DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Meer mensen in de techniek in Gelderland

31-05-2018

Meer mensen in de techniek in Gelderland

Actieplan Leve(n) lang Gelders Vakmanschap

De provincie Gelderland, vakbonden, brancheorganisaties, opleidings- en ontwikkelingsfondsen, praktijkopleidingsbedrijven en mbo- en hbo-instellingen in Gelderland hebben de handen ineen geslagen om het groeiende tekort aan technische vakmensen in de regio aan te pakken. Met het beschikbaar stellen van scholingsvouchers biedt het actieplan ‘Leve(n)lang Gelders Vakmanschap’ zowel ervaren vakmensen als kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt de unieke mogelijkheid om in Gelderland werk te maken van een loopbaan in de techniek.

Robert-Jan de Vries, OTIB-regiomanager Noord Nederland & Gelderland/Overijssel, is blij met het actieplan: “Net als in andere regio’s in Nederland hebben veel technische bedrijven in Gelderland moeite voldoende geschoolde technici te vinden. Om hierin verandering te brengen is een gezamenlijke inspanning nodig. Dat maakt dit plan zo goed. We kunnen zo het verschil maken!”  De provincie Gelderland investeert 1,8 miljoen euro in het actieplan. En volgens gedeputeerde Michiel Scheffer is dit niet zonder reden: “Er is in Gelderland een groot tekort aan vakmensen in de techniek. Drie van de vier bedrijven hebben moeite om geschoolde technici te vinden. We moeten daarom alle zeilen bijzetten om vakmensen op te leiden voor de industrie van de toekomst.”

Leve(n)lang Gelders Vakmanschap

Met het actieplan ‘Leven(n)lang Gelders Vakmanschap’ willen de samenwerkingspartners het functioneren van de technische arbeidsmarkt in Gelderland versterken, de intersectorale mobiliteit bevorderen en het levenslang ontwikkelen van bestaande vakmensen in de technische branches stimuleren. Hiervoor biedt het actieplan aantrekkelijke vouchers voor alle (vooral kwetsbare) werkzoekenden, werkenden en zzp’ers in de provincie Gelderland. Met de vouchers kunnen ongeveer 300 mensen worden opgeleid voor een baan in de technische branches en kunnen circa 500 vakmensen in de branches zich via (om)scholing verder blijven ontwikkelen. Het actieplan biedt ook vouchers voor technische vakmensen die zich willen scholen tot assistent-docent en -instructeur in het technisch onderwijs in de provincie. Naast het verstrekken van de (om)scholingsvouchers gaat ook aandacht uit naar de inzet van begeleidende arbeidsmarktcoaches.

Specifieke inzet vanuit de technische branches

Bovenop de activiteiten van ‘Leve(n)lang Gelders Vakmanschap’ zetten de bij het actieplan betrokken opleidings- en ontwikkelingsfondsen  - A+O Metalelektro, OOM en OTIB -  vanuit hun eigen perspectief een veelheid aan acties uit. OTIB focust zich hierbij op de inzet van ontwikkeltrajecten voor onder meer 50+-werknemers, op arbeidsmarkttrajecten voor zij-instromers, op het versterken van de leercultuur in bedrijven en op het organiseren van ontwikkelbijeenkomsten voor werkende jongeren. Ook is er aandacht voor medewerkers met een mbo-4 diploma die via een duaal traject een (technisch) hbo-diploma willen behalen en technici die (hybride) activiteiten binnen het onderwijs willen uitvoeren.

Aanvragen vouchers

Binnenkort wordt de website van het actieplan ‘Leve(n)lang Gelders Vakmanschap’ gelanceerd. Vanaf dat moment is het mogelijk om de verschillende vouchers digitaal aan te vragen.

Deel deze pagina