DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

“Altijd goed kijken naar wie je voor je hebt.”

09-12-2019

“Altijd goed kijken naar wie je voor je hebt.”

Paul snijdt de taart aan

Paul Christenhusz is Topcoach en Praktijkopleider van het jaar.

Je zult het maar op je naam hebben staan. Topcoach 2018 bij OTIB en Praktijkopleider 2019 in de sector Techniek en gebouwde omgeving bij SBB. Het overkwam Paul Christenhusz van Van Lente Systeemintegratie. Wat maakt Paul zo bijzonder?

Eigenlijk begint het kweken van interesse voor de technische branche al op de lagere school, zegt Paul, die een paar weken per jaar bij de basisscholen langsgaat om leerlingen te interesseren voor de techniek en zo helpt om een goede schoolkeuze te maken. Wel 700 basisschoolleerlingen komen zo met Van Lente in aanraking. Via ROC’s komen vervolgens tussen de vijftien en vijfentwintig leerlingen per jaar bij Van Lente stage lopen. En ieder jaar verwelkomt Van Lente (160 medewerkers groot) oud-leerlingen als nieuwe medewerkers.

Paul, die in het verleden bij de luchtmacht werkte, kon altijd al ‘goed met jongeren’. De dingen tot de basis terugbrengen, vindt hij. Niet ingewikkeld maken. Bij Van Lente kreeg hij al snel de vraag of hij twee dagen in de week praktijkopleider wilde zijn. De praktische vaardigheden van leerlingen die van school komen, was en is niet zo groot, zegt hij. “Mbo-niveau 4 betekent dat ze wel theoretische kennis hebben, maar voor de praktijk is er op scholen vaak niet genoeg materiaal. Dat moet je als bedrijf dan zelf oppakken.”

14 jaar doet Paul dit werk nu. Het heeft geleid tot de Van Lente Academie, officieel erkend door OTIB. Paul is fulltime Praktijkopleider. Hij heeft er zelfs een collega-opleider bij. Bij Van Lente zijn ze niet zo van binnen de lijntjes kleuren, zegt Paul. “Ook kinderen met een handicap zijn bij ons welkom. Iedereen doet ertoe, dat is het mooie van Van Lente. We willen dat iedereen zich bij ons thuis voelt.” Je moet goed kijken naar wie je voor je hebt, zegt hij. Wat iemand nodig heeft. Zoeken waar het haakje zit, hoe je jouw verhaal als praktijkopleider kunt laten aansluiten bij de belevingswereld van de ander.

Paul weet ook dat er veel verschil zit tussen de ROC’s. En dat heeft vooral met de docenten te maken. Er zijn goede, gedreven docenten en docenten die wat minder actief hun leerlingen onderwijzen. Voor die gedreven docenten zet hij graag nog een tandje bij. Dat er weinig praktijkmateriaal op scholen is, daar heeft hij een oplossing voor bedacht. Een jaar of vijf geleden heeft Paul leveranciers aangeschreven met de vraag om materiaal te leveren. Daarmee is hij lesmateriaal gaan bouwen met zijn stagiaires en leerlingen. Zo vangt hij twee vliegen in één klap: “Ik heb oefenopdrachten voor de leerlingen hier en de scholen hebben hun praktijkmateriaal.”

Van storingskast tot frequentieregelaar, alles wat een docent nodig heeft aan elektrotechniek kan Paul maken en docenten kunnen intekenen op de materialenlijst. Dat maakt Paul wel uniek, zegt hij zelf. Maar ook OTIB vond dat en beloonde hem in 2018 met de titel Topcoach van het jaar. Nu hij dit jaar ook Praktijkopleider SBB voor de sector Techniek en gebouwde omgeving is geworden, vereerden Sven Asijee, directeur van OTIB en André Bouwmeester, regiomanager bedrijven, Paul met een bezoek. Een taart en bloemen hadden ze bij zich. De taart is op, maar dat er Beste praktijkopleider 2019 op stond, daarvan geniet hij nog steeds.

Deel deze pagina