DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Regionale groei technische installatiebranche

02-07-2019

Regionale groei technische installatiebranche

Landelijke en regionale cijfers

De technische installatiebranche zit in de lift, ook in Noord Nederland en Gelderland/Overijssel.
Ondanks de mooie cijfers kijkt OTIB-regiomanager Robert-Jan de Vries echter vooral graag vooruit: “De regio heeft de komende jaren heel veel nieuwe vakmensen nodig. Daarom is de branche er alles aan gelegen om met alle relevante partijen  - bedrijven, scholen,  gemeenten, opleidingsinstituten -  op alle mogelijke manieren in te zetten op het vergroten van de instroom en het behouden van bestaande vakmensen.“

Veel bedrijven
De nieuwste cijfers van OTIB Trendfiles geven het precies aan: in het eerste kwartaal van 2019 waren in Nederland 8.652 technische installatiebedrijven actief, met in totaal 130.243 werknemers. De technische installatiebranche behoort hiermee tot de grootste branches van Nederland. Na een daling van het aantal bedrijven in de periode 2008-2015 met 7 procent is het bedrijvenaantal sinds 2015 met 4 procent gestegen.

Met nog veel meer vakmensen
Na een flinke daling in de periode 2008-2015 neemt ook het aantal werknemers in de technische installatiebranche weer toe: in het eerste kwartaal van 2019 zijn in de branche tien procent meer werknemers actief dan in 2015. De verdeling van de bedrijven is overigens niet gelijk verdeeld; 49 procent van het totale aantal werknemers is in dienst van zeven procent van het totale aantal bedrijven.

Ook groei in de regio
De landelijke groeicijfers zijn ook terug te zien in de regio Noord Nederland en Gelderland/Overijssel, zij het dat er tussen de deelregio’s wel verschillen bestaan. Zo is de groei van het aantal bedrijven in Noord Nederland sinds 2015 met 4,8 procent gestegen (naar 754 bedrijven nu) terwijl  het aantal bedrijven in Overijssel met een groei van 1,3 procent (van 565 bedrijven in 2015 naar 576 bedrijven nu) stabiel is gebleven en het aantal bedrijven in Gelderland met 7,9 procent (van 1.122 naar 1.211 bedrijven) juist flink is gegroeid.
Over de periode 2015-2019 kennen Noord Nederland en Gelderland hetzelfde groeipercentage van het aantal werknemers: 11,6 procent (resulterend in 11.952 werknemers in Noord Nederland en 18.424 werknemers in Gelderland in 2019). Met een groeipercentage van 13 procent is de stijging van het aantal werknemers in Overijssel nog groter: van 8.781 in 2015 naar 9.913 nu.

Branche zoekt vrouw
Wat verder opvalt is dat de meeste werknemers in de technische installatiebranche vooral fulltime werkende autochtone mannen zijn. Het aandeel vrouwen is in bijna twintig jaar tijd met maar één procent gestegen naar 10 procent. En in de technische beroepen betreft dit slechts een groei van één naar twee procent. De Vries: “Gezien de grote vraag naar technische vakmensen heet de branche iedereen met interesse in techniek welkom, en zeker ook vrouwen. Met de campagne ‘Branche zoekt vrouw’ willen we het percentage zij-instromende vrouwen in de regio dan ook graag verhogen.”

Meer informatie
Wil je meer weten over de landelijke en regionale cijfers met betrekking tot de technische installatiebranche? Kijk dan op www.trendfiles.otib.nl en stel op basis van de meest actuele gegevens zelf overzichten samen van het aantal bedrijven, werknemers, omzetten en werkvoorraden, leerlingen en leerwerkbanen!

Deel deze pagina