DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Het afgestofte Mexicaanse-griepprotocol van Jaap Mink

30-04-2020

Het afgestofte Mexicaanse-griepprotocol van Jaap Mink

Bij Spiering Installatietechniek hebben ze al sinds eind februari een coronaprotocol. Afstand houden is het belangrijkste devies. Hoe regelen ze dat met elkaar? Jaap Mink, nog even directeur, vertelt.

Directeur Jaap Mink gaat met pensioen. Hij heeft genoeg meegemaakt in de bijna 48 werkzame jaren die achter hem liggen. Neem de Mexicaanse griep die in 2009 de kop op stak. Ook dat virus veroorzaakte een pandemie: een wereldwijde besmetting. Maar die pandemie liep met een sisser af en veroorzaakte uiteindelijk veel minder doden dan de gewone jaarlijkse griepgolf.

Deurknoppen en wc’s extra schoonmaken, Jaap Mink voerde het al in 2009 in. Voor de Mexicaanse griep maakte hij toen ook een protocol voor zijn mensen. Nog voordat de Nederlandse regering met de eerste maatregelen kwam, eind februari van dit jaar, dacht Mink: beter voorkomen dan genezen. Hij stofte het griepprotocol af, veranderde hier en daar wat woorden, et voilá: het coronaprotocol was geboren. Bovenop deze maatregelen kwamen er papieren handdoekjes en voetpedalen vuilnisbakken.

Coronaprotocol
Mink wil het protocol vooral niet groter maken dan het is. “Het belangrijkste is: houd afstand. In de kantine laat je een stoel naast je vrij. Werken op kantoor doen we alleen in een kamer als het kan. Ik heb de spreekkamer ook als tijdelijk kantoor ingericht.” Vergaderen doen ze nu zo min mogelijk bij Spiering.

En thuiswerken? Mink: “Niet iedereen werkt thuis. Ik heb dat wel gestimuleerd in het begin, maar sommigen keken of ze water zagen branden. We communiceren ook wel veel met elkaar. Zowel vooraf als tijdens een klus. Dat is op afstand toch ingewikkelder. En het is geen gezellige tijd, dit, dan heb je behoefte om je verhaal te doen tegen je collega’s, zo verklaar ik het. We zijn een gezellige club en ondernemen veel activiteiten met elkaar. Alleen nu even niet.”

Naast de anderhalve meter afstand, staan in het protocol ook het belang van handen wassen en het achterwege laten van handen schudden. Ook in het contact met klanten natuurlijk. Opdrachten hebben ze bij Spiering nog steeds in overvloed, allemaal voor de zakelijke markt. Slechts één klant stelde de opdracht uit tot 1 september. Met deze maatregelen houden ze het wel vol bij Spiering. Niemand kreeg tot nu toe corona.

Makkelijk denkt Mink er niet over trouwens. Als fervent wielrenner kan hij zich wel ergeren aan andere wielrenners die schouder aan schouder ook zijn schouder nipt voorbij racen. Na zijn pensionering heeft hij er tijd genoeg voor. Ook golven en tennissen doet hij graag. Gelukkig zijn het contactarme sporten. Het afscheidsfeest is vanwege corona voor onbepaalde tijd uitgesteld. Mink: “Dat doen we gewoon later nog eens.”

Deel deze pagina