelden kan via 0800-6061 of stuur een e-mail naar servicepunt@otib.nl ovv projectnummer P103.

Praktijkopleidersdagen
Praktijkopleiders zijn onmisbaar voor de opleiding van nieuwe medewerkers. Voor de ontwikkeling van hun vak nodigen OTIB, OOM en A+O praktijkopleiders graag uit om deel te nemen aan de één van de regionale Praktijkopleidersdagen, die plaatsvinden op 19 september in Soest, op 24 september in Wolvega, op 25 september in Vlissingen en 1 oktober in Ugchelen. Kijk hier voor het programma en meld je aan!

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid op VitaliTea-bijeenkomst in Bergen op Zoom
Voeding, gezondheid en leefstijl spelen een grote rol in de duurzame inzetbaarheid van mensen. Maar hoe pas je dit gegeven op jezelf en je bedrijf toe? Op 23 september vindt in Bergen op Zoom een VitaliTea-bijeenkomst plaats. Deze bijeenkomst biedt je een mooie gelegenheid om hierover met andere ondernemende vrouwen in de Installatietechniek in gesprek te gaan. Vergroot je inzicht in de belangrijkste bouwstenen van duurzame inzetbaarheid en meld je snel aan!

Cursus Praktisch Personeelsmanagement
In de cursus Praktisch Personeelsmanagement wordt de koppeling gemaakt tussen de ontwikkeling in de branche, je eigen organisatie en de effecten hiervan op je personeelsbeleid. De cursus vindt plaats bij Van der Valk in Vianen en bestaat uit de volgende vijf cursusdagen: 16 september, 7 en 28 oktober, 11 en 25 november. Elke cursusdag duurt van 9.30 tot 16.30 uur. Aan de cursus kunnen maximaal 10 deelnemers deelnemen. Kijk daarom hier voor meer informatie en meld je snel aan!

Themabijeenkomst in Westervelde: Bijblijven of afhaken?
Speciaal voor ondernemende vrouwen in Noord Nederland organiseren OOM/Metaalunie, en OTIB/Techniek Nederland op donderdag 17 oktober in Westervelde een inspirerende themabijeenkomst waarin de leercultuur in jouw bedrijf centraal staat. Met de training ‘Bijblijven of afhaken?’ versterk je je inzicht en krijg je praktische handvatten om vakmensen in je bedrijf te stimuleren om invulling te geven aan een leven lang ontwikkelen. OTIB nodigt je van harte uit om kosteloos aan de training deel te nemen. Meld je dus snel aan via deze link!

Themabijeenkomst in Limburg: Bijblijven of afhaken?
Speciaal voor ondernemende vrouwen in Zuid Nederland organiseren OOM en OTIB op dinsdag 29 oktober in Limburg een themabijeenkomst.Tijdens deze bijeenkomst staat de leercultuur in jouw bedrijf centraal. In de bijeenkomst ‘Bijblijven of aanhaken?’ geven wij jou inspiratie én praktische handvatten om vakmensen te stimuleren blijvend (bij) te leren en natuurlijk is deze bijeenkomst een goede gelegenheid om te netwerken. Je bent van harte welkom om kosteloos deel te nemen. Via deze link kun je je aanmelden.

Workshop 50+
Speciaal voor ervaren vakmensen in de installatiebranche organiseert OTIB ook in 2019 de workshop 50+. Deze succesvolle workshop, waarin je actief met je toekomst aan de slag gaat, vindt plaats op diverse locaties in de regio. Bijvoorbeeld op 23 september in Nootdorp en op 11 november in Houten. Kijk hier voor de mogelijkheden en meld je direct aan!

Sterk in je Werk
Wat zijn je ambities en welke stappen heb je nodig om deze te bereiken? Je vindt de antwoorden op deze en andere vragen in de speciaal  voor vakmensen van 26 tot en met 49 jaar bedoelde workshop Sterk in je Werk. Bijvoorbeeld op 3 oktober in Sneek en op 31 oktober in Vianen. Kijk hier voor het complete workshopoverzicht en meld je snel aan!

Workshop OTIB-skillsmanager
Wil jij OTIB-skillsmanager ook zo effectief mogelijk inzetten voor het versterken van je inzicht in de verschillende functies en in het functioneren en de ontwikkelingsmogelijkheden van de vakmensen in je bedrijf? Meld je dan nu aan voor de op 3 oktober in Woerden plaatsvindende workshop!

Female Impact 2019: investeer in je genderintelligentie!
Bewustwording, persoonlijk leiderschap, beïnvloedingskracht en zakelijk flirten. Het staat allemaal op het programma van Female impact, hét evenement  voor ondernemende vrouwen in de techniek dat dit jaar plaatsvindt op 10 oktober in Nieuwegein. Ben je ondernemer, mede-eigenaar of HR-medewerkster en wil je als vrouw meer impact hebben op de typische mannenwereld in de techniek? Schrijf je dan nu in!

 

Kijk voor het volledige overzicht van OTIB-activiteiten op https://www.otib.nl/!