DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest

Home > Over Otib > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Onderzoek arbeidsmarkt koudetechniek

28-02-2017

Onderzoek arbeidsmarkt koudetechniek

Trends op de arbeidsmarkt

Om meer informatie te krijgen over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van de koudetechniek, heeft de NVKL aan OTIB gevraagd hen te ondersteunen. OTIB heeft vervolgens een onderzoek laten uitvoeren door KBA. In december 2016 zijn de resultaten van dit onderzoek gepresenteerd. De huidige stand van zaken in de branche wordt in dit onderzoek geschetst. We geven u een aantal highlights:

Hoogtepunten

 • In 2016 werkten bijna 3.900 werknemers in 275 bedrijven in de koudetechniek. De branche telt nu 300 werknemers minder dan tijdens de recessie in 2008. De regio Gelderland/Overijssel telt de meeste koudetechnische werknemers, namelijk 1213. De regio's Zuid-Holland (919 werknemers) en Zuid Nederland (892 werknemers) hebben daarna de grootste aantallen. Noord Nederland heeft het minste aantal werknemers.
   
 • In totaal zijn er 275 bedrijven actief in de koudetechniek, dat is ruim drie procent van het totaal aantal bedrijven. Dit aantal is vergelijkbaar met het aantal bedrijven aan het begin van de eeuw. Het aantal bedrijven is wel weer gedaald. Echter, er zijn ook bedrijven die –naast andere vakgebieden– óók op het vak koudetechniek bezig zijn. Als deze bedrijven worden meegeteld, dan zijn er in totaal zo’n 2000 bedrijven actief in de koudetechniek.
   
 • Ongeveer tien procent van de werknemers in de koudetechniek zijn instromers. In de jaren 2007 en 2008 was de instroom hoger dan nu, met ongeveer 600 tot 650 werknemers. In 2015 was dit aantal nog maar 386. Wel is de instroom vanaf 2013 weer aan het toenemen. Zo’n veertig procent van de instromers in de koudetechniek had een baan in een andere sector en bijna twintig procent had een uitzendbaan. De zij-instroom bedraagt jaarlijks dus zo’n zestig procent.
   
 • De uitstroom is in de eerste recessiejaren vrij beperkt gebleven. In de jaren 2013-2015 is de uitstroom in de koudetechniek laag. De uitstroom uit de koudetechniek bedraagt 402 werknemers in 2015, wat nog altijd hoger is dan de instroom. De koudetechniek krimpt dus nog.
   
 • Prognose: in 2020 is er behoefte aan een instroom van bijna 1.500 nieuwe leerlingen, ruim 2.500 monteurs, 255 technische stafmedewerkers en nog ruim 500 instromers voor overige functies.
Wilt u meer weten over dit arbeidsmarktonderzoek? U kunt hier het gehele rapport bekijken.
 

Deel deze pagina