DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Nieuwe wet CV-installaties

27-05-2019

Nieuwe wet CV-installaties

Nieuw certificeringsstelsel

Op 22 mei debatteerde de Tweede Kamer met minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) over de nieuwe wet voor werken aan gasverbrandingsinstallaties. Met deze wet wil de minister er voor zorgen dat alleen vakbekwame monteurs van bedrijven met een certificaat de aanleg en het onderhoud van gasverbrandingsinstallaties mogen uitvoeren.

Veiligheid voorop
De Tweede Kamer is positief over het voorstel van de minister om cv-installaties veiliger te maken door strengere eisen aan het onderhoud te stellen. Door certificatie verplicht te stellen mogen alleen monteurs met kennis van zaken gasverbrandingsinstallaties onderhouden of aanleggen. Minister Ollongren (BZK) zegt dat de regels worden vastgesteld in overleg met de sector. Kamerleden hebben wel twijfels bij de uitvoer van het voorstel. Zo zijn D66, PVV, CDA en VVD bezorgd dat kleine bedrijven in de knel komen door extra kosten voor het behalen van certificering. De minister vindt het belangrijk dat elke installateur in staat is het certificaat te behalen. Zij verzekert de Kamerleden ervan dat er aandacht is voor kleine bedrijven en zzp’ers.

Aan de slag
OTIB gaat vakmensen in de branche ondersteunen met het behalen van het bewuste certificaat. In de komende periode zal een samen met de sociale partners een plan worden opgezet om vakmensen in de techniek  goed voor te lichten over de nieuw wet en (bij)scholing verder op te voeren. Laten we echter vooral niet vergeten dat een groot aantal vakmensen al in bezit is van de juiste papieren.  

Voorlichtingscampagne volgend jaar van start
De minister komt nog met een voorlichtingscampagne wanneer het nieuwe certificeringsstelsel ingaat. Burgers maken zo kennis met het nieuwe register waarin bedrijven met een certificaat staan. Op die manier weten burgers of een bedrijf beschikt over de benodigde certificering. De gemeente houdt toezicht op de uitvoer van de wetswijziging.

Deel deze pagina