DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Doe jij iets bijzonders in onze mooie installatiebranche?

10-10-2019

Doe jij iets bijzonders in onze mooie installatiebranche?

Repareren van oude kerkklokken

Deel 1: André Kok en zoon Kees repareren oude kerkklokken.

In een oude bakkerij annex woonhuis uit 1914 woont André Kok met zijn gezin. André Kok is trots op zijn acht kinderen. Kees (25) is een van hen; met hem vormt André het familiebedrijf Kok-Elektra.

De renovatie van het huis in Nibbixwoud is nog in volle gang. Recent installeerde André Kok er een grondwaterwarmtepomp in het fietsenhok achter het huis. Een van de oude welputten met water van rond de 10 graden Celsius is op de warmtepomp aangesloten. De pomp haalt 8 graden energie uit het water en verwarmt die tot 35 graden voor huiselijk gebruik. Het water van 2 graden gaat terug de waterkelder in, zodat het water door de grond opnieuw opwarmt. Maar over warmtepompen en de energietransitie gaat dit verhaal niet. Kok-Elektra is namelijk gespecialiseerd in het repareren van oude kerkklokken, het elektrische gedeelte van de automatische opwindinstallatie. De gemeente Medemblik is zijn grootste klant. Verschillende dorpskernen vallen eronder.

Napoleon
Uit de tijd van Napoleon stamt de traditie dat de kerk verantwoordelijk is voor het schip van de parochie. De gemeente is echter verantwoordelijk voor de toren van de veelal protestante kerkgemeenschappen, vertelt André. “Napoleon wilde namelijk dat in ieder dorp een uitkijktoren met seinen beschikbaar was. Zo kwam de toren in beheer bij de overheid.” De kerk in Opperdoes bijvoorbeeld, is van rond 1530. Het uurwerk is uit 1932. Vroeger was het de taak van de koster om het uurwerk van de klok eens per week op te binden, net als we vroeger met horloges deden. Het gewicht van de klok maakte het geen ongevaarlijk werk. Als het opbindtouw brak, viel het gewicht van ongeveer 100 kilo van grote hoogte op de koster of de kerkgangers neer. Handmatig een klok opbinden mag dus niet meer. De opbindinstallatie is geautomatiseerd.

Expert in kerktorens was André niet meteen. Maar niet voor niets staat op de auto’s van Kok-Elektra ‘Wij zorgen dat het werkt’. André: “Je gaat soms het hele proces na om te zien waar de storing zit. Ik zoek net zo lang tot ik weet wat het probleem is.” Zo ook de kerk in Opperdoes, die vier jaar geleden is gerenoveerd. Vanaf dat moment waren er regelmatig storingen met de automatische opbindinstallatie. André: “Ik heb onder andere een nieuwe besturingskast gemaakt om het te verhelpen. Maar hoewel ik alles had getest, bleek er daarna nog steeds een storing te zijn. Met behulp van een klokkenmaker bleek, na lang zoeken, dat een overbrenging in het binnenliggende tandrad het probleem was. Daar was een veertje lam geworden.”

Mee met de tijd
Oude kerkklokken repareren, betekent niet dat André niet met zijn tijd meegaat. Vandaar die warmtepomp in zijn huis. Enige nadeel vindt André het lawaai. “Je wilt immers niet dat de buren er last van hebben.” Daarom staat hij binnen en komt er ook nog een kast omheen. André heeft nog een reden voor de warmtepomp: ervaring opdoen. “Ik doe het technische gedeelte en Kees het programmeren van de plc-besturing. Zo kunnen wij de gemeente en onze andere klanten ook weer van dienst zijn met warmtepompen en infraroodpanelen in het kader van de energietransitie.”

Doe jij ook iets bijzonders in onze branche? Laat het ons weten via communicatie@otib.nl

Deel deze pagina