DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

NEA: vooral in de bouw aandacht voor veilig en gezond werken

30-04-2018

NEA: vooral in de bouw aandacht voor veilig en gezond werken

Aandacht voor veilig en gezond werken gaat samen met een lager verzuim

Aandacht voor veilig en gezond werken gaat samen met een lager verzuim. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2017 van TNO en CBS. Daarmee komt naar voren dat de juiste bedrijfscultuur aangaande veilig en gezond werken van groot belang is voor de naleving van maatregelen.

 

Ongeveer 6 op de 10 werknemers werken in een omgeving waar veel aandacht is voor veilig en gezond werken. Dit onderwerp krijgt vooral veel aandacht in de bedrijfstakken waar werknemers gevaarlijk werk doen zoals in de bouw of in de industrie. Zo geven werknemers bijvoorbeeld aan dat zij veel informatie krijgen, dat mensen zich aan de regels houden en dat er een aanspreekcultuur heerst.

Deze aandacht voor veilig en gezond werken hangt samen met het soort werk. In bedrijfstakken waar meer werknemers gevaarlijk werk doen is over het algemeen meer aandacht voor veilig en gezond werken dan in bedrijfstakken waar gevaarlijk werk minder voorkomt. Veel aandacht voor veilig en gezond werken is er dan ook in de bouw (78 procent), de industrie (72 procent) en de landbouw (68 procent). In andere branches ervaren duidelijk minder werknemers veel aandacht voor veilig en gezond werken: bij financiële instellingen en in het openbaar bestuur (beide 50 procent), de ICT (46 procent) en het onderwijs (40 procent).Lager verzuim bij meer aandacht voor veilig en gezond werken.

We zien in alle bedrijfstakken dat er sprake is van een lager verzuim wanneer er binnen de bedrijfscultuur meer aandacht is voor veilig en gezond werken. Uit onderzoek bleek het grootste verschil zichtbaar in de bedrijfstak ‘Vervoer en opslag’. Het verzuim van werknemers die veel aandacht besteden aan gezond en veilig werken bedraagt in die bedrijfstak 3,4 procent. Onder werknemers in dezelfde bedrijfstak die minder aandacht besteden aan veilig en gezond werken is het verzuim 6,1 procent.

Besef veilig en gezond werken bij beroepen binnen gehele bedrijfstak

De aandacht voor veilig en gezond werken beperkt zich niet tot werknemers die zelf gevaarlijk of fysiek zwaar werk doen, maar is er ook bij werknemers in andere beroepen binnen dezelfde bedrijfstak. In de bouw geeft 77% van de werknemers met een technisch beroep aan dat er veel aandacht is voor veilig en gezond werken, ditzelfde geldt voor administratief werk in de bouw, waarbij 75% van de werknemers aangeeft aandacht te schenken aan gezond en veilig werken. In het onderwijs wordt het minste aandacht besteed aan veilig en gezond werken.

Meer weten?

Wil je meer weten over gezond en veilig werken, bekijk dan ook de infographic ‘Werken aan een cultuur van gezond en veilig werken’, ontwikkeld door de Inspectie SZW en de directie Gezond en Veilig Werken.

 

Deel deze pagina