OTIB > Nieuwsbrief > RBPI Nieuwsbrief Zuid-Holland 4 september 2019, jaargang 5, nr. 3 Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google plus Deel op Pinterest
Fotografie: DigiDaan
04-09-2019
OTIB onthult VAKbus: laagdrempelige toolboxmeeting en inspiratieworkshop op wielen

Op dinsdag 27 augustus onthulde OTIB de OTIB VAKbus. Een nieuw initiatief  om vakmensen te ondersteunen. Met deze bus bezoekt OTIB tot het einde van het jaar installatiebedrijven: eerst in Zuid-Holland als pilot, maar wellicht later door het hele land. In de bus worden in één sessie een toolboxmeeting en vervolgens de workshop ‘Waar sta jij in 2025? gegeven’, een inspiratiesessie over je eigen ontwikkeling, als vakmens, in de branche. En dat is broodnodig. “De veranderingen gaan zo snel, dat je als werknemer en als werkgever de boot wel eens zou kunnen missen als je niet bezig bent met ontwikkeling,” vertelt Ineke de Deugd, bestuurder duurzame inzetbaarheid bij FNV Metaal en één van de initiatiefnemers van de bus.

Samenwerking van sociale partners
De VAKbus is op initiatief van de regio en gedragen door de sociale partners, dus vakbonden en werkgeversorganisaties, ontwikkeld door OTIB in de regio Zuid Holland. Leo Stehouwer, voorzitter RBPI Zuid Holland: “Het is echt een ‘we komen naar je toe’! Voor VCA-gecertificeerde bedrijven is het daardoor niet alleen een hele handige manier om hun toolboxmeetings te houden, maar de VAKbus pitstop geeft hen gelijk handvatten om hun personeel te doen nadenken over hun eigen ontwikkeling. “We laten mensen zien wat hun werk in de toekomst zou kunnen zijn en geven gelijk aan hoe iemand zich daarin kan ontwikkelen,” aldus Stehouwer.


De vakmensen van de toekomst
Ontwikkelingen gaan hard en goed geschoold personeel is schaars. Het is dus essentieel dat het huidige personeel continu blijft leren. Daarom krijg je in de bus twee sessies. Stehouwer: “We beginnen altijd met een toolboxmeeting naar keuze. Dat is belangrijk voor je VCA-registratie. Maar daarna hebben we met de workshop ‘Waar sta jij in 2025?’ een inspirerende sessie waarin we mensen helpen toekomstbestendiger te worden.” De Deugd vult aan: “Werken is tegenwoordig echt werken en leren. De kennis die je op school en in je werk hebt opgedaan, veroudert nu veel sneller dan 20 jaar geleden.” En dus moeten zowel werkgevers als werknemers aandacht geven aan ontwikkeling. “De sessies in de bus zijn een begin hiervoor. Na afloop kunnen deelnemers zich direct inschrijven voor een individueel loopbaan- of coachinggesprek,” legt De Deugd uit.


De OTIB VAKbus komt ook naar jouw bedrijf
De VAKbus lijkt nu al een succes: nog voor lancering is hij al voor 60 vakmensen aangevraagd. Wil je dat de OTIB VAKbus ook bij jou in Zuid-Holland langskomt? Vraag hem hier aan.