DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

In de startblokken voor energieneutraal bouwen en installeren

06-06-2018

In de startblokken voor energieneutraal bouwen en installeren

Resultaten BuildUpSkills overgedragen aan onderwijs en bedrijfsleven

Welke kansen bieden de nieuwe Europese richtlijnen voor energieneutraal bouwen en installeren? Welke kennis hebben de bouw en de installatiebranche al in huis? En hoe kan de benodigde kennisinfrastructuur in de toekomst zo slim mogelijk worden ingericht? Deze en andere vragen stonden centraal op de op 5 juni in Amersfoort plaatsgevonden BuildUpSkills-conferentie ‘Met nieuw vakmanschap energieneutraal bouwen en installeren’. Nederland lijkt klaar te zijn voor de energietransitie in de gebouwde omgeving. Het is nu aan de bedrijven en onderwijsinstellingen om met de duurzaamheidsambities aan de slag te gaan.
 

Meer dan 130 vertegenwoordigers van bedrijven en onderwijsinstellingen namen deel aan de conferentie van BuildUpSkills, het Europese programma dat tot doel heeft de kennis en vaardigheden van vakmensen op het gebied van de verduurzaming van de gebouwde omgeving te versterken. Met bijdragen van onder andere Nationaal Energiecommissaris Ruud Koornstra, een panel met Uneto-VNI-voorzitter Doekle Terpstra, Bouwend Nederland-bestuurder Jan Kets en FNV-bestuurder Ruud van den Bergh en een groot aantal workshops lieten de deelnemers zich inspireren voor het duurzaam versterken van vakkennis.

Blik op de toekomst

Om de vakkennis in de bouw en de installatiebranche ook in de toekomst actueel te houden, gaven de sprekers hun visie op hoe zij de vernieuwingsslag binnen de bouw en de installatiebranche willen stimuleren. Zo gaf Ruud Koornstra het advies vooral open te staan voor innovatieve ideeën van buiten de bouw en de installatiebranche: “Echte vernieuwing komt altijd van buitenaf, dus houd je ogen open.” Doekle Terpstra benadrukte het belang van samenwerken en van een leven lang leren: “Dankzij BuildUpSkills beschikken we over een hele goede leerbasis. Maar dit neemt niet weg dat we de leercultuur in bedrijven moeten blijven stimuleren. We willen immers niet alleen klaar zijn voor morgen, maar ook voor overmorgen!”

Aan de slag

Op de conferentie presenteerden de consortiumpartners van BuildUpSkills, waaronder OTIB en ISSO, ook de opbrengsten van de afgelopen jaren opgedane kennis en ervaring. De BUILD UP Skills advisor-app, die vakmensen via e-learning op meer dan 70 vakelementen in staat stelt hun vakkennis actueel te houden, nam hierbij een belangrijke plaats in. OTIB-projectleider Liesbeth van der Moolen: “De app is een concreet product dat vakmensen toegang geeft tot alle scholingsmogelijkheden waarmee zij hun vakmanschap up-to-date kunnen houden. Met de app kunnen vakmensen van onderwerpen proeven om er daarna verdiepend mee aan de slag te gaan.”

Deel deze pagina