OTIB > Nieuwsbrief > Algemene editie 20 december 2018, jaargang 8, nr. 12 Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google plus Deel op Pinterest
20-12-2018
Bericht bestuur OTIB

Begin december heeft Bea Berndsen ervoor gekozen haar werkzaamheden als directeur OTIB te beëindigen en heeft Bea gekozen om een nieuwe weg in te slaan. Met veel energie en gedrevenheid is zij in juni 2016 begonnen bij OTIB en heeft ze een belangrijke aanzet gemaakt voor de nieuwe strategie en missie van OTIB: "Vakmensen in de Technische Installatiebranche in staat stellen om hun talent optimaal te ontwikkelen en in te zetten voor een toekomstbestendige leefomgeving".

In het nieuwe meerjarenplan wordt via 3 programmalijnen: "Ontwikkelen van persoonlijk talent", "Ontwikkelen en ontsluiten van kennis voor talentontwikkeling en professioneel vakmanschap" en "Ondersteunen bij instroom van talent" invulling gegeven aan deze missie. We zijn haar erkentelijk voor haar inhoudelijke bijdragen en waarderen haar keuze om een nieuwe stap in haar carrière te zetten. We wensen haar veel succes!

OTIB in 2019-magazine
20-12-2018
OTIB in 2019

Benieuwd wat we in 2019 gaan doen? Lees in het OTIB in 2019-magazine wat onze producten en diensten volgend jaar gaan zijn. Dit digitale magazine kun je vinden op www.otibin2019.nl.

Wij zijn op zoek naar jou!
20-12-2018
Branche zoekt vrouw

Werken in de techniek een mannenbaan? Absoluut niet! In de technische installatiebranche werken al jaren succesvolle vakvrouwen. En dat moeten er nog meer worden. Daarom zijn de installatiebedrijven in Limburg op zoek naar jou! Kom ook naar de bijeenkomst op 8 of 9  januari en maak kennis met de techniek! Genoeg kansen. Voldoende uitdagingen.

 

Werken in de branche is werken met techniek, met collega’s en met klanten. Werken in de installatiebranche branche is werken aan het verduurzamen van scholen, huizen en bedrijven. Werken in de techniek is meewerken aan slimme tunnels, slimme gebouwen en mensen langer thuis kunnen laten wonen. Maar werken in de branche is vooral werken aan jouw vakmanschap en persoonlijke ontwikkeling. Dus wil jij het als toekomstige vakvrouw het  maken in de techniek? Kom dan naar de informatiebijeenkomst op 8 januari a.s. in Stein of 9 januari in Roermond en maak kennis met je nieuwe toekomst.

Sandra ging je voor!
Sandra van Assen had een loopbaan als o.a. receptioniste achter de rug. Na enige tijd eruit te zijn geweest, zocht ze een nieuwe baan. Een baan waar ze haar energie in kwijt kon. Ze maakte kennis met de techniek tijdens een voorlichtingsbijeenkomst. De vonk sloeg over en inmiddels werkt ze al ruim een jaar bij Breman Woningbeheer Zuid. “Het is een leuke uitdagende branche waar je echt gelukkig kan worden en veel kan leren. Het gaat om mensen en techniek. Een fantastische combinatie. Ik leer elke dag. Ik kan het echt iedereen aanraden. Pak die kans. Je weet niet wat je mist!”

Kom en laat je uitdagen
Ook enthousiast geworden? Kom dan vooral naar de informatiebijeenkomsten op 8 januari a.s. in Stein of 9 januari in Roermond.  Aanmelden kan via 0800-6061 of mail steunpuntam@otib.nl ovv projectnummer P103. We kijken uit naar je komst!

Arbeidsmarkt aanpassen op de toekomst
20-12-2018
OTIB en honderd partijen tekenen Regionaal Skillsakkoord

Samen met meer dan honderd bedrijven, onderwijsinstellingen, brancheorganisaties en overheden heeft OTIB het Regionaal Skillsakkoord ondertekend. Met het Skillsakkoord bouwen we in de regio Amsterdam aan een coalitie van partners die zich inzetten om de arbeidsmarkt meer op skills in te richten.

Aanpassen op de toekomst
Banen veranderen door technologische ontwikkelingen en nieuwe maatschappelijke uitdagingen. Deze veranderingen vragen om een flexibele vakmannen en -vrouwen die zich blijven ontwikkelen. Daarom draait het niet meer alleen om het halen van diploma’s, maar ook om het aanleren van skills. Op die manier zijn vakmannen en -vrouwen in de toekomst flexibeler inzetbaar in verschillende sectoren. 

Positieve reacties
Wethouder Simone Kukenheim is namens de gemeente Amsterdam een van de ondertekenaars van het akkoord. “Het is ontzettend belangrijk dat werkgevers op een andere manier naar skills gaan kijken. De operatieplanner uit het failliete Slotervaart-ziekenhuis moet bijvoorbeeld zijn skills ook ergens anders kunnen benutten. Alleen op die manier kunnen we de tekorten oplossen en werkzoekenden koppelen aan nieuw werk.”

Oude diploma’s
Tijdens het ondertekeningmoment vertelt lector Jos Sanders waarom de arbeidsmarkt op dit moment uit balans is. Als lector ‘Leren tijdens de beroepsloopbaan’ bij de Hogeschool Arnhem en Nijmegen ziet hij dat traditionele diploma’s statisch zijn en snel verouderen. “Het schoolse leren is vooral geschikt voor ‘overlevers’ in het onderwijssysteem. Menselijk kapitaal wordt onderbenut. Een arbeidsmarkt die meer gericht is op skills zou veel beter functioneren.”

De Leer-Werkverdieping
De komende maanden gaat House of Skills aan de slag om de verschillende innovatiedeals uit te werken. Programmadirecteur Annelies Spork: “Een mooie eerste stap is de Leer-Werkverdieping die begin 2019 komt op de eerste etage van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Daar laten we onder andere zien wat het werk van de toekomst gaat worden en welke skills daarvoor nodig zijn. Heel leuk en interessant.”

Bijscholen met OTIB
Als geen ander weet OTIB dat blijven leren tijdens je carrière heel belangrijk is. Zo leer je nieuwe skills die je direct of in de toekomst kunt inzetten. Voor nieuwe mensen in de installatietechniek organiseren we daarom elk jaar de TopStarters-dagen. Op zo’n dag leer je tijdens workshops meer over je sterke punten en krijg je € 500 scholingstegoed. Werk je al wat langer in onze branche? Dan zijn de verdiepende TopVakmanschap-dagen een aanrader. 

 
Inspirerende TopVakmanschapsdagen
20-12-2018
TopVakmanschapsdagen in 2019

Ook in 2019 zet OTIB weer nadrukkelijk in op de loopbaanontwikkeling van vakmensen in de technische installatiebranche. Met het organiseren van de inspirerende TopVakmanschapsdagen daagt OTIB je daarom opnieuw uit om actief met jou loopbaanambities aan de slag te gaan.

TopVakmanschapsdagen
De TopVakmanschapsdagen vormen een logisch vervolg op de TopStartersdagen voor jonge vakmensen in de technische installatiebranche. Tijdens deze dag ga je samen met collega’s van andere bedrijven dieper in op de thema’s van de TopStartersdag. Door middel van interactieve workshops besteedt het programma daarnaast ook aandacht aan voor jou belangrijke onderwerpen als projectmanagement, leiding geven, feedback krijgen en samenwerken. Net als bij de TopStartersdagen ontvang je na afloop van jou TopVakmanschapsdag een scholingstegoed van 500 euro die je in overleg met jou werkgever kunt besteden aan het volgen van een cursus of training naar keuze. De TopVakmanschapsdagen vinden in 2019 plaats op de volgende data en locaties:
•             17 januari          Alkmaar (AFAS Stadion)
•             1 februari           Eindhoven (Philips Stadion)
•             6 februari           Apeldoorn (Omnisport)
•             13 februari         Rotterdam (Stadion Feijenoord)
De TopVakmanschapsdagen starten om 8.45 uur en eindigen om 15.00 uur.

Aanmelden
De TopVakmanschapsdagen vinden parallel plaats aan de TopStartersdagen. Kijk voor meer informatie over de verschillende programma’s en de wijze van aanmelding voor de dagen op www.topstarters.otib.nl.

 

VitaliTea bijeenkomst 7 februari 2019
20-12-2018
Duurzame inzetbaarheid: hoe kunnen voeding en een gezonde leefstijl daaraan bijdragen?

Leer het tijdens de VitaliTea, een bijeenkomst over vitaliteit en gezondheid voor ondernemende vrouwen in de Metaal en Installatietechniek.

Voeding, gezondheid en leefstijl spelen een grote rol in de duurzame inzetbaarheid van mensen. Hoe dit toe te passen, zowel persoonlijk als binnen de bedrijfssfeer, is een andere discussie. En daar gaan we het met elkaar over hebben op 7 februari 2019 in De Verspillingsfabriek te Veghel. Aan bod komen nieuwe inzichten op het gebied van voeding, de relatie met gezondheid en hoe deze twee te combineren. Verder bespreken we dilemma’s rondom het thema duurzame inzetbaarheid.

Resultaat

Aan het eind van deze VitaliTea heb je ervaring opgedaan met het bewust kiezen van voeding en welke invloed dit heeft op je gezondheid en leefstijl. Ook heb je inzicht in de dilemma’s waarmee je te maken hebt of krijgt wanneer je met duurzame inzetbaarheid aan de slag gaat binnen je persoonlijke of bedrijfsomgeving. Maar niet alleen inzicht, ook informatie en handvatten waarmee je de volgende dag meteen aan de slag te kunt.

Ook meedoen?

Meld je dan nu direct aan via deze link.

 

Schrijf je nu in voor de Praktijkdagen!
20-12-2018
Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken 2019

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken in 2019. Zo blijft jouw Arbo-kennis actueel en kun je een bezoek van de Inspectie SZW met vertrouwen tegemoet zien. Bekijk direct wanneer er een Praktijkdag Veilig en Gezond Werken plaatsvindt bij jou in de regio!

WAT KUN JE VERWACHTEN?

  • Een inspirerende en interactieve bijeenkomst onder leiding van professionele cursusleiders
  • Actuele kennis en technieken
  • Praktische handvatten
  • Uitwisseling van ervaring met collega’s uit andere bedrijven.
  • De praktijkdagen vinden in bijna alle regio’s plaats.

Meer weten?

Ben je monteur of uitvoerend leidinggevende en vind je jouw eigen veiligheid en die van jouw werkomgeving belangrijk? Klik dan hier voor meer informatie of om je aan te melden.

Of behoor je tot het middenkader of het management en hecht je grote waarde aan de persoonlijke veiligheid van jou en je collega’s? Klik dan hier voor meer informatie of om je aan te melden.

Graag tot ziens op één van de Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken in 2019!

Fijne feestdagen!
20-12-2018
OTIB tussen kerst en Oud en Nieuw gesloten

Omdat de feestdagen dit jaar op werkdagen plaatsvinden, is OTIB tussen kerst en Oud en Nieuw gesloten. Vanaf woensdag 2 januari zijn wij je echter graag weer ten volle van dienst.OTIB wenst je goede feestdagen en een gezond en succesvol 2019!