DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Finalisten Technasium Top Award 2019 inspireren vakmensen in de techniek

20-05-2019

Finalisten Technasium Top Award 2019 inspireren vakmensen in de techniek

Finalisten Technasium Top Award 2019

Nederland in 2050 van het gas los een grote uitdaging? Als het aan de finalisten van de Technasium Top Award 2019 ligt, valt dit eigenlijk wel mee. Met het presenteren van een grote variatie aan hybride warmteplannen voor bestaande gebouwen toonden zeven Technasiumteams op 16 mei in Rijswijk jury en publiek hun originele ‘Van gas los’-ontwerpen: “Een airborne windturbine heeft ook natuurlijk ook een toeristische waarde.”

De spectaculaire finale vormde het hoogtepunt van het jaarlijks door Stichting Technasium en OTIB georganiseerde techniekevenement voor leerlingen in de onderbouw van de havo en het vwo. De finalisten, die eerder op de dag door de jury waren geselecteerd uit 55 om een finaleplaats strijdende teams, maakten deel uit van in totaal meer dan 3.100 aan het evenement deelnemende scholieren. 

Van zonnepanelen tot energiepasjes
Het ‘adopteren’ van een bestaand gebouw wist de leerlingenteams duidelijk te inspireren. Zo stelde het vwo-team van het Damstede Lyceum in Amsterdam voor het Nemo Science Museum te voorzien van zonnepanelen en een boven het gebouw zwevende windturbine. En terwijl andere teams zich richtten op allerlei isolatiemethoden, energiebesparende apps en warmtetransportkansen, zag het havo-team van het ’t Hooghe Landt College in Amerfoort vooral mogelijkheden in het invoeren van een energiepas van bewoners van een tot appartementencomplex te verbouwen bedrijfsgebouw.

En de winnaar is…
Met hun ontwerp voor een revalidatiecentrum in Zwolle (waarin onder meer gebruik wordt gemaakt van een ‘solar catch-luxaflexsysteem) riep de jury het leerlingenteam van het Bonhoeffer College in Enschede uit tot winnaar van de vwo-deelnemers. Het team van CSG Liudger uit Drachten won de Award voor de havo-deelnemers. In hun ontwerp voor een appartementencomplex in Drachten sprak de jury vooral het combineren van bestaande technieken (waaronder tripple glass isolatie) aan. De Maatschappelijke Impact Award ging naar het team van het Metis Montessori Lyceum in Amsterdam. Hun ontwerp? Het als biogas benutten van de uitwerpselen van hotelgasten!

Veel potentieel
OTIB-regiomanager Erik Hans Boek toonde zich zo tevreden over de resultaten van Technasium Top Award 2019 dat hij uitkijkt naar een verdere uitbouw van de competitie: “OTIB ziet in de technasia veel potentieel voor de technische installatiebranche en wil daarom graag ook een verbinding maken met de bovenbouw. Bijvoorbeeld door een meesterproef, waarin leerlingteams gekoppeld worden aan installatiebedrijven.” Een finalist ziet zo’n vervolg wel zitten: “Met ons ontwerp hebben we installatiebedrijven nu in stelling gebracht. Maar ik zou het prachtig vinden als we ons ontwerp straks samen met de branche nog verder kunnen uitwerken.”

Meer informatie
Meer informatie over de Technasium Top Award 2019 en een impressie van de finale vind je op www.technasiumtopaward.nl/vangaslos

Deel deze pagina