OTIB > Nieuwsbrief > Algemene editie 20 augustus 2019, jaargang 9, nr. 8 Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google plus Deel op Pinterest
20-08-2019
Hoe kom ik aan personeel?
Het blijkt een uitdaging om goed personeel te vinden. Zeker nu er veel werk is, kom je al snel mensen tekort. Maar dat kun je oplossen! We laten je graag zien welke nieuwe mogelijkheden je hebt om aan personeel te komen tijdens de Installatie- en Elektro Vakbeurs van 10-12 september in Hardenberg. We nodigen je hiervoor graag uit! 
 
Veel installatiebedrijven hebben goede ervaringen met werknemers die op latere leeftijd zijn ingestroomd en geschoold zijn in installatietechniek, ook wel zij-instromers genoemd. Steeds meer bedrijven gaan ook met zij-instromers werken. Het enthousiasme, maar vooral ook de kennis en ervaring uit een ander vakgebied blijkt een verrijking te zijn voor het installatie-vak. 
 
Tijdens de vakbeurs in Hardenberg bieden we de volgende mogelijkheden:
 • Woensdag 11 september, 11.00-13.00 uur een netwerkbijeenkomst met zij-instromers
  Unieke kans om je bedrijf te presenteren tijdens een ronde tafelgesprek met zij-instromers en laat zien welke mogelijkheden je hen biedt. We hebben slechts plek voor 4 bedrijven. Aansluitend aan deze bijeenkomst kun je een bezoek brengen aan de vakbeurs zelf (vanaf 13 uur geopend).
 • Woensdag 11 september, 14.00-14.45 uur de presentatie ‘Hoe kom ik aan personeel?’
  Luister naar de presentatie van onze arbeidsmarktadviseurs over het traject ‘werken met zij-instromers’. Welke subsidiemogelijkheden er zijn, wat valkuilen zijn en hoe je snel succes kunt boeken. De presentatie is in het beurstheater van de vakbeurs.
 • Donderdag 12 september, 17.30-18.15 uur de presentatie ‘Hoe kom ik aan personeel?’
  Luister naar de presentatie van onze arbeidsmarktadviseurs over het traject ‘werken met zij-instromers’. Welke subsidiemogelijkheden er zijn, wat valkuilen zijn en hoe je snel succes kunt boeken. De presentatie is in het beurstheater van de vakbeurs.
Laat je niet tegenhouden door vooroordelen over zij-instromers of gebrek aan tijd in je agenda. Kom dus 11 of 12 september naar de Vakbeurs in Hardenberg en schrijf je hier in voor onze presentatie. Wie weet is het voor jouw bedrijf ook dé oplossing! 
 
20-08-2019
Servicepunt Techniek Noord helpt knelpunten technieksector aanpakken

Gedeputeerde Sander de Rouwe van Provincie Friesland deed onlangs de aftrap van Servicepunt Techniek Noord (SPT Noord). De gedeputeerde is vol lof over de brede samenwerking. SPT Noord is een samenwerking van de technische branches Koninklijke Metaalunie en Techniek Nederland (werkgevers), vakbonden FNV en CNV, O&O fondsen OOM, OTIB en A+O Metalektro (mede namens FME), UWV, centrumgemeenten Leeuwarden en Emmen en de provincies Friesland en Drenthe.

SPT Noord is een samenvoeging van het Friese F-Top en SPT Drenthe. Jan Nap, senior-adviseur: “De gedeputeerde bleek vol lof over de brede samenwerking.”

Arbeidsmarktadviseurs
Jan Nap, senior-adviseur: De arbeidsmarktadviseurs die binnen SPT Noord werken helpen werkgevers en werknemers/werkzoekenden met het invullen van vacatures en scholing in de technieksector”. Jan geeft aan: “De arbeidsmarktadviseurs hebben tot nu toe circa 130 kandidaten concreet kunnen plaatsen”. Jan stipt de goede samenwerking aan met OTIB in dit project: “OTIB is een enorm actieve partner die ook de noodzaak inziet van zij-instromers voor de installatietechnische branche omdat we eenvoudigweg te weinig studenten in de reguliere opleidingen zien. OTIB is koploper in het benutten van potentie van zij-instromers en zet hier ook daadwerkelijk op in, zoals met Servicepunt Techniek Noord”.

Voordelen
Deze brede publiek-private samenwerking kent veel voordelen. De branches, vakbonden en O&O fondsen hebben zo een betere verbinding met de publieke arbeidsmarktpartijen en omgekeerd. Beide kanten hebben elkaar hard nodig. De technieksector is immers een belangrijke pijler onder de regionale economie. Net als in de rest van Nederland kent ook het Noorden veel vraag naar technisch personeel en zijn er veel scholingsvragen.
Door gezamenlijke campagnes en door zij-instromers te motiveren voor de technieksector en scholingstrajecten aan te bieden draagt de samenwerking bij aan het verminderen van de openstaande vacatures en stimuleert het een leven lang ontwikkelen. Ook begeleidt SPT Noord personeel die van de ene techniekbranche naar de andere willen overstappen of vanuit een andere sector komen. 

Meer weten?
Op de website www.spt-drenthe.nl vind je de telefoonnummers en e-mailadressen van de adviseurs voor zowel Friesland als Drenthe. Binnenkort is dit de website van SPT Noord.
 
20-08-2019
Themabijeenkomst in Limburg: Bijblijven of afhaken?

Speciaal voor ondernemende vrouwen in Zuid Nederland organiseren OOM en OTIB op dinsdag 29 oktober in Limburg een themabijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst staat de leercultuur in jouw bedrijf centraal. In de bijeenkomst ‘Bijblijven of aanhaken?’ geven wij jou inspiratie én praktische handvatten om vakmensen te stimuleren blijvend (bij) te leren en natuurlijk is deze bijeenkomst een goede gelegenheid om te netwerken. 

Leercultuur
De techniek verandert snel. Met een goede leercultuur kun je vakmensen prikkelen om gemotiveerd met leren aan de slag te gaan. Deze bijeenkomst geeft je hiervoor de juiste tools!

Programma
Samen met andere ondernemende vrouwen ga je in gesprek over het belang van de lerende organisatie en de manieren waarop je het (bij)leren in je bedrijf actief kunt bevorderen, door onder andere:

 • het prikkelen van de motivatie
 • het stimuleren van een groeimindset
 • het persoonlijk maken van leren
 • het trainen van het lerend vermogen van mensen
 • het creëren van een prikkelend aanbod
 • het verzamelen van leer- en ontwikkleldata


Na afloop van de bijeenkomst ontvang je vier weken lang per e-mail verschillende ‘challenges’ die je uitdagen om kleine praktijkopdrachten te vertalen naar jouw bedrijf.

Datum, locatie en tijd
De themabijeenkomst vindt op 29 oktober  plaats in de regio Limburg. We beginnen om 12.00 uur met een gezamenlijke lunch, waarna we om 12.45 uur van start gaan met het inhoudelijke programma. Rond 15.45 uur sluiten we af met een drankje en een hapje. 

Aanmelden
Je bent van harte welkom om kosteloos deel te nemen. Via deze link kun je je aanmelden.

20-08-2019
Branche zoekt vrouw: Wij zijn op zoek naar jou!

Werken in de techniek een mannenbaan? Absoluut niet! In de technische installatiebranche werken al jaren succesvolle vakvrouwen. En dat moeten er nog meer worden. Daarom zijn de installatiebedrijven in Limburg op zoek naar jou! Kom ook naar de bijeenkomst op 9 of 10 september  en maak kennis met de techniek! Genoeg kansen. Voldoende uitdagingen.

Werken in de installatiebranche is werken aan het verduurzamen van scholen, huizen en bedrijven. Werken in de techniek is meewerken aan slimme tunnels en gebouwen en mensen langer thuis kunnen laten wonen. Maar werken in de branche is vooral werken aan jouw vakmanschap en persoonlijke ontwikkeling. Dus wil jij het als toekomstige vakvrouw maken in de techniek? Kom dan naar de informatiebijeenkomst op 9 september in Stein of 10 september in Roermond en maak kennis met je nieuwe toekomst. Een week later heb je de mogelijkheid om te proeven aan de praktijk.

Sandra ging je voor!
Sandra van Assen had een loopbaan als o.a. receptioniste achter de rug. Na enige tijd eruit te zijn geweest, zocht ze een nieuwe baan. Een baan waar ze haar energie in kwijt kon. Ze maakte kennis met de techniek tijdens een voorlichtingsbijeenkomst. De vonk sloeg over en inmiddels werkt ze al ruim een jaar bij Breman Woningbeheer Zuid. “Het is een leuke uitdagende branche waar je echt gelukkig kan worden en veel kan leren. Het gaat om mensen en techniek. Een fantastische combinatie. Ik leer elke dag. Ik kan het echt iedereen aanraden. Pak die kans. Je weet niet wat je mist!”

Kom en laat je uitdagen
Ook enthousiast geworden? Kom dan vooral naar de informatiebijeenkomsten op 9 september in Stein of 10 september in Roermond. Aanmelden kan via 0800-6061 of stuur een e-mail naar servicepunt@otib.nl ovv projectnummer P103. We kijken uit naar je komst!

De flyer van Branche zoekt vrouw vind je hier.

20-08-2019
OTIB organiseert het mini-symposium: Technologie als sleutel naar de toekomst

Hoe kun je met eenvoudige technologische aanpassingen mensen langer zelfstandig laten wonen? Met deze vooruitziende blik begon OTIB ruim 10 jaar geleden met het project Technologie Thuis Nu. En nog steeds is het vraagstuk actueel. Daarom organiseren we op vrijdagmiddag 20 september 2019 het mini-symposium ‘Technologie als sleutel naar de toekomst’ bij Technologie Thuis Nu in Woerden.

Meer dan tien jaar waren de ‘domoticawoningen in Woerden’ een vaste bestemming voor schoolklassen, studenten, zorgprofessionals en installateurs. Tienduizenden bezoekers volgden er rondleidingen en cursussen. En nog steeds zijn er veel aanvragen, want de komende jaren neemt het aantal mensen dat langer zelfstandig wil blijven wonen steeds verder toe. Ook volgen technologische ontwikkelingen elkaar in een rap tempo op. Tijd dus voor een volgende stap.

OTIB draagt het project Technologie Thuis Nu zowel fysiek als digitaal over aan het onderwijs waar het verder kan groeien. Tijdens het mini-symposium laten we met een kort en inspirerend programma rond dit thema je  zien voor welke nieuwe uitdagingen we staan en welke oplossingen mogelijk zijn. Zowel in het (beroeps)onderwijs, op de werkvloer, maar ook als bewoner van het steeds slimmer wordende huis.

Voor wie is dit mini-symposium?

 • Docenten Techniek in het Vmbo, mbo en hbo
 • Docenten Zorg van het mbo en hbo
 • Belangenverenigingen
 • Woningcorporaties
 • Installatiebedrijven

Wat levert deze bijeenkomst me op?

 • Ontwikkelingen op het gebied van levensbestending wonen.
 • Nieuwe speerpunten OTIB en Techniek Nederland rondom levensbestendig wonen.
 • Overzicht scholingsmogelijkheden TTN zowel voor installateurs als docenten.

Programma 
Bekijk hier het programma. Het symposium vindt op 20 september plaats, bij Technologie Thuis Nu, Korenmolenlaan 4, Woerden.

Inschrijven? 
Je kan je kosteloos inschrijven voor het mini-symposium ‘Technologie als sleutel naar de toekomst!’ via deze registratiepagina.