DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Branche vindt vrouw in Noord-Holland

10-10-2019

Branche vindt vrouw in Noord-Holland

Jacqueline Portier en Fons Roeken

Directeur Fons Roeken is altijd op zoek naar enthousiaste mensen die als vakman of vakvrouw bij Schipper & Roeken Installateurs in Huizen aan de slag willen gaan. Dat deze mensen het bedrijf ook via zij-instroom weten te bereiken bewijst Jacqueline Portier, die zich in Noord-Holland aanmeldde voor het OTIB-project ‘Branche zoekt vrouw!’. Gedreven door haar belangstelling voor techniek en haar motivatie om te leren is zij nu Roekens nieuwste medewerkster.

De wil om te leren
Bij het werven van vakmensen hanteert Fons Roeken een heldere strategie: “Naast het verrichten van bestaande werkzaamheden staat de technische installatiebranche voor grote veranderingen. Zo beweegt de energietransitie de branche naar het installeren en onderhouden van warmtepompen, zonnepanelen, pelletkachels en windenergie. Deze nieuwe technieken vereisen nieuwe kennis en nieuwe vaardigheden en dus de motivatie om de technieken te doorgronden. Door je aan te melden voor ‘Branche zoekt vrouw!’ toon je niet alleen interesse in techniek maar ook de wil om te leren. Dát zijn de mensen die ik zoek.”

Begeleiding bij vakopleiding
Ondanks haar belangstelling voor techniek was het er bij Jacqueline Portier nooit van gekomen om een vakopleiding te volgen. Twintig jaar later zette ‘Branche zoekt vrouw!’ haar echter toch op het juiste spoor. “Bij ‘Branche zoekt vrouw!’ kwam ik er al snel achter dat motivatie belangrijker is dan het wel of niet in huis hebben van vakkennis, juist omdat vakmanschap te leren valt.” Met ondersteuning van Metechnica doorliep Jacqueline een stappenplan en liep zij twee maanden stage bij Schipper & Roeken Installateurs. Daarna ging het snel. Fons Roeken: “Omdat Jacqueline ook na haar stage enthousiast bleef, heb ik haar graag in dienst genomen. Sindsdien werkt ze in het bedrijf en volgt ze een praktijkopleiding bij Installatiemensen in Bussum. Het gaat geweldig goed!”

Verder ontwikkelen
Jacqueline Portier kan haar blijvende enthousiasme alleen maar beamen. “Ik heb zojuist mijn VCA-diploma gehaald en verdiep me nu in de theorie en de praktijk van de elektrotechniek. Hoewel ik mij in deze techniek zeer thuis voel, spreekt ook de werktuigkundige techniek mij aan. Het opdoen van theoretische en praktische kennis maakt het werken in de installatiebranche echt onwijs gaaf, ook voor mensen zonder techniekervaring zoals ik. Daarom kan ik alle vrouwen met belangstelling voor techniek aanraden mijn voorbeeld te volgen.”

Blik van en voor buiten 
Ook Fons Roeken is blij met ‘Branche zoekt vrouw!’. ‘Het project heeft mij én een gedreven nieuwe medewerkster én een frisse blik van buiten de branche opgeleverd. Bovendien laat ‘Branche zoekt vrouw!’ gemotiveerde mensen met minder of zelfs helemaal geen techniekervaring zien dat de branche ook hen veel te bieden heeft. Met de nadruk op motivatie is de installatiebranche voor nog veel meer mensen leuker en spannender dan men vaak denkt. Toch iets om over na te denken.”

Meer informatie
Heb jij ook belangstelling voor ‘Branche zoekt vrouw!’ in Midden Nederland en Noord-Holland? Neem dan contact op met adviseur arbeidsmarkt Ward Overeem via w.overeem@otib.nl of via 06-53608317. Meer informatie over Installatiemensen vind je op www.installatiemensen.nl.

Deel deze pagina