OTIB > Nieuwsbrief > Algemene editie 31 januari 2019, jaargang 9, nr. 1 Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google plus Deel op Pinterest
OTIB in 2019-magazine
31-01-2019
OTIB in 2019

Benieuwd wat we in 2019 gaan doen? Lees in het OTIB in 2019-magazine wat onze producten en diensten dit jaar zijn. Dit digitale magazine kun je vinden op www.otibin2019.nl.

Lees hier meer over de OSR in 2019!
31-01-2019
Wat is er veranderd in de Opleidingsstimuleringsregeling (OSR) in 2019?

Om de ontwikkeling van vakmensen te stimuleren heeft OTIB de Ontwikkelingsstimuleringsregeling, kortweg de OSR. Met deze regeling krijgt de werkgever een tegemoetkoming in de kosten van een opleiding of training voor zijn of haar vakmensen. Op zich is de regeling niet nieuw! Toch zijn er enkele veranderingen in 2019. Graag zetten we ze nog even op een rij!

Met de OSR ontvangt het bedrijf jaarlijks een scholingstegoed opgebouwd uit het basisbedrag €800,- per bedrijf plus €120,- keer het aantal werknemers. Je ontvangt binnen dit tegoed tegemoetkoming na betaling van de volledige factuur voor de kosten van een cursus.

Niet alle opleidingen
In principe kunnen vakmensen alle cursussen of trainingen volgen die bijdragen aan het vakmanschap. Dit kan een beroepsinhoudelijke cursus zijn, bijvoorbeeld over nieuwe waterpompen installeert. Of een training gericht op competenties, bijvoorbeeld het leren coachen van jonge collega’s. Alles is mogelijk als het maar in overleg gaat met de werkgever, want hij of zij kan alleen  deze subsidie aanvragen. Wat nieuw is dat de verplichte cursussen VCA, BHV en EHBO niet langer worden vergoed.

Minder administratie
In 2019 willen we de administratieve lasten voor bedrijven verminderen Daarom is er niet langer een bedrijfsontwikkelplan (BOP) nodig voor de aanvraag van de OSR. Declareren wordt daarom nog makkelijker! U kunt uw  OSR-declaraties per 1 januari 2019 (alleen) indienen via de website www.otib-oline.nl. Op deze site kunt u inloggen met de inloggegevens die u eerder voor OTIB-online heeft ontvangen. Zodra wij uw declaraties hebben verwerkt, ontvangt u van ons een e-mail met de notaspecificatie. Bent u uw inloggegevens voor OTIB-online kwijtgeraakt of vergeten? Bericht ons dan uw werkgeversnummer en wij sturen u een nieuw wachtwoord toe.

Voorwaarden voor de OSR
Er is een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan:
1) Het bedrijf moet aangesloten zijn bij OTIB
2) De medewerker om wie het gaat is in loondienst
3) De keuze voor de scholing is gezamenlijk bepaald door werkgever en medewerker
4) De scholing is al betaald
5) De tegemoetkoming vanuit de OSR geldt alleen voor werkelijk gemaakte kosten, excl. BTW
6) De declaratie kan tot uiterlijk 1 maart van het jaar nadat de scholing is gevolgd worden ingediend.

Mochten er nog vragen zijn, bel dan met onze supportdesk: 0800-8855885 (kosteloos)

Meld je snel aan voor de VitaliTea bijeenkomst!
31-01-2019
Aan de slag met duurzame inzetbaarheid op VitaliTea-bijeenkomst in Veghel

Voeding, gezondheid en leefstijl spelen een grote rol in de duurzame inzetbaarheid van mensen. Maar hoe pas je dit gegeven op jezelf en je bedrijf toe? De op 7 februari in Veghel plaatsvindende VitaliTea-bijeenkomst biedt je een mooie gelegenheid om hierover met andere ondernemende vrouwen in de metaal en de installatietechniek in gesprek te gaan. Vergoot je inzicht in de belangrijkste bouwstenen van duurzame inzetbaarheid en meld je snel aan!

De VitaliTea-bijeenkomst is speciaal bedoeld voor vrouwen die in de metaal en installatiebranche actief zijn in het personeelsbeleid, de communicatie en de marketing. Naast het opdoen van praktische kennis staat in de bijeenkomst het elkaar te leren kennen, ervaringen uitwisselen en inhoudelijk van elkaar leren centraal.

Programma
Samen met andere deelnemers doe je in de bijeenkomst ervaring op met het bewust kiezen van voeding en met de gevolgen van voeding op je gezondheid en leefstijl. Ook vergroot je je inzicht in de dilemma’s die je tegenkomt bij het aan de slag gaan met duurzame inzetbaarheid. Behalve inzicht biedt de bijeenkomst je ook praktische handvatten waar je zowel voor jezelf als voor je bedrijf direct mee aan de slag kunt gaan!

Datum, locatie en tijdstip
De VitaliTea-bijeenkomst vindt plaats op donderdag 7 februari in De verspillingsfabriek, Huygensweg 10, in Veghel. Het programma begint om 11.15 uur en eindigt om 16.15 uur. Daarna is er tot 17.00 uur gelegenheid om verder te netwerken.

Aanmelden
Je deelname aan de bijeenkomst is kosteloos. Meld je snel aan via www.otib.nl/High_Tea_VitaliTea_07_februari_2019!

Schrijf je nu in voor de Praktijkdagen!
31-01-2019
Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken 2019 in maart van start!

Veilig en gezond werken op de werkvloer vraagt, behalve om alertheid, om actuele kennis van de risico’s, de regelgeving en de beschikbare veiligheidsmiddelen. De Praktijkdagen Veilig en gezond Werken 2019 bieden je deze kennis en inspireren je om actief met veilig en gezond werken aan de slag te gaan. Er zijn zowel Praktijkdagen voor monteurs en uitvoerend leidinggevenden als voor middenkader en management. De in maart van start gaande Praktijkdagen vinden verspreid over heel Nederland plaats. Schrijf je nu in voor een Praktijkdag bij jou in de regio!

II Mens en Werk, een samenwerkingsverband van de sociale partners in de technische installatiebranche, verzorgt de Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken 2019. Inzet is het bieden en uitwisselen van direct praktisch toepasbare kennis om de veiligheid en gezondheid van jou en je collega’s op de werkvloer te vergroten.

Praktijkdagen voor monteurs en uitvoerend leidinggevenden
Op de Praktijkdagen voor monteurs en uitvoerend leidinggevenden komen dit jaar onder meer het (alleen) werken bij risicovolle werkzaamheden, veilig gedrag op het project en branchespecifieke gevaarlijke stoffen aan bod. Ook kun je een avondmodule over asbestherkenning volgen en een module waarin je het certificaat hoogwerker kunt behalen. De Praktijkdagen vinden op acht verschillende locaties in Nederland plaats. De dagen beginnen om 8.30 uur en sluiten af om 16.30 uur. 

Praktijkdagen voor middenkader en management
De Praktijkdagen voor middenkader en management richten zich onder meer op veilig gedrag en veiligheidscultuur, ketenaansprakelijkheid in het bouwproject en de rol van de preventiemedewerker binnen de organisatie. Deze Praktijkdagen vinden op vier verschillende locaties in Nederland plaats. De dagen beginnen om 9.30 uur en sluiten af om 17.00 uur.

Meer informatie en aanmelden
Kijk voor de volledige programma’s, data, locaties en aanmeldmogelijkheden van de Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken 2019 op www.ii-mensenwerk.nl/praktijkdagen2019!

Meld je aan voor de workshop Inclusive Leadership!
31-01-2019
OTIB presenteert: met de workshop Inclusive Leadership naar een inclusieve organisatie

Een divers bedrijf is succesvol: met veel variatie aan werknemers kun je immers creatiever en slagvaardiger zijn. Bovendien verhoogt het de klanttevredenheid en innovatiekracht. Doe dus mee met de workshop Inclusive Leadership! Ontdek waar je onbewuste valkuilen liggen, wat de invloed is van (onbedoelde) stereotypering en hoe je dit in je eigen organisatie kunt voorkomen. Meld je hier direct aan.

In de workshop Inclusive Leadership leer je hoe je (de bestaande) diversiteit in de organisatie kunt bevorderen. Je ervaart hoe je jouw leiderschapsstijltalent kan stimuleren. En je leert hoe je kunt bijdragen aan het creëren van bewustwording van diversiteit in jouw organisatie.

In de workshop wordt aandacht besteed aan de competenties die noodzakelijk zijn voor inclusief leiderschap, zoals:
- onbevooroordeeld luisteren
- ruimte bieden
- de invloed van onbewuste vooroordelen opzijzetten. 

Programma
Je leert meer over de invloed van en stereotypering in de dagelijkse praktijk. Deze kennis kun je meteen toepassen, want we oefenen met acteurs.

Resultaat
Na de workshop ga je naar huis met een eigen aanpak voor Inclusive Leadership en ben je in staat om diversiteit in jouw organisatie optimaal te benutten en te bevorderen. Je kunt gesprekken voeren over diversiteit en hieraan gerelateerde issues: je herkent emoties, percepties en dilemma’s. Je kunt onbevooroordeeld luisteren en bent je bewust van eigen aannames en vooronderstellingen.

Duur en datum
De workshop vindt plaats op 16 mei van 14.30 tot 19.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om tijdens een kleine avondmaaltijd na te praten. Voor OTIB-bedrijven is deelname kosteloos. Er is plek voor maximaal 20 deelnemers.

Meer informatie? Neem contact op via cursusinfo@otib.nl of tel 0800 8855885.