DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Een accu voor duurzame energie op de Marker Wadden

09-12-2019

Een accu voor duurzame energie op de Marker Wadden

Opslag overcapaciteit duurzame energie

Op het moment van dit interview bouwen de monteurs van GPI Elektrotechniek een enorme accu voor energieopslag en -afgifte. De bestemming van de accu is bijzonder: de Marker Wadden. Het is voor hen niet het eerste project op dit vlak, vertelt Roy Steeg, een van de directeuren.

Vorige zomer werd GPI Elektrotechniek gevraagd om een accu te bouwen voor de Marker Wadden-in-aanbouw, gelegen in het IJsselmeer onder de Houtribdijk die Enkhuizen en Lelystad verbindt. Het omvangrijke eilandgebied beoogt een natuur- en recreatiegebied te worden van 10.000 hectare groot; 4500 hectare boven en 5500 onder het water. Het eilandgebied, waarin Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat samenwerken, moet ecologisch herstel van het gebied brengen door verbetering van de bodem- en waterkwaliteit.

De waddeneilanden hebben geen voorzieningen. Zonne- en windenergie wordt wel opgevangen, maar niet opgeslagen. Bij ondercapaciteit is er daarom veelvuldig gebruik van een aggregaat nodig. Het idee is dus om de overcapaciteit van de duurzame energiebronnen op te slaan voor de momenten dat er ondercapaciteit is. GPI Elektrotechniek is goed in het bouwen van zo’n accu, vertelt Roy Steeg. Ze werken daarvoor samen met netwerkbedrijf Qirion, de hoofdaannemer.

Roy: “Qirion bedenkt een oplossing, een accupakket dat groot genoeg is voor de gevraagde capaciteit. Dan komen wij in zicht voor de uitvoering van het project. We bouwen het echt op vanuit de werkvloer. Het zit wel in mijn hoofd, maar vormt zich tijdens het bouwen.” Het is een specialisme, zegt hij. En niet zonder risico’s. “Een accu staat altijd onder spanning. En deze is groot van omvang: 2,40 x 2 x 0,50. We doen het zo gecompartimenteerd mogelijk, zodat als een accu-cel kapotgaat, vervangen ook veilig is.”

GPI Elektrotechniek bestaat nu 22 jaar. Op 1 januari 2018 hebben Roy Steeg en Rishi Jurawan, beiden toen nog gewoon in dienst, allebei mede-eigenaar geworden. Samen met Henk Gerritsen vormen ze de driekoppige directie. GPI is groot in industriële elektrotechniek, met een beperkt aantal trouwe, grote klanten. Qirion (onderdeel van de Alliandergroep), voorheen Liandon geheten, is er een van. Het aantal vaste medewerkers is vijftien, de flexibele schil nog eens zo groot.

Het is ook niet de eerste keer dat Qirion zo’n vraag bij hen neerlegde. Accu’s bouwen van ten dele oude accu’s: de oude accu ontmantelen, cellen die nog goed zijn eruit halen en daarmee een nieuw leven geven. Accu’s van vakantieparken, oude auto’s; waar Qirion kansen ziet om nieuwe projecten te starten, is GPI de partij de het uitvoert. Met de resultaten van zo’n pilotproject kan Qirion het op grotere schaal weer uitrollen. Ook voor eiland Pampus hebben ze deze duurzame energievoorziening gebouwd. Zo’n zelf- regulerend energienetwerk zonder aanvoer van het vaste land heet dan ook ‘eilandbedrijf’, gangbaar in de scheepvaart.

Het bouwen vraagt ongeveer drie weken. Dan gaat het tussen de 2.000 en 3.000 kilo zware gevaarte op transport. Als de accu is aangesloten zit het werk voor Roy en zijn collega’s erop.

Deel deze pagina