DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

‘Branche zoekt vrouw’ werpt vruchten af

25-06-2019

‘Branche zoekt vrouw’ werpt vruchten af

Margreet van de Worp OTIB Adviseur Arbeidsmarkt

Het project ‘Branche zoekt vrouw’ is bedoeld om meer vrouwen met een belangstelling voor techniek te begeleiden naar een baan in de technische installatiebranche. Adviseur Arbeidsmarkt voor de regio Gelderland/Overijssel, Margreet van de Worp, is blij met de eerste resultaten.

Sinds 1 mei is Margreet van de Worp in opdracht van OTIB Adviseur Arbeidsmarkt voor de regio Gelderland/Overijssel. Daarvóór was zij als arbeidsmarktcoach nauw betrokken bij het project ´Branche zoekt vrouw’. In dit project  begeleidde zij individuele kandidaten die in de technische installatiebranche aan de slag willen gaan. In haar nieuwe rol initieert Van de Worp vooral publiek-private projecten voor zij-instromende vrouwen.

Focus op meer vrouwen in de techniek
In de technische installatiebranche werken wel degelijk technische vakvrouwen, maar hun aantal is zo gering dat er heel veel ruimte is voor meer vrouwen. Van de Worp: “Technische vakvrouwen functioneren goed en maken met succes carrière in de branche. Dit succes willen we uitbreiden. Met dit doel voor ogen werken OTIB, Techniek Nederland, de Werkgevers Servicepunten Achterhoek en Midden-Gelderland en Opleidingsbedrijf InstallatieWerk in het project ‘Branche zoekt vrouw’ nauw samen. We richten ons op zij-instromende vrouwen die met of zonder werkervaring in de installatietechniek aan de slag gaan.”

Stevig basisopleidingstraject
Het basisopleidingstraject van ‘Branche zoekt vrouw’ stoomt de deelnemende vrouwen in zo’n drie maanden klaar voor een baan in de branche. Van de Worp: “Het traject start met een oriëntatiebijeenkomst, een intakegesprek en een assessment waarin we kijken of de kandidaat bij de installatiebranche past. Daarna volgen een basiscursus elektro- of installatietechniek, een VCA-opleiding, de training ‘Effectief aan het werk’, professionele coaching en een stage bij een werkgever, eventueel met behoud van uitkering.”

Concrete resultaten
Inmiddels telt het project in de Achterhoek en Midden-Gelderland zes deelnemers. Vier deelnemers zijn nu aan het werk in de branche en twee hiervan volgen inmiddels een BBL-opleiding. Van de Worp: “De kandidaten die het traject hebben doorlopen zijn heel gemotiveerd, pakken de materie snel op en hebben goed inzicht. Daarnaast is het mooi om te zien dat hun vrouwelijke kwaliteiten en soft skills een goede bijdrage leveren aan de teamsfeer in bedrijven. De werkgevers van deze vrouwen zijn dan ook heel enthousiast!”

Uitrol in Nederland
Binnenkort volgt een evaluatie van ‘Branche zoekt vrouw’ in de Achterhoek en Midden-Gelderland. In januari startte het project al in Midden- en Zuid-Limburg , in april gevolgd door een met acht deelneemsters gestart project in Noord Nederland. Eind juni start ‘Branche zoekt vrouw’ in Noord-Holland.

Deel deze pagina