DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

“Noord Nederland staat voor enorme uitdagingen”

03-07-2019

“Noord Nederland staat voor enorme uitdagingen”

Net als in andere regio’s in Nederland is de vraag naar goed opgeleide technische vakmensen in Noord Nederland groot. “En door de energietransitie én de herstelwerkzaamheden in het Groningse aardbevingsgebied wordt deze vraag in de regio alleen maar groter en groter,” zo stelt RBPI-voorzitter Tom van Engelen. Een kort gesprek over de uitdagingen in de regio.

Als directeur-eigenaar van totaalinstallateur Vriend in Coevorden weet Van Engelen maar al te goed hoe moeilijk het is om nieuwe vakmensen in huis te halen. “Goed opgeleide schoolverlaters zijn schaars in de regio en er zijn veel kapers op de kust. Tegelijkertijd neemt de vraag naar kundig installatiewerk alleen maar toe. Denk, behalve aan de reguliere installatiewerkzaamheden, aan de verduurzamingsopgave. Maar ook aan het schadeherstel in het aardbevingsgebied. In Noord Nederland ligt voor decennia aan uitdagend installatiewerk!”

Intern opleiden
Met het beperkte aanbod van direct inzetbare vakmensen en de steeds groter wordende klantvraag moeten installatiebedrijven veel tijd en energie steken in het intern opleiden van nieuwe medewerkers. Van Engelen: “Hoewel het vanzelfsprekend nog mooier zou zijn wanneer schoolverlaters perfect opgeleid de branche instromen, is met intern opleiden op zich niets mis. Maar wel zie ik dat, juist gezien de nu al hoge werkdruk bij installatiebedrijven, grotere bedrijven met bedrijfsscholen hier beter in slagen dan kleinere bedrijven. Voor kleinere installatiebedrijven is dit een zorgelijke ontwikkeling.”

Jeugd enthousiasmeren
Om de instroom van nieuwe vakmensen in de installatiebranche zo sterk mogelijk te bevorderen, zet het RBPI alle zeilen bij. Zo is het bedrijf van Van Engelen actief betrokken bij de jaarlijkse Dag van de Techniek, waarop leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool samen met hun ouders verschillende bedrijven bezoeken om met techniekuitdagingen aan de slag te gaan. Daarnaast staan vakmensen van installatiebedrijven regelmatig voor de klas om de praktijk van de techniek naar het vmbo en het mbo te brengen. Van Engelen: “Bedrijven spelen een zeer belangrijke rol in het enthousiasmeren van de jeugd voor techniek. Je kunt hier eigenlijk niet vroeg genoeg mee beginnen.”

Onderwijs ondersteunen
Volgens Van Engelen is ook de inzet van hybride docenten op scholen hard nodig, zeker gezien het feit dat het onderwijs vergrijst en de techniek zich sneller ontwikkelt dan de onderwijsprogramma’s. Om het onderwijs echt goed te kunnen ondersteunen ziet de RBPI-voorzitter echter wel graag een grotere wisselwerking: “Wil je als docent goed op de hoogte zijn van de nieuwste techniekontwikkelingen, dan moet je de techniekpraktijk kennen. De meeste monteurs hebben voldoende ruimte om een docent een dag mee naar de klant te nemen. Dit is voor het onderwijs enorm leerzaam!”

Zij-instroom bevorderen
Om ook op de korte termijn in de vraag te kunnen voorzien, richt de branche in Noord Nederland zich ook op het bevorderen van de zij-instroom van mensen met belangstelling voor techniek. Zo zet Van Engelen  - samen met andere bedrijven, arbeidsmarkcoach Inge Westerhof, de gemeente, scholen, opleiders en het UWV -  onder meer in op het opleiden van statushouders. “Na eerdere ervaringen met mismatches zie ik dat met goede samenwerking veelbelovende resultaten zijn te halen.”

Samen optrekken
Ondanks de vele inspanningen die de branche nu al doet om de instroom van goed opgeleide vakmensen naar installatiebedrijven te vergroten, is er volgens Van Engelen nog veel werk te doen. Wel is hij optimistisch: “Alle installatiebedrijven in Noord Nederland zijn van het nut en de noodzaak van de uitdagingen van de branche doordrongen. Het bewustzijn is er. De energie is er. Dit is een essentieel begin om met alle voor de branche relevante partijen gezamenlijk aan de slag te gaan!”

Deel deze pagina