DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Minister kijkt met een bijzondere bril naar techniek

18-06-2018

Minister kijkt met een bijzondere bril naar techniek

Minister Arie Slob en gedeputeerde Eddy van Hijum

Tijdens een op 14 mei gebracht bezoek aan de Technicampus in Deventer heeft minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) techniek door een VR-bril bezien. De mede door OTIB geproduceerde Interactieve Virtual Reality film heeft als doel jongeren vroeg en heel gericht met techniek kennis te laten maken.

De minsiter bezocht de Technicampus op uitnodiging van de Overijsselse gedeputeerde Eddy van Hijum. Het bezoek stond in het teken van het stimuleren van de instroom van leerlingen in de techniek. Bijzondere aandacht ging hierbij uit naar de samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemers en de rol van de Technicampus in Overijssel.
 

Investeren in instroom

Technicampus-directeur Jan Jansen benadrukte bij het bezoek de unieke publiek-private samenwerking bij het bevorderen van de instroom van jonge mensen in de techniek. Juist door verschillende investeringskrachten te bundelen kunnen regionale technische centra zoals de Technicampus zowel in het vmbo als op de mavo en de havo zorgdragen voor expertise en up-to-date materialen die leerlingen ervan kunnen overtuigen om voor techniek te kiezen, zo hield Jansen de minister voor. De minister bevestigde het belang van de instroominvesteringen: "We moeten doen wat we kunnen. Jongeren moeten al vroeg kunnen kennismaken met techniek en we moeten als overheid in deze sector blijven investeren. ”Hoewel de minister aangaf ruimte te hebben om de komende jaren in het technisch vmbo-onderwijs te investeren, prees hij vooral de samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemers. Goed materiaal, voldoende leerlingplekken en een goede doorstroming naar het bedrijfsleven zijn volgens de minister dé ingrediënten om de instroom in de techniek te bevorderen.
 

Goed zicht op de techniek

Tijdens het bezoek aan de Technicampus maakte minister Slob ook zelf kennis met een belangrijk instrument voor instroombevordering. De mede door OTIB ontwikkelde Interactieve Virtual Reality film bracht de minister middenin de wereld van de techniek, waar hij belevend kon ervaren hoe het er in de techniek aan toe gaat. OTIB-regiomanager Noord Nederland & Gelderland/Overijssel, Robert-Jan de Vries, kijkt tevreden terug op de waardering van de minister voor een beroepen oriëntatie programma met behulp van Virtual Reality om jongeren al in een vroeg stadium voor techniek te interesseren: “De VR-film is speciaal ontwikkeld om jongeren een aansprekend beeld van techniek te geven. Met de 3D-ervaring zien ze op afstand en toch dichtbij hoe het er in de techniek aan toe gaat, zonder dat de bedrijfsvoering hiervoor hoeft te worden stilgelegd. Hierdoor kunnen grotere groepen jongeren bijvoorbeeld de praktijk van lassen ervaren. Wanneer zij op basis van wat zij met de VR-bril gezien en ervaren hebben dan enthousiast zijn geworden, wordt een feitelijk werkbezoek aan een bedrijf voor beide partijen interessanter. Met de content van de VR-bril kunnen we dus voorsorteren op de techniekinteresse van de leerlingen en kunnen werkbezoeken meer verdiepend worden ingericht.”
 

Schreeuwende behoefte aan jongeren in de techniek

Met de inzet van de VR-bril om de instroom van jongeren in de techniek te bevorderen kan de minister het alleen maar eens zijn: “Er is een schreeuwende behoefte aan jongeren in de techniek. En jongeren weten: als ze voor techniek kiezen, ligt er haast automatisch een baan voor hen klaar!”
 

Deel deze pagina