DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Nieuw: Helpdesk Corona Bouw en Installatietechniek

30-03-2020

Nieuw: Helpdesk Corona Bouw en Installatietechniek

Maandagochtend 30 maart a.s. start de Helpdesk Corona voor een ieder met vragen over veilig doorwerken tijdens de coronacrisis. Een centraal loket voor vragen, informatie en meldingen. Deskundigen geven advies via het gratis telefoonnummer 085 – 080 1544, e-mail en chat. De helpdesk ondersteunt het recent verschenen protocol ‘Samen veilig doorwerken’.

Vraag, meld en deel
Op de website www.helpdeskcorona-bt.nl vind je informatie over de bereikbaarheid van de helpdesk. Ook is er een lijst met veelgestelde vragen opgenomen en kun je handige informatie downloaden, zoals de posters van de Rijksoverheid en een praktische toolbox. De helpdesk is er eveneens voor meldingen van situaties op de werkvloer die niet opgelost worden. Ter inspiratie staan op de website ook voorbeelden van bedrijven die zorgvuldig omgaan met de veiligheid en gezondheid.
 
Deskundig team
Het belang van ieders gezondheid is groot, daarom krijgt men direct een deskundige aan de lijn. De helpdesk bestaat uit tal van arbodeskundigen uit de sectoren Bouw & Infra en Installatietechniek. Het team is samengesteld uit: arbeidshygiënisten, arbeidsepidemiologen, bedrijfsartsen, veiligheidskundigen, A&O-deskundigen, ergonomen en DIA-adviseurs. Het team volgt de richtlijnen van het RIVM en de NCvB. Aan de adviezen kunnen geen rechten worden ontleend.
 
Contactgegevens helpdesk
Bel gratis: 085 – 080 1544
Website: www.helpdeskcorona-bt.nl
E-mail en chat via website: www.helpdeskcorona-bt.nl
 
Protocol
Het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ is volgens de richtlijnen van het RIVM opgesteld en biedt duidelijkheid aan bedrijven, alle werkenden, bewoners, opdrachtgevers en klanten. Ook de wijze waarop werkzaamheden bij mensen thuis veilig doorgang kunnen vinden komt aan bod. Het protocol is door Bouwend Nederland en Techniek Nederland aan het Ministerie van BZK aangeboden en in overleg met de ministers van BZK en I&W met diverse andere brancheorganisaties en vakbonden (zie Breed gedragen) aangevuld en vastgesteld.
 
Veelgestelde vragen en toolbox
Veel voorkomende vragen en antwoorden worden gepubliceerd via de website van de helpdesk. Deze lijst wordt regelmatig door onze deskundigen bijgewerkt. Volandis publiceert binnenkort ook de toolbox ‘Corona’. Deze bestaat uit een handige checklist en een presentatie over de maatregelen en tips hoe je je dagelijkse routine thuis, van en naar het werk en uiteraard op het werk het beste kunt invullen. Hoe houd je een toolboxmeeting in Corona-tijd? Lees hier onze tips.
 
Hulp bij melding
Bij een melding door een werknemer, OR-lid, personeelsvertegenwoordiging, vakbond of derden, van een situatie in het eigen bedrijf of in een ander bedrijf dat het protocol niet naleeft, én waarvoor in redelijk overleg geen oplossing gevonden is, zal de helpdesk contact leggen met de relevante brancheorganisatie in het consortium van het protocol. Wordt er met deze hulp dan nog steeds geen oplossing gevonden, dan kan de werknemer via de reguliere weg een klacht indienen bij de Inspectie SZW.
 
Webinar Veilig doorwerken op 31 maart
Op dinsdag 31 maart om 15.00 uur organiseren Bouwend Nederland en Techniek Nederland een gratis webinar over het protocol. Tijdens dit webinar krijg je deskundige informatie van arbeidsepidemioloog Johan Timmerman (Volandis) en arbeidshygiënist Theo-Jan Heesen (ArboTechniek). Zij lichten praktisch toe hoe je in tijden van corona bij klanten thuis, op projecten en op bouwplaatsen veilig kunt doorwerken. Ook beantwoorden zij vragen over werken op 1,5 m afstand, samen reizen in een bus en samen lunchen. Natuurlijk kun je ook live zelf een vraag stellen. Meld je aan via de website van Bouwend Nederland.
 
Breed gedragen
Het protocol en de helpdesk worden door tal van brancheorganisaties ondersteund, te weten: Aedes, AFNL, ArboTechniek, Bouwend Nederland, CNV, FNV Bouwen en Wonen, FNV Metaal, Neprom, NOA, OnderhoudNL, Techniek Nederland, Vereniging van Waterbouwers, Woonbond en Volandis.

Deel deze pagina