DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Maak kennis met onze arbo-adviseur Barry Sikkens

15-01-2020

Maak kennis met onze arbo-adviseur Barry Sikkens

Arbo-adviseur Barry Sikkens

Heb je vragen over veilig en gezond werken?  Dan hebben we voor jou de arbo-adviseurs in elke regio! Maak bijvoorbeeld kennis met Barry Sikkens (42 jaar), de arbo-adviseur in Zuid-Holland. Barry heeft een lange geschiedenis met het thema veilig en gezond werken. “Ik ben al meerdere jaren adviseur geweest en heb hierdoor veel situaties en vragen voorbij zien komen waar ik echt iets mee kan. Zo geef ik les aan veiligheidsdeskundigen, ontwikkel ik opleidingen op maat, ondersteun ik bij het invullen van de RI&E en probeer ik vragen zo gericht en praktisch mogelijk te beantwoorden. Daar hebben mensen iets aan.”
 

Eenvoudig
Barry legt uit hoe het inzetten van een abo-adviseur werk: “Soms krijgen we een signaal van mensen die bij de bedrijven komen. Maar je kunt je ook vragen stellen via de website. Met die vraag gaat de arbo-adviseur aan de slag. Je krijgt van ons een telefoontje waarbij we nog even doorvragen. Wat speelt er? Wat is de achtergrond van je vraag? Vervolgens maken we een afspraak waarbij we op zoek gaan naar een passend plan van aanpak. Ook kijken we naar wat onze rol kan zijn en leggen we afspraken vast. Dan hebben we samen helder wat we gaan doen!” Inmiddels heeft Barry zijn eerste adviesaanvraag gekregen. “De centrale vraag hierbij was: ‘Hoe maken we start- en werkinstructies praktischer en hoe handelen we incident- en ongevalsmeldingen af?’. Mijn rol is vooral meedenken en praktische handvatten bieden.”
 
Motiverend
Het adviseren is voor Barry motiverend: “We kunnen bedrijven echt helpen bij het beantwoorden van hun vragen en er met elkaar voor zorgen dat iedereen aan het eind van de dag veilig en gezond naar huis gaat. Ik hoop met veel mensen in contact te komen. Want vergis je niet… van elk gesprek leer ik zelf ook. Vooral omdat bedrijven vaak zelf oplossingen bedenken die zeer effectief zijn.” Of de vraag groot zal zijn, vindt Barry moeilijk te zeggen. “Het is best spannend voor bedrijven. Je stelt je immers kwetsbaar op. Het is een stoere wereld en veilig werken is niet voor iedereen een stoer onderwerp. De sociale druk is ook hoog. Als je collega’s niet met een helm oplopen, ga jij het dan wel doen? Het zijn dillema’s die iedereen wel kent.”
 
Veilig werken is de norm
Barry hoopt dat veilig en gezond werken echt de norm gaat worden. Nog meer dan nu het geval is. Werken in de techniek in een hoogrisico-omgeving kan immers hoogrisicovol zijn. Denk aan het werken op hoogte of het gebruik van gevaarlijke stoffen. Barry: “Ik hoop dat wij als arbo-adviseur kunnen helpen bij het sturen van gedrag. Doordat we meedenken over interventies, praktische processen inrichten en veilig en gezond werken vooral bespreekbaar maken. Dat is niet saai, maar vooral goed!” Tot juli 2021 willen de arbo-adviseurs 375 bedrijven helpen en ondersteunen. Dat is de ambitie. “Als je het mij  vraagt, hoop ik op nog meer…  Bel me dus gerust. Mail me. Mijn collega’s en ik zijn er klaar voor!”

Deel deze pagina