DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

“Nog veel stappen te zetten voor veilig en gezond werken”

22-05-2019

“Nog veel stappen te zetten voor veilig en gezond werken”

Harm van Heukelum: manager QSHE bij Dynniq

Nog niet altijd zijn bedrijven en vakmensen in de techniek bewust van het belang van veilig en gezond werken. Er valt nog veel winst te behalen, zo vertelt veiligheidsdeskundige Harm van Heukelum in InstallateursZaken. Als manager QSHE (Quality, Health, Safety & Environment) bij Dynniq zet Van Heukelum zich dagelijks in voor bewustwording en praktische vertaling van veilig en gezond werken. Hij ziet dat er in de branche een groeiende kennisbehoefte is op dit gebied, vooral over hoe dit thema op de werkvloer praktisch kan worden vormgegeven.

Grote stappen
Het belang van veilig en gezond werken dringt lastig door bij de vakmensen op de werkvloer. “We staan op het gebied van gedragsverandering nog relatief aan het begin. Er zijn nog grote stappen te zetten,” aldus Van Heukelum. Volgens de veiligheidsdeskundige kunnen bedrijven veilig en gezond werken bevorderen door het thema nadrukkelijk te benoemen, en door een omgeving te creëren waar erover praten de normaalste zaak van de wereld is. Maar de eerste verantwoordelijkheid ligt bij de vakmens zelf, stelt Van Heukelum. “Niemand is blij als jij niet inzetbaar bent. Jijzelf al helemaal niet!”

Kennis op orde
Van Heukelum vindt dat vakmensen hun kennis over het thema op peil moeten houden, die kennis met anderen moeten delen en zichzelf en anderen scherp moeten houden op de vraag of de werkplek wel of niet veilig en gezond is. De veiligheidsdeskundige is hoopvol over de toekomst. “Ik zie in de branche veel initiatieven om veilig en gezond werken te stimuleren.” Maar dit is voor Van Heukelum geen reden om achterover te leunen; er komen jaarlijks tientallen vakmensen om door bedrijfsongevallen en overlijden nog veel meer mensen door gevaarlijke stoffen. “Deze aantallen zijn nog steeds veel te hoog!” Daarom: aan de slag voor veilig en gezond werken!

Bron: Veilig en gezond werken – InstallateursZaken.

Deel deze pagina