DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Jong techniektalent op weg naar WorldSkills Kazan

02-07-2019

Jong techniektalent op weg naar WorldSkills Kazan

WorldSkills: 22 t/m 27 augustus 2019

Van 22 t/m 27 augustus vindt de 45ste editie van de WorldSkills plaats in het Russische Kazan. Sander Damsma doet mee voor Sanitaire- en Verwarmingstechniek; Jasper Olthuis strijdt mee in de categorie Elektrotechniek. Zij wonnen beiden goud tijdens de Skills The Finals! OTIB wenst deze jonge kanjers alle succes toe!

Deze WorldSkills-competitie brengt ruim 1.600 jonge professionals uit meer dan 60 landen bij elkaar die deelnemen aan 56 competities. Het evenement vindt plaats in Kazan, waar 1.500 experts het werk van de deelnemers beoordelen.

Twee keer goud
Van 20 t/m 22 maart 2019 stond RAI Amsterdam in het teken van Skills The Finals, de nationale finale voor de WorldSkills Kazan. Sander Damsma werd Nederlands kampioen op het onderdeel Sanitaire- en Verwarmingstechniek, Jasper Olthuis op het onderdeel Elektrotechniek. Sander en Jasper studeren beiden op het Deltion College in Zwolle. Sander wordt onder anderen begeleid door Julian van Lohuizen die eerder meedeed met zowel de EuroSkills als WorldSkills. Reglementair mag hij nu niet meer meedoen, maar hij helpt nu Sander om zich voor te bereiden. Vorig jaar werd Sander zesde bij de nationale wedstrijden. Vervolgens is er vol ingezet om dit veelbelovende talent naar de aanstaande WorldSkills in Kazan te coachen.

Trainingsweek in Rusland
Sander: “Als voorbereiding op Kazan heb ik eind juni een week getraind in Tsjeboksary in Rusland. Ik was daar samen met mijn expert, Johan van Dijk van IW. Jasper trainde er ook. Deze week was heel nuttig om te zien hoe ik ervoor stond, want ze bootsten precies de omstandigheden na waaronder ik straks in Kazan meedoe. Zo heb ik het materiaal en de gereedschappen kunnen aanvoelen, want die worden je voor de WorldSkills aangeleverd. Het was goed om daar alvast mee te werken zodat ik weet wat ik op dat vlak kan verwachten. Vooraf ontving ik via de mail een trainingsproject, zonder veel maten. In Tsjeboksary ontving ik de uitgebreide papieren en ging ik ermee aan de slag. Dat was heel leerzaam en op die ervaring kan ik voortbouwen tijdens mijn training hier in Nederland. Met de kritische punten van de expertjury in Tsjeboksary heb ik genoeg gerichte trainingsfocus meegekregen.”

Dubbelrol Johan
Tijdens de WorldSkills vervult Johan van Dijk een dubbelrol: “Enerzijds ga ik mee naar Kazan als nationaal expert vanuit WorldSkills Netherlands en zal ik met mijn internationale collega’s het wedstrijdonderdeel Plumbing & Heating vormgeven voor het onderdeel Sanitaire- en Verwarmingstechniek waar Sander op uitkomt.” Jasper komt uit voor het onderdeel installatietechniek gebouwen en zijn nationaal expert vanuit WorldSkills Netherlands is Erik Beldman. De andere rol van Johan is uiteraard die waarin hij beide kandidaten al langere tijd begeleidt vanuit IW Zwolle.

Trots op Sander en Jasper
Leroy Penning is instructeur IW Zwolle en traint Sander: “Hij heeft keihard gewerkt en dit heeft zijn vruchten afgeworpen: hij haalde op het NK ruim de eerste plek. Ik ben daar heel trots op. In de trainingen focussen we vooral op het omgaan met tijdsdruk, want die is tijdens de WorldSkills heel hoog. Dit jaar is het een blind project, dus we hebben geen idee wat er van Sander gevraagd gaat worden. Daarom trainen we voortdurend alle facetten. Ik heb alle vertrouwen in hem en weet zeker dat hij sowieso de Medal of Excellence zal halen.” Johnny van Diermen, instructeur voor IW, traint Jasper: "Vorig jaar heb ik de Skills wedstrijden in Nederland en Budapest bezocht om een beeld te vormen van de sfeer. Daardoor ben ik Jasper ook gaan trainen op zijn mentale gesteldheid. Want het is niet niks als er dagenlang duizenden mensen langs komen terwijl jij volop met je wedstrijdopdracht bezig bent.”

Deel deze pagina