DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

“Samenwerken werpt zijn vruchten af.” Dieta Holwerda maakt zich sterk voor goed onderwijs

17-10-2019

“Samenwerken werpt zijn vruchten af.” Dieta Holwerda maakt zich sterk voor goed onderwijs

Dieta Holwerda

Dieta Holwerda, financieel directeur van Bouma Installatiebedrijf in Sumar (Friesland). Als regiobestuurder van het RBPI in Noord-Nederland, staat goed onderwijs in die regio hoog op haar agenda. Uitdagingen liggen er genoeg: de energietransitie met veel nieuwe technieken, waar in het onderwijs aandacht voor moet zijn. Maar ook de uitstroom van medewerkers uit de installatiebranche, baart zorgen en heeft volop de aandacht van Dieta Holwerda.

Alweer 23 jaar geleden begon Dieta als administratief medewerker bij Bouma Installatiebedrijf. Ze groeide snel door in het bedrijf. Eerst als boekhouder, daarna als lid van het managementteam. Ze gaf aan dat ze mede-eigenaar wilde worden en zo geschiedde: er zijn drie directeuren van wie Dieta de financieel directeur is. Klaas Meindertsma en Bernard de Vries zijn haar kompanen.

Intensieve samenwerking tussen het bedrijfsleven, Techniek Nederland, OTIB RBPI en het onderwijs, werpt zijn vruchten af. Het idee bestond al in Groningen. In Friesland doen twaalf middelgrote bedrijven mee die allemaal een of twee leerlingen adopteren. Vanuit het RBPI is Dieta onder meer stuurgroeplid van de recent geïnitieerde beroepsopleiding Technicus Smart Energy en neemt ze deel aan de klankbordgroep Servicemonteur, beide van ROC Friese Poort. De nieuwe opleiding Technicus Smart Energy is net van start gegaan. Zo’n dertien leerlingen zijn ingestroomd.

Omdat instroom van nieuwe leerlingen nodig is, zijn de samenwerkende partijen op zoek gegaan naar manieren om de opleidingen aantrekkelijker te maken. Hoe? “Bijvoorbeeld door leerlingen traineeships in het bedrijfsleven te bieden en een laptop te geven om hun huiswerk op te doen. Maar ook door een stuk ICT in de opleiding te verwerken. Kennis van ICT is voor de nabije toekomst hard nodig. Veel techniek besturen we straks op afstand. Daarnaast vinden leerlingen het ook interessant. We moeten af van het idee dat installatiemonteur vies werk zou zijn. Het is een enorm interessant vak met veel uitdagingen.”

In haar eigen bedrijf wil ze de komende jaren stevig inzetten op adviesvaardigheden van de monteurs en technische adviseurs die bij mensen thuiskomen en advies moeten kunnen geven. “Er is steeds meer vraag naar een warmtepomp. Mensen realiseren zich niet altijd dat het niet hetzelfde is als de ketel vervangen. Je moet flink doorvragen en de bestaande situatie goed in kaart brengen. Daar willen we onze mensen op trainen.”

Dieta heeft zelf geen technische achtergrond. Is dat een handicap? “Nee hoor, ik ben goed ingevoerd en breng juist een verfrissende invalshoek omdat ik niet vanuit de techniek denk.” De mensen die haar niet kennen, denken soms dat ze de vrouw is van een van de directeuren. “Ik vind dat vaak wel grappig. Je moet je als vrouw toch eerst bewijzen in deze mannenwereld. Maar nu niet meer. Men kent mij inmiddels in deze wereld. Ze weten wel dat ik weet waarover ik het heb.”

Deel deze pagina