DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Barneveldse Techniek Opleiding (BTO): Bedrijven en beroepsonderwijs samen in de schoolbanken

23-03-2020

Barneveldse Techniek Opleiding (BTO): Bedrijven en beroepsonderwijs samen in de schoolbanken

De techniekbranche heeft dringend behoefte aan nieuwe vakmensen. In steeds meer regio’s werken bedrijven en scholen samen om de instroom te vergroten. De Barneveldse Techniek Opleiding (BTO) is vorig jaar opgericht en maakt een vliegende start. Directeur Theo van Iperen (BTO) en Robert-Jan de Vries (OTIB) vertellen hoe het initiatief tot stand is gekomen.

Hoe is de Barneveldse Techniek Opleiding ontstaan?
(TvI) “Ook in Barneveld en omgeving hebben bedrijven te maken met een tekort aan technische vakmensen. Naar het voorbeeld van REMO in Rijssen hebben 80 bedrijven een coöperatie opgericht. Binnen de Barneveldse Techniek Opleiding werken deelnemende bedrijven samen met twee MBO-opleidingen. Alle partijen brengen vanuit hun eigen achtergrond kennis en ervaring in. Iedereen heeft hetzelfde doel: meer leerlingen enthousiast maken voor techniek.”

Welke voordelen heeft de nieuwe aanpak?
(TvI) “De BTO is een praktijkgerichte kweekvijver voor technisch talent. Leerlingen en zij-instromers komen vijf dagen in dienst op basis van een CAO-salaris. Ze verdienen dus meteen geld. Ze werken drie dagen en ze gaan twee dagen naar ons opleidingscentrum. Op school krijgen ze afwisselend theorie- en praktijklessen. De praktijklessen worden door de bedrijven verzorgd. Wat leerlingen leren, kunnen ze meteen in hun werk toepassen.”

Wat zijn jullie eerste ervaringen?
(TvI) “We zijn het leerjaar 2019-2020 begonnen met de richtingen metaal, mechatronica, installatietechniek en elektro op niveau 2, 3 en 4. We zijn een half jaar onderweg en iedereen is goed te spreken over de werkwijze. We verwachten dat dit succes nieuwe leerlingen aantrekt. We zijn druk bezig met het werven van nieuwe leerlingen voor het komende leerjaar.”

Robert-Jan de Vries is namens OTIB bij het project betrokken. Waarom heeft OTIB zich aan de BTO verbonden?
(RJdV) “OTIB stimuleert de instroom van nieuwe vakmensen op landelijk en regionaal niveau. De Barneveldse Techniek Opleiding laat opnieuw zien wat je allemaal kunt bereiken met lokale samenwerking. Daar levert OTIB graag een bijdrage aan.”

Wat kan OTIB betekenen voor andere regionale initiatieven?
(RJdV) “OTIB heeft een groot netwerk en veel praktische kennis. In Barneveld hebben we onder meer geholpen bij het opzetten van lesprogramma’s, examinering en de inrichting van praktijklokalen. Ook in andere regio’s staan we klaar voor bedrijven en scholen die dit soort samenwerkingsverbanden willen opzetten. We denken graag oplossingsgericht mee.”

Meer weten over dit project? Neem contact op met de regiomanagers van OTIB: https://www.otib.nl/Thema/In_de_regio/In_de_regio

Deel deze pagina