DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest

Home > Over Otib > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Genomineerde scholen TechniekTrofee laten bijzonder hoge kwaliteit zien

15-05-2017

Genomineerde scholen TechniekTrofee laten bijzonder hoge kwaliteit zien

TechniekTrofee 2017

Zes basisscholen zijn genomineerd voor de TechniekTrofee 2017 en maken daarmee kans op 2.500 euro om hun Wetenschap &Techniekonderwijs naar een hoger plan te tillen.

Drie scholen komen in aanmerking voor de titel ‘beste voorbeeld van W&T-onderwijs op de basisschool’. Drie andere scholen dingen mee naar de Inspiratieprijs.

Basiskwaliteit steeds meer vanzelfsprekend

De jury, onder leiding van Elly Verburg (oud-directeur OTIB): “We zijn blij verrast met de inzendingen dit jaar, het laat zien dat basisscholen verspreid over heel Nederland Wetenschap & Techniek serieus aanpakken.” Volgens de jury is het opvallend dat de inzenders voor de hoofdprijs, scholen die al bezig zijn met Wetenschap & Techniek, van bijzonder hoge kwaliteit zijn. Deze scholen werken aan steeds verdere integratie van Wetenschap & Techniek in andere vakken en verankering ervan in hun onderwijs. “Wetenschap & Techniek in het primair onderwijs krijgt een meer ‘volwassen’ status. We zien een heel stevige basiskwaliteit die voor steeds meer scholen vanzelfsprekend is.”

3 nominaties TechniekTrofee

Voor de TechniekTrofee Ir. W. Maas Geesteranusprijs 2017 zonden 34 scholen hun beste voorbeeld van wetenschap- en techniekonderwijs in. De jury nomineerde drie scholen.

Basisschool De Catamaran, Amsterdam: Deze school heeft een eigen doorlopende leerlijn ontwikkeld: ‘Wonderwel’ gericht op natuur en techniek vanuit de belevingswereld van kinderen. Jury:. W&T is hier gekoppeld aan duurzaamheid en aan bewustwording, met levensechte onderwerpen en vragen waar leerlingen zich mee bezighouden.”

CBS De Rank, Onstwedde: De Rank werkt volgens het “Van peuter tot puber-principe” met een eigen leerlijn voor W&T, waarbij ook ouders worden betrokken. Leerlingen maken kennis met ‘echte’ technici en krijgen zo een beeld van wat werken in de techniek inhoudt. Jury: “Het motto van de school – inspireren, delen, groeien – wordt vertaald in W&T-onderwijs, wat het tot een drager van dat gedachtegoed maakt.”

De Wegwijzer, Schagen: In alle groepen staat W&T op het rooster, waardoor een doorlopende leerlijn ontstaat en het vak in de hele school een plek heeft en zelfs op het rapport staat. Jury: “Op De Wegwijzer kun je niet om techniek heen en is W&T in de breedte tastbaar voor alle leerlingen.”

De jury bezoekt de komende weken de drie genomineerde scholen en kiest daarna de winnaar. De prijs bestaat uit een bedrag van 2.500 euro, een oorkonde en een penning. De winnaar worden op 20 juni bekend gemaakt.

3 nominaties Inspiratieprijs

Voor de TechniekTrofee Inspiratieprijs 2017 zonden 46 basisscholen hun ideeën voor W&T-onderwijs in. Daaruit koos de jury de drie meest inspirerende ideeën.

Basisschool De Ontdekking, Deventer: Deze school wil een ‘techniekhuisje’ op het schoolplein ontwerpen en bouwen. Jury: “Een idee met veel potentie, dat bovendien voor basisscholen uniek is.”

Openbare basisschool De Meander, Assendelft. Via samenwerkingsverbanden wil de school ‘de Meanderwerkplaats’ realiseren. Jury: “De Meanderwerkplaats doorbreekt de grenzen van klassen in de school én opent de school voor de buitenwereld.”

Openbare basisschool De Peppelaer, Haarlem.  Met het mobiele laboratorium dat deze school wil ontwikkelen, kun je straks niet meer om W&T heen. Jury: “Het mobiele laboratorium brengt W&T letterlijk binnen handbereik voor iedere leerkracht.”

De drie kanshebbers pitchen hun idee voor de jury op video. Op basis van die videopitches selecteert de jury de winnaar die een geldprijs van 2.500 euro wint. De winnaar wordt op 20 juni bekendgemaakt.

Bron: techniektalent.nu

Deel deze pagina