DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Innovatie koudetechniek maakt de wereld mooier

10-02-2020

Innovatie koudetechniek maakt de wereld mooier

Familiebedrijf Wagenaar wint de innovatieprijs op het gebied van koudetechniek van de NVKL koeltrofee

Op 6 februari reikt de NVKL de tweejaarlijkse Koeltrofee uit aan het installatiebedrijf met de beste innovatie in de koude- en klimaattechniek. Directeur Cor Wagenaar van Wagenaar Koeltechniek in Zwaagdijk (Noord-Holland) is optimistisch over de kansen van de koudetechniekinnovatie van zijn zoon Sjors: warmtepompoptimalisatie voor het drogen van agrarische producten.


Wetenschap en techniek
“Of het nu om zwarte gaten gaat, of om de innovatie van koelpompen; de wetenschap ligt aan de basis van nieuwe inzichten. Tegelijkertijd kan de wetenschap zelden zonder de techniek. Een succesvolle koppeling tussen wetenschap en techniek kan de wereld mooier maken. En dat is precies wat warmtepompoptimalisatie doet.” Aan het woord is Cor Wagenaar, de trotse vader van zoon Sjors die tijdens zijn masterstudie Energy and Process Technology aan de TU Delft hard gewerkt heeft aan het ontwikkelen van droogconcepten.

Meten is weten 
“Op dit moment is het drogen van agrarische producten, zoals bloembollen, vooral een kwestie van gevoel,” legt Wagenaar uit. “Hierdoor gaat onbedoeld veel energie verloren. Een door een warmtepomp geconditioneerde droogkamer maakt het echter mogelijk om alle energie te hergebruiken en producten onder gecontroleerde luchtcondities te drogen. De door Sjors voor de warmtepomp ontwikkelde numerieke wiskundige modellen kunnen voor elk agrarisch product precies de vochtafgifte voorspellen, waarmee een energiebesparing van meer dan 50 procent kan worden bereikt.”

Groot speelveld 
Hoewel de warmtepompoptimalisatie nog maar net is ontwikkeld, is in de agrarische sector de belangstelling voor de innovatie nu al groot. Voor Wagenaar is dit geen verrassing: “De droogconcepten leveren de land- en tuinbouw niet alleen directe energiebesparingen op, maar dragen ook sterk bij aan productverbetering. Bovendien is warmtepompoptimalisatie wereldwijd toepasbaar en heeft de innovatie de potentie om het drogen van agrarische producten voorgoed positief te veranderen.”

Met beide benen op de grond
Ondanks de wereldwijde mogelijkheden van warmtepompoptimalisatie staat Wagenaar met beide benen op de grond: “De nominatie voor de Koeltrofee van de NVKL is een prachtige erkenning voor het realiseren van een echte innovatie in de koude- en klimaattechniek. En natuurlijk maken we in ons familiebedrijf graag ruimte voor de verdere ontwikkeling en inzet van deze nieuwe dienstverlening. Maar voor ons is het minstens zo belangrijk dat we garant blijven staan voor de kwaliteit van onze huidige dienstverlening aan onze bestaande klanten. Daarom richten we ons op dit moment op het versterken van ons team met een koelmonteur en een monteur met ervaring in de meet- en regeltechniek. In combinatie met onze ambitie om ook op het opleidingsvlak meer te gaan betekenen, hebben wij er alle vertrouwen in deze innovatie goed in de markt te zetten.“

Meer informatie
Benieuwd naar de warmtepompoptimalisatie van Wagenaar Koeltechniek en naar de andere voor de NVKL-Koeltrofee genomineerde innovaties? Kijk hier voor meer informatie en kom op 6 februari om 15.00 uur naar het NVKL-paviljoen op de VSK in de Jaarbeurs Utrecht voor de trofee-uitreiking!

Deel deze pagina