DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Primeur in Gelderland: Didam opent eerste warmtepompcentrum

03-12-2018

Primeur in Gelderland: Didam opent eerste warmtepompcentrum

Officieel geopend, hét warmtepompcentrum van Gelderland!

Nederland loopt warm voor de warmtepomp. Dat betekent dat er steeds meer vakbekwame installatiemonteurs nodig zijn om de nieuwe systemen te installeren en problemen te verhelpen. In Didam is daarom voor (aankomende) vakmensen het eerste warmtepompcentrum van Gelderland geopend.

Een duurzame toekomst

Monteurs van bedrijven en mbo-studenten kunnen in het nieuwe kenniscentrum terecht. Ze leren hoe je warmtepompen plaatst en onderhoudt, en hoe je erover adviseert. Didam is nu een van de zeven locaties in Nederland waar InstallatieWerk Nederland dit jaar een warmtepompcentrum heeft geopend. De centra dragen bij aan het door onze branche en de overheid vastgelegde streven binnen vijf jaar zesduizend warmtepompmonteurs per jaar te scholen.

Goede start

Het warmtepompcentrum in Didam draait sinds begin oktober.  “De interesse is enorm”, zegt directeur Ron van Stralendorff van IW Achterhoek Rivierenland. “Met de energietransitie die eraan komt, is het voor bedrijven cruciaal dat hun monteurs deze kennis hebben. We verwachten in het eerste jaar al meer dan duizend monteurs.”

Belangstelling van alle kanten

Didam trekt zowel huidige vakmensen als nieuw talent. Speciaal voor monteurs overweegt opleidingsadviseur Dennis van Huet om ook cursussen op avonden en op zaterdagen aan te gaan bieden. “Doordeweeks kunnen bedrijven hun monteurs bijna niet missen. Het is ontzettend druk.”

Voor studenten wordt nog meer tijd ingeruimd. Actieve vakmensen krijgen vaak een cursus en een of enkele dagen, maar voor scholieren is het een vak dat ongeveer een half jaar duurt. Van Huet merkt dat de nieuwe systemen bij jongeren interesse wekken. “Ze zien er markt in en willen zich hier graag in specialiseren.” Ook de modernisering van het vak kan meehelpen. “Het is niet meer het authentieke loodgieterswerk. Monteurs staan nu soms met een tablet in de hand hele programma’s uit te lezen en te versturen.”

Deel deze pagina