OTIB > Nieuwsbrief > Algemene editie 17 december 2019, jaargang 9, nr. 12 Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google plus Deel op Pinterest
OTIB in 2020-magazine
17-12-2019
OTIB in 2020

Benieuwd wat we in 2020 gaan doen? Na de kerst staat op www.otibin2020.nl het OTIB in 2020-magazine live. Hierin vind je onze producten en dienstverlening voor volgend jaar.

Bekijk de VIZI regeling
17-12-2019
Met VIZI op weg naar nieuwe vakmensen

De technische installatiebranche is op zoek naar goede vakmensen. Omdat zij-instromers hierbij een belangrijke doelgroep zijn, stimuleert OTIB installatiebedrijven graag om juist deze mensen voor te bereiden op een boeiende baan in de branche. OTIB doet dit met VIZI: de nieuwe stimuleringsregeling voor het opleiden en begeleiden van jouw nieuwe vakmensen! Meer weten over de VIZI regeling? Of de VIZI aanvragen www.otib.nl/vizi

TopCoaches van het jaar 2019
17-12-2019
Daan van den Berg, Sanjay Bhoendie en Theo van den Elzen TopCoaches van het jaar 2019

De praktijkbegeleiders Daan van den Berg (Daan Installatietechniek), Sanjay Bhoendie (Lomans) en Theo van den Elzen (InstallatieWerk Zuid-Oost) zijn uitgeroepen tot TopCoach van het Jaar 2019. De drie TopCoaches mogen zich een jaar lang de beste praktijkbegeleiders in de technische installatiebranche noemen. Naast een bokaal ontvingen zij elk een geldprijs van €2.500,-. Bekijk hier de korte filmpjes van deze 3 prijswinnaars en alle andere finalisten van de OTIB TopCoach van het jaar verkiezing 2019.

Winnaar collegetour
17-12-2019
Collegetour prijswinnaars bekend

Afgelopen september organiseerde OTIB in Nieuwegein en Hardenberg een speciale route voor mbo-studenten met opdrachten langs de exposanten van de Elektro en Installatie vakbeurzen. En de prijswinnaars van de drie collegetours zijn inmiddels bekend.

Eerstejaars student Walter Benjamins van de opleiding Technicus Engineering van het Alfa college in Hoogeveen sleepte de prijs binnen tijdens de Elektrovakbeurs in Hardenberg.En tijdens de Installatievakbeurs in Hardenberg kwam Jelmer Wijma, vierdejaars aan de opleiding ‘Middenkader Engineering’ met als richting installatietechniek aan de ROC Friese Poort in Leeuwarden, het beste uit de bus. Hamzeh Haj Taha is eerstejaars student aan de opleiding ‘Monteur elektrotechnische installaties’ op het Tech College van ROC Midden Nederland in Nieuwegein en scoorde het beste resultaat op de Elektro 2019 in Nieuwegein.

Ze wonnen alle drie een hoofdprijs voor hun hele klas. Alle klasgenoten kregen de Aryzon Augmented Reality bril. Hiermee maak je van je telefoon een AR bril en zie je 3D tekeningen als hologram. Deze prijs werd door OTIB uitgereikt tijdens de les op de school.

OTIB organiseert collegetours op deze vakbeurzen om jonge vakmensen in opleiding op een aantrekkelijke manier kennis te laten maken met de branche. Exposanten doen mee om op deze manier nieuw talent te boeien voor een baan in de techniek.

17-12-2019
HeatTransformers verkoopt klanttevredenheid en warmtepompen

Hybride warmtepompspecialist legt nadruk op klantreis en samenwerking

Hoe maak je consumenten enthousiast voor een warmtepomp? Het nieuwe bedrijf HeatTransformers doet het met een focus op hybride warmtepompen, gestandaardiseerde installatieprocedures en maximale nadruk op klanttevredenheid. “We zeggen het ook eerlijk als een warmtepomp niet de beste oplossing is,” zegt mede-oprichter Stijn Otten.
 

HeatTransformers is gespecialiseerd in hybride warmtepompen voor de particuliere markt. Wat maakt jullie anders dan andere aanbieders?
“Installatiebedrijven zijn traditioneel meer productgericht dan klantgericht. Wij draaien het om. Wij nemen de klantreis als uitgangspunt. Onze bedrijfsprocessen zijn ingericht op klanttevredenheid. Daarnaast zoeken we actief naar collega-installateurs die ons kunnen helpen met installaties buiten ons eigen bereik. We maken een voorbereid installatiepakket en helpen ook met opleiden en trainen.”

Jullie komen zelf niet uit de installatiebranche. Waarom zijn jullie dit bedrijf gestart?
“Mijn compagnon Gijs heeft werktuigbouwkunde gestudeerd. Ik heb bedrijfseconomie gestudeerd. In mijn vorige baan zag ik dat veel mensen belangstelling hebben voor een warmtepomp, maar dat de aankoop vaak stukloopt op de complexe installatie. Met HeatTransformers willen we daar verandering in brengen.”

Doen jullie alles zelf of werken jullie samen?
“Wij werken samen met partijen die zelf klanten hebben of zelf klanten benaderen. Bijvoorbeeld energiemaatschappijen, lokale duurzaamheidsinitiatieven of andere installatiebedrijven. We zijn dit bedrijf gestart met de hulp van H2O-installatietechniek in Woerden. Zij hebben ons enorm geholpen om wegwijs te worden in deze mooie markt. We geloven in samenwerking. We zoeken actief naar partnerschappen met vier of vijf lokale installatiebedrijven waarmee we kunnen samenwerken.”

Wat maakt jullie werkwijze anders dan anders?
“Wij geven advies op maat. Vervolgens bereiden we de installatie tot in detail voor, zodat consumenten exact weten wat ze kunnen verwachten. We gebruiken digitale hulpmiddelen om het installatieproces te vereenvoudigen. Wekelijks installeren we nu ongeveer zes tot tien hybride warmtepompen. Daarom kunnen we snel werken en constante kwaliteit leveren.”

Hoe belangrijk is advies bij de aankoop van een warmtepomp?
“Soms is een hybride warmtepomp niet de beste oplossing. Bij oudere huizen levert isoleren vaak een hoger rendement op. Omdat we daar eerlijk over zijn, komen klanten bij ons terug.”

Jullie helpen zelf mee met installeren. Waarom is dat?
“Bij de start hebben vier mensen in het bedrijf het f-gas certificaat behaald. Het is een vaste regel dat iedereen die bij ons werkt regelmatig met installaties meegaat. Daardoor weten we allemaal wat er bij komt kijken en kunnen we nieuwe eindklanten beter adviseren.”

Hoe ontwikkelt de markt voor warmtepompen zich?
“We richten ons puur op consumenten en bestaande huizen. Dat is een moeilijke markt, maar in potentie ook een grote markt. Momenteel zijn er ongeveer 1,2 tot 1,4 miljoen huizen geschikt voor een hybride warmtepomp. Het groeipotentieel is enorm, zo ook de impact. De gemiddelde co2-besparing is vergelijkbaar met een elektrische auto die 15.000 kilometer per jaar op groene stroom rijdt. Terwijl de aanschafprijs veel lager is.”

Waar willen jullie over vijf jaar staan?
“Ons hoofddoel voor de komende periode is groeien vanuit klanttevredenheid. De volgende stap is het uitbreiden van ons landelijke netwerk met partners die samen met ons warmtepompen installeren.”

Overzicht workshops en trainingen
17-12-2019
Uit de agenda

In 2020 organiseert OTIB weer inspirerende workshops en trainingen in de regio voor vakmensen in de technische installatiebranche. Een greep uit het aanbod:

TopStartersdagen 2020
Tussen 15 januari en 10 februari organiseert OTIB de TopStarters-dagen. Dit zijn inhoudelijke ontwikkelingsdagen waarin jongeren tijdens interactieve workshops werken aan hun persoonlijke vaardigheden. Zo wordt hun passie voor het technische vak nog verder aangewakkerd. Een absolute aanrader dus voor iedereen die net is begonnen in ons mooie vakgebied. TopStartersdagen worden hoog gewaardeerd, deelnemers geven de dag gemiddeld een 9! De TopStarters-dagen zijn in 2020 in acht steden, verspreid over het hele land. Meld je vandaag nog aan via www.topstartersdag.nl.

TopVakmanschapsdagen 2020 
Ook in 2020 zet OTIB weer nadrukkelijk in op de loopbaanontwikkeling van vakmensen in de technische installatiebranche. Met het organiseren van de inspirerende TopVakmanschapsdagen daagt OTIB je daarom opnieuw uit om actief met jou loopbaanambities aan de slag te gaan. De Topvakmanschapsdagen werden door de deelnemers beoordeeld met een 8,6. Ook dit jaar gaat het weer hard met inschrijvingen. Meld je vandaag nog aan via www.topvakmanschapsdag.nl.

 

Kijk voor het volledige overzicht van OTIB-activiteiten op https://www.otib.nl/!

Fijne feestdagen!
17-12-2019
OTIB tussen kerst en Oud en Nieuw gesloten

Omdat de feestdagen dit jaar op werkdagen plaatsvinden, is OTIB tussen kerst en Oud en Nieuw gesloten. Vanaf donderdag 2 januari zijn wij beperkt beschikbaar. En op maandag 6 januari 2020 zijn wij je graag weer ten volle van dienst.OTIB wenst je goede feestdagen en een gezond en succesvol 2020!