DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

“Een goede relatie vraagt om inzet en onderhoud”

09-05-2019

“Een goede relatie vraagt om inzet en onderhoud”

Roel van Stokkum, directeur Verweij Elektrotechniek

Installatiebedrijven en scholen werken in Midden Nederland actief samen aan de kwaliteit van het mbo-onderwijs. Hierbij gaat het onder meer over het aansluiten van het vmbo-, mbo- en hbo-onderwijs en over het vernieuwen van het onderwijsprogramma. Maar bijvoorbeeld ook over het opstellen van regioprofielen, het ontwikkelen van BPV-handboeken en  het opzetten van een hybride docentenpool. Roel van Stokkum, directeur van Verweij Elektrotechniek in Nieuwegein en voorzitter van de stuurgroep samenwerking installatietechniek en mbo-onderwijs, is blij met de goede samenwerking.

Van Stokkum lacht bij de vraag naar zijn ervaringen met de samenwerking tussen de technische installatiebedrijven en de ROC’s in Midden Nederland: “Mijn ervaringen zijn sterk gekleurd. Als vertegenwoordiger van het bedrijfsleven werk ik in de regio namelijk al jaren plezierig met de ROC’s samen. De goede relatie maakt het voor zowel de bedrijven als de ROC’s mogelijk om van elkaar te leren, naar elkaar toe te groeien en kansen te verzilveren.”

Investeren in het onderwijs
Hoewel Van Stokkum installatiebedrijven in Midden Nederland vaak hoort klagen over het tekort aan goede vakmensen, merkt hij hier zelf weinig van. “Bij Verweij werken we van onderaf. Dit betekent dat wij in goede én slechte tijden in stagiairs en BBL’ers investeren. Zo laten we leerlingen op open dagen van ROC’s zien wat techniek in de praktijk te bieden heeft. Daarnaast besteden we veel tijd en aandacht aan het begeleiden van leerlingen en stimuleren we onze nieuwe vakmensen om ook in het bedrijf te blijven leren. Het verjongingsbeleid werpt zijn vruchten af; inmiddels leiden ‘oude’ stagiairs in het bedrijf een nieuwe generatie vakmensen op.”

Verantwoordelijkheid nemen
Een goede relatie tussen installatiebedrijven en mbo’s overstijgt volgens Van Stokkum het individuele belang. “De bedrijven in de regio hebben ook een maatschappelijk belang bij een goed functionerend mbo. Dit vraagt om actieve betrokkenheid van bedrijven bij het mbo. Enerzijds door met mbo’s mee te denken over aantrekkelijke onderwijsprogramma’s. Anderzijds door leerlingen goede leerplekken aan te bieden. Dat slechts weinig leerbedrijven in de regio deze laatste verantwoordelijkheid op zich nemen is bedrijfskundig dom en maatschappelijk te triest voor woorden.”

Wisselwerking
Dat bedrijven en mbo’s veel van elkaar kunnen leren bewijst onder andere de uitwisseling van kennis en ervaringen vakmensen en docenten. Van Stokkum: “Via het scholingstraject hybride docenten staan vakmensen uit het bedrijfsleven parttime voor de klas. Tegelijkertijd organiseren bedrijven ook docentenstages. Zo lopen binnenkort een aantal vakdocenten met ons mee om praktijkervaring op te doen. De eerste dag zijn ze in de weer met calculatie, engineering, werkvoorbereiding en projectleiding. De tweede dag gaan ze met monteurs mee naar de bouw. De inbreng van kennis en ervaring is een echte wisselwerking.”

Toekomst
Van Stokkum is optimistisch over de toekomst van de samenwerking tussen de installatiebedrijven en de mbo’s. “De snelle technologische ontwikkelingen bieden branchebedrijven en mbo’s mooie kansen om techniek te promoten en klassen met gemotiveerde leerlingen te vullen. Daarom is er voor de branche  alles aan gelegen om de relatie tussen bedrijven en het mbo zo stevig mogelijk te maken. En ja, net als in een gewone relatie vraagt ook deze relatie altijd om inzet en onderhoud.”

Deel deze pagina