DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest

Home > Over Otib > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Julian van Lohuizen toont excellent vakmanschap op WorldSkills in Abu Dhabi

25-10-2017

Julian van Lohuizen toont excellent vakmanschap op WorldSkills in Abu Dhabi

Julian van Lohuizen © WorldSkills Netherlands

Wereldkampioen is hij niet geworden. Maar met de titel ‘excellent vakmanschap’ mag vaktalent Julian van Lohuizen (werkzaam bij Elders Totaalinstallateur in Raalte) met trots terugkijken op zijn deelname aan de van 15 tot en met 18 oktober in Abu Dhabi plaatsgevonden WorldSkills.

Als Nederlands kampioen sanitaire- en verwarmingstechniek ging de 20-jarige Julian met 29 andere nationale kampioenen op zijn vakgebied de strijd aan voor het wereldkampioenschap voor jonge vakmensen. Vier dagen van hard werken leverde Julian de 11e plaats op én een medal of excellence voor zijn bovengemiddelde prestatie.

Vierdaagse opdracht

De deelnemende kampioenen kregen vier dagen de tijd om op de WorldSkills een complete sanitaire- en verwarmingsinstallatie aan te leggen. De eerste dag stond voor Julian in het teken van het maken van een gedetailleerde installatietekening voor het aansluiten van een zonneboiler, het uittrekken en bestellen van materialen en het aansluiten van de boiler en het paneel. Op de tweede dag mocht hij aan de slag met het maken van een riolering voor de wastafel en het toilet, inclusief de standleiding, en het leidingwerk voor de centrale verwarming. Vervolgens heeft hij op dag drie met dunwandige cv-leidingen een designradiator gebogen, de cv-leidingen verder afgewerkt en de waterleidingen en de gasleiding aangebracht. De vierde en laatste dag resteerde voor het afwerken van het laatste gedeelte van de waterleiding, het afmonteren van het sanitair, het doorstaan van de afpersproef en het uitleggen en opleveren van de installatie. Een zware allround klus dus!

Onvergetelijke ervaring

De internationale branchejury beoordeelde de deelnemers op hun vakmanschap bij de montage, de planning en organisatie, de samenwerking, de maatvoering, hun netheid, de oplevering en de meting van de installatie en de werking en veiligheid van de installatie. Julian is trots op met zijn 11e plaats en vooral op zijn medal of excellence. Maar zelfs zonder prijzen wist Julian al vóór zijn aankomst in Abu Dhabi dat de WorldSkills voor hem een onvergetelijke ervaring zouden gaan worden: “WorldSkills is een mega-evenement met al die deelnemers, vakken en toeschouwers. Het is daarom echt een eer om aan de WorldSkills mee te kunnen doen. Wie maakt dat nou mee?”

Promotie voor het vakmanschap

Aan de tweejaarlijkse editie van WorldSkills namen dit jaar 1.300 deelnemers uit 77 landen mee. Hierbij werd gestreden om het wereldkampioenschap in 51 beroepen, van bloemschikken tot schilderen, van mobiele robotica tot lassen. Bij de WorldSkills staan zowel de waardering van het vakmanschap als de vergroting van de instroom in het beroepsonderwijs centraal. Julian: “Natuurlijk krijg ook ik mee dat er een tekort is aan goede vakmensen. Ik denk dat veel jongeren nog steeds een achterhaald beeld hebben van techniek. Ze zitten kennelijk liever op kantoor. Dat is zonde. Ik zou niets anders meer willen. Installatietechniek is namelijk een prachtvak!”

Deel deze pagina