OTIB > Nieuwsbrief > RBPI nieuwsbrief Zuid Nederland 2019 jaargang 7, nr. 2 Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google plus Deel op Pinterest
De twee teams die naar de finale mochten
05-06-2019
Teams van College den Hulster streden mee tijdens finale Technasium Top Award 2019

Twee teams van College den Hulster streden mee tijdens de Technasium Top Award 2019. De jongeren pitchten hun warmteplan voor een zevenkoppige jury, vertegenwoordigd door  Marc van Delft van Delft Groep, Rob van Dinther van Kuijpers Installatietechniek, Hub Herberighs van SPIE, Jeanneke Schutte van ITN en Ronald Toonen van Unica. Zij waren het er unaniem over eens dat deze twee teams de beste ideeën hadden bedacht. Omdat een extra ticket beschikbaar werd gesteld mochten beide teams naar de landelijke finale.

De Technasium Top Award uit de Technische Installatiebranche had in 2019 het thema Energietransitie. De opdracht bestond uit het schrijven van een warmteplan om een complex gebouw binnen 5 jaar van het gas los te krijgen. Daarvoor kropen Technasiumleerlingen uit het hele land in de rol van installateur. Na oriëntatie op bestaande warmtetechnieken, maakten zij sterkte-zwakte-analyses. Vervolgens zochten de deelnemers naar een innovatieve oplossing en werkten ze die oplossing uit in een plan.

Oud gebouw comfortabel verwarmd
Het VWO-team, bestaande uit Sem Huizinga, Wessel Joosten, Bernd Kuipers en Tim Basten, stelde middels analyses voor een oud gebouw een warmteplan op. In dat plan stonden mogelijkheden om dat gebouw binnen 5 jaar “van gas los” te maken. De enthousiaste leerlingen lichtten hun oplossing toe: “Wij vonden het als groep een interessante, leuke opdracht om technisch te denken. Leuk om in een ‘echte’ situatie op zoek te gaan naar mogelijkheden en kansen en daarbij behorende bedreigingen voor nieuwe ontwikkelingen.”

Gas(t)vrij B & B haalt energie uit de waterleiding
Het Havo-team, met Puck van den Berg, Jeff Gooren en Reuben Kleinhaus, maakte indruk met hun innovatieve idee om met een mini-turbine in de waterleiding elektriciteit voor een B & B op te wekken. Het team legde uit hoe zij tot dit innovatieve idee zijn gekomen: “Na het theoretisch onderzoek zijn we bij B&B Aan de Molenberg gaan meten met een infraroodcamera. De resultaten gaven duidelijk aan waar nog winst te halen is. Toen bleek dat een aantal mogelijkheden voor verbetering al benut waren, gingen we op zoek naar andere oplossingen. Hierbij mag, of moet, je misschien wel buiten de lijntjes en creatief denken. Zo kwamen we bij ons ontwerp uit.”

Techniek uitvinden en samenwerken
Imelda van de Beek, Technator onderbouw regio Zuid-Oost Nederland, is trots dat maar liefst twee teams uit haar regio naar de finale mochten: “Persoonlijk vind ik het erg belangrijk dat Technasiumleerlingen zich verdiepen in technische opleidingen en beroepen, met daarbij behorende vraagstukken. Ook de samenwerking binnen het team en het gebruik maken van elkaars competenties vind ik belangrijk voor hun persoonlijke ontwikkeling”.

Meer weten?

Neem contact op met:
Imelda van de Beek,  Technator College den Hulster
ivdbeek@ogvo.nl telefoon: 06-14684505

Meer weten over de finale Technasium Top Award?

Roger van Beveren
05-06-2019
“Gedegen vakbekwaamheid basis voor afstemming in- en uitstroom bedrijfsleven en onderwijs”

Graag stellen we Roger van Beveren, de nieuwste aanwinst van ons RBPI, aan je voor. De 60-jarige mede-eigenaar van 21 Groep, een mooi technisch bedrijf met 120 medewerkers, gaat zich inzetten voor regionale afstemming tussen onderwijs en bedrijfsleven.

“Mijn naam is Roger van Beveren, ik ben 60 jaar en woon in Hulst -  Zeeuws Vlaanderen. Dit hoort ook bij Nederland! Ik ben 40 jaar getrouwd met Yolanda, we hebben 2 dochters en samen zijn we opa en oma van bijna vier kleinkinderen.”

Hoe het begon
“Bij Fabricom begon ik als monteur en 30 jaar later was ik directeur. In 2006 heb ik een bedrijfsovername gedaan en weer 13 jaar later ben ik mede-eigenaar van de 21 Groep, een gezond bedrijf met toekomstperspectief in een roerige markt en met 120 medewerkers in dienst.

In de basis heb ik een opleiding gedaan in techniek waaronder elektro-, meet-, en regeltechniek. Verder heb ik me nooit gespecialiseerd. In het begin van mijn carrière raakte ik geïnteresseerd in kwaliteit- en veiligheidsmanagement en verdiepte mij in personeelsaangelegenheden en de financiële kant van het bedrijfsleven. Zo kon ik me als generalist verder ontwikkelen.  Maar met het verstrijken van de jaren komen de interesse en diepgang in de techniek weer terug.”

Ontwikkeling
“De missie voor mijn bedrijf was om ‘mensen een platform te bieden om zichzelf, en daarmee ook het bedrijf, te ontwikkelen’. Mijn interesse voor het technisch onderwijs is toen ontstaan. Na enkele jaren actief te zijn geweest in de Beleids Advies Commissie Onderwijs bij Techniek Nederland (destijds nog UNETO-VNI), ben ik voorzitter geworden van het platform Vrienden van Elektro en Installatietechniek in Zeeland.  De contacten met het onderwijs in de regio zijn zeer belangrijk voor het bedrijfsleven. Vanzelfsprekend ben ik hierdoor ook zeer betrokken bij het RBPI.

Door mijn deelname in het RBPI wil ik me voornamelijk inzetten voor een regionale afstemming tussen onderwijs en bedrijfsleven. Door docenten en leidinggevenden met elkaar samen op pad te laten gaan en studenten te coachen voor een succesvolle carrière in de techniek. De tijd van kennis is macht ligt ver achter ons. Kennis omzetten in vaardigheden heeft de toekomst. Een coachende docent en leidinggevende; een zichzelf ontwikkelende student en medewerker.”

De horizon
“Ik vind dat het RBPI een belangrijke rol moet spelen om de “State of the Art“ in stand te houden van het onderwijs.  Wat verlangt het bedrijfsleven? Wat kan het onderwijs bieden? Maar nog belangrijker: wat kan in gezamenlijkheid meer worden gedaan met minder geld en capaciteit? 

Het op elkaar afstemmen van de processen van de in- en uitstroom in het bedrijfsleven en het onderwijs, met als basis een gedegen technische vakbekwaamheid. Dat is mijn passie. Dat wil ik graag bereiken door mij in te zetten en gebruik te maken van mijn jarenlange ervaring in het bedrijfsleven.”

Meer regionale samenwerkingen
“Verder verwacht ik dat het RBPI zich inzet voor de oprichting van meer regionale samenwerkingsvormen zoals ‘Vrienden van…  ‘ Deze nauwe samenwerking tussen bedrijf en school kan de basis vormen voor de ideale afstemming van de omgeving die een student nodig heeft in een sterk ontwikkelende markt van de techniek.

Wanneer ik hiervoor de komende jaren mijn steentje kan bijdragen, dan kan ik de diepgang in de techniek, mijn managementervaring en plezier in het vak op een prima wijze combineren.”

Neem contact op
“Ik ben altijd bereikbaar voor vragen, leuke mededelingen of zomaar een goed gesprek. Bel me op 06-22389502 of mail naar r.vanbeveren@21groep.nl. Persoonlijk contact heeft mijn voorkeur.

 

Ondernemer, onderwijs en organisatie
05-06-2019
Volgende stap voor Vrienden Elektro- en Installatietechniek Oost Brabant

Op 1 september 2019 start het samenwerkingsverband Vrienden Elektro- en Installatietechniek Oost Brabant. Dat is 15 mei besloten door de initiatiefnemers. Gerard van Unen, van S-BB een van de initiatiefnemers, presenteerde die middag de resultaten van een steekproef van bedrijven en scholen. Tijdens die steekproef kwam naar voren dat er voldoende draagkracht is voor de VEIOB.

Bijna 40 gasten kwamen bij het Elde College bijeen op 15 mei. Zowel bedrijven, scholen als andere organisaties uit de regio ’s-Hertogenbosch – Helmond – Eindhoven – Noordoost Brabant waren evenredig in aantal, en in gebied, vertegenwoordigd. VEIOB is voortgekomen uit het Lokaal Platform Installatietechniek  ’s-Hertogenbosch e.o., een bestaand netwerk dat nu met nieuwe ideeën en inzichten wordt voortgezet met een nieuwe naam.

Start op 1 september
De ‘vrienden’ en initiatiefnemers hebben afgesproken om op 1 september te starten. Voor die datum wordt een bestuur vastgesteld en de formele zaken afgehandeld. Deze voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. 

Meer weten?
Mocht je meer willen weten over Vrienden Elektro- en Installatietechniek Oost Brabant (VEIOB), bel of mail met een van onderstaande personen.

Peter van Kempen
Voorzitter VEIOB
Tel: 06-2357 4990
e-mail: peter-van-kempen@ziggo.nl

Carlette van Velzen
Projectsecretariaat
Tel: 06-5029 8063
e-mail: carlette@clipklaar.nl
 

Martijn Lamers
05-06-2019
Uit de praktijk verteld: Martijn Lamers - hybride Docent in Zeeland

Er is dringend behoefte aan techniekdocenten en dan vooral aan vakmensen die de praktijk al in de vingers hebben en hun kennis en ervaring graag willen uitdragen aan studenten op het ROC en vmbo.
Martijn Lamers, 41 jaar en al sinds zijn 16e werkzaam in de techniek, werkt sinds vorig jaar bij Technico Installatietechniek. Daar is hij verantwoordelijk voor calculatie en werkvoorbereiding. Hij volgt de opleiding voor Hybride Docent en vertelt over zijn ervaringen.

Lamers: “In de loop van de tijd en met steeds meer werkervaring groeide ook mijn interesse voor het onderwijs. Daarom ging ik op zoek naar de mogelijkheden binnen deze branche. Ik had geen ervaring met voor de klas staan, maar de opleiding Hybride docent is alvast een stap in de goede richting. De opleiding sluit goed aan op de brede technische kennis die ik al heb”

Niet moeilijk, wel goed plannen.
“Op dit moment loop ik stage bij Scholengemeenschap Nehalennia. Daar doe ik ervaring op om straks echt voor de klas te staan. Maar de opleiding met mijn huidige baan combineren is soms best lastig. Het vergt echt discipline en goed plannen. Omdat er een tekort is aan goed opgeleid technisch personeel moet ik prioriteiten stellen: of ik kies om de werkdruk van mijn collega’s te verlichten of ik kies om voor de klas te staan. Dat is steeds weer afwegen. Bovendien helpt het ons allemaal straks.”

Kijken naar de toekomst
“Ik zou dit traject echt aanraden aan mijn techniekcollega’s, het is zeer de moeite waard. Ik denk dat de vaktechnische kennis wel goed zit bij de meesten. Je leert tijdens de opleiding dan ook vooral om die kennis op de juiste manier over te brengen aan de leerlingen. Zodat ook zij enthousiast worden voor het vak. Omdat er een flink tekort is aan vakmensen en leerlingen in de techniek zouden bedrijven het voortouw moeten nemen om op deze manier het tekort in technisch personeel aan te pakken.”

Leuk en nuttig
“Ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt voor deze combinatie voor de klas en werken op de vloer. Het geeft me veel voldoening en ik help mee om de kennis over techniek levendig te houden en over te dragen. Wil je meer weten over het traject dat ik heb gevolgd? Bel of mail me gerust, ik vertel je graag meer over de opleiding en mijn ervaring. Telefoon: 0113-362050 maar bij voorkeur via mail: m.lamers@technico-goes.nl

Ook enthousiast geworden door dit verhaal?
Wij zoeken nog steeds naar gepassioneerde werknemers in een technisch bedrijf met een technische opleiding op minimaal mbo-4 niveau of een hbo werk- en denkniveau. Dus wil jij ook jouw huidige baan in de techniek combineren met lesgeven? Pak je kans! Meld je aan bij Marianne van Meel, voor meer informatie over de informatiebijeenkomsten.

Contactpersoon
Marianne van Meel
Projectleider project Hybride Techniekopleiders Brabant
E-mail: m.vmeel@otib.nl
Telefoon: 06 111 92 516

‘Female Impact’ op 10 oktober. Meld je snel aan!
05-06-2019
Female Impact: hét event voor ondernemende vrouwen in de techniek

Op donderdag 10 oktober organiseert OTIB in samenwerking met OOM, OOC en WePowerPeople hét landelijke event voor ondernemende vrouwen met impact. Tijdens de bijeenkomst komen vrouwen in de techniek uit het hele land bij elkaar voor een inspirerend programma, informatie en goede gesprekken.

Allereerst duiken de deelnemers onder leiding van dagvoorzitter Saskia Paulissen in de wereld van genderintelligentie. Wat zijn de verschillen tussen het mannelijke en vrouwelijke brein? Door gendersensitief te communiceren halen ondernemers veel meer rendement uit de man/vrouw-diversiteit binnen hun bedrijf. Saskia laat in deze sessie zien waar op dit gebied de kansen liggen.

Workshops
Vervolgens kunnen de deelnemers kiezen uit een drietal workshops. De workshop ‘Zakelijk flirten’ gaat over het opbouwen van wederzijds vertrouwen door het creëren van een zakelijke klik. In ‘Beïnvloed de ander, begin bij jezelf!’ gaan de deelnemers aan de slag met communicatie op de werkvloer. Bij de workshop ‘Persoonlijk leiderschap en beïnvloedingsvaardigheden’ wordt er aan de  slag gegaan met de eigen leiderschapsstijl en het beïnvloeden van het gedrag van de ander.

De garage voor vrouwen
Na een gezamenlijke lunch en een terugblik op het ochtenddeel maken de deelnemers kennis met de Dames van Hurkmans. Zij bedachten de garage voor en door vrouwen, en inmiddels is hun concept uitgegroeid tot een fenomeen op gebied van autoschadeherstel. De Dames nemen de deelnemers mee in hun verhaal over inspireren, lef hebben, dromen najagen, enthousiasmeren en het creëren van impact. Maar ook over het belang van de juiste mensen op de juiste plaats, werknemers meenemen in je verhaal, coachen en het inzetten van meer meiden in de automotive.
De middag wordt afgesloten met het proeven van de heerlijke wijnen van Serendipity. Daarbij vertelt Monique Breuer alles over haar wijnavontuur en hoe zij haar dromen heeft waargemaakt.

Aanmelden
Aanmelden kan nu!  Schrijf je daarom snel in op www.wepowerpeople.nl/femaleimpactevent! en we zien je graag op 10 oktober!

Neem contact op met SAM via 0800-6061
05-06-2019
De Adviseurs Arbeidsmarkt

OTIB versterkt de technische installatiebranche door ondersteuning bij ontwikkeling en instroom. Dit doen wij onder andere met onze Adviseurs Arbeidsmarkt. U kent de adviseurs arbeidsmarkt waarschijnlijk al als arbeidsmarktcoaches. Deze nieuwe rol als adviseur wordt ingevuld door vier senior coaches. Zij helpen u met hun ervaring, expertise en goede contacten met de meest ingewikkelde arbeidsmarktvraagstukken. Uiteraard blijft ook deze service van OTIB kosteloos voor u.

Met welke vragen kunt u bij de Adviseurs Arbeidsmarkt terecht?
Voor al uw vragen rond instroom en behoud van talent kunt terecht bij de Adviseurs Arbeidsmarkt. Dus vragen als:

  • Waar vind ik talent?
  • Hoe benut ik talent uit speciale doelgroepen?
  • Hoe kan ik jongeren beter aan mij binden?
  • Hoe kan ik de ervaring van vijftigplussers het beste inzetten?
  • Ik hoor iets over statushouders die willen werken, wat kan ik daarmee?
  • Wat kan ik als werkgever eraan doen om mensen ‘binnenboord’ te houden?
  • Ik wil eventueel een medewerker met een arbeidsbeperking aan nemen, waar moet ik aan denken? 
Voor al deze vragen en meer, kunt u terecht bij de Adviseurs Arbeidsmarkt. De Adviseurs Arbeidsmarkt zijn onderdeel van SAM: Servicepunt Arbeidsmarkt Mobiliteit. 
 
Heeft u een vraag of wilt u gewoon eens sparren? Neem dan contact op met SAM via 0800-6061.
Overzicht workshops, trainingen en evenementen
05-06-2019
Uit de agenda

De komende maanden organiseert OTIB weer inspirerende workshops en trainingen in de regio voor vakmensen in de technische installatiebranche. Een greep uit het aanbod:

Praktijkopleidersdagen
Praktijkopleiders zijn onmisbaar voor de opleiding van nieuwe medewerkers. Voor de ontwikkeling van hun vak nodigen OTIB, OOM en A+O praktijkopleiders graag uit om deel te nemen aan de één van de regionale Praktijkopleidersdagen, die plaatsvinden op 20 juni in Alkmaar en op 19 september op een nog nader bekend te maken locatie in Midden Nederland. Kijk hier voor het programma en meld je aan!

Workshop 50+
Speciaal voor ervaren vakmensen in de installatiebranche organiseert OTIB ook in 2019 de workshop 50+. Deze succesvolle workshop, waarin je actief met je toekomst aan de slag gaat, vindt plaats op diverse locaties in de regio. Bijvoorbeeld op 20 juni in Vught en op 21 juni in Breda. Kijk hier voor de mogelijkheden en meld je direct aan!

Sterk in je Werk
Wat zijn je ambities en welke stappen heb je nodig om deze te bereiken? Je vindt de antwoorden op deze en andere vragen in de speciaal  voor vakmensen van 26 tot en met 49 jaar bedoelde workshop Sterk in je Werk. De workshop vindt onder meer plaats op 8 oktober in Boxtel en op 22 oktober in Grathem. Kijk hier voor het complete workshopoverzicht en meld je snel aan!

Branche zoekt vrouw!
In de technische installatiebranche werken al jaren succesvolle vakvrouwen. Maar het zouden er wel wat meer mogen zijn. Dus als ook jij de uitdaging aandurft om als technische vakvrouw aan het werk te gaan, leiden we je heel graag op en helpen je vervolgens aan een baan! In de technische installatiebranche ben je van harte welkom, te beginnen op de informatiebijeenkomst op 24 juni in Heerhugowaard waarin je kennis maakt met de kansen en uitdagingen van de techniek. Meld je snel aan!
 

Kijk voor het volledige overzicht van OTIB-activiteiten op https://www.otib.nl/!