DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Relatiedag vol best practices

18-10-2019

Relatiedag vol best practices

Een levenlang leren was het thema van de relatiedag Noord-Oost Nederland van A+O Metalektro, OOMT en OTIB. Op maandag 8 oktober verzamelden ruim honderd opleiders, gemeentelijke en provinciale beleidsmakers, vertegenwoordigers van O&O fondsen en ondernemers in het Zwolse Lumen Event Center.

De regionale samenwerking tussen de provincies Drenthe, Overijssel, sociale partners en A+O Metalektro, O&O fondsen en OTIB werkt. Meerdere best practices getuigden hiervan. Zoals de leergang voor de hybride vakdocent. Technici uit de werkpraktijk laten zich een jaar lang didactisch bijscholen om vervolgens uit de praktijk hun kennis en kunde over te brengen op leerlingen. Dagvoorzitter Robert-Jan de Vries, OTIB-regiomanager Noord-Nederland & Gelderland/Overijssel: “Goed voor die leerlingen en tegelijkertijd goed voor deze hybride docenten, om naast hun werk concreet invulling te geven aan het thema van een levenlang leren.” Inmiddels zijn al ongeveer honderd hybride docenten in de regio opgeleid.
 
Trendverkenners
Twee trendverkenners, Wim van Rooijen en Jan-Henk Bouman van Fountainheads, schetsten vervolgens een overzicht van uiteenlopende trends en bewegingen. Ontwikkelingen die ook de installatiesector raken. Een humoristische wake-up call. Alles verandert ongekend snel, zeiden zij. Trends versmelten, van genetica en biologie tot en ict en techniek. En die veranderingen voltrekken zich niet rustig en lineair, maar explosief. Science fiction is nu al science faction. Artificial Intelligence bijvoorbeeld is een bron van innovatie die steeds meer beslissingen ondersteunt. Daarom hun indringende boodschap: adapt or die. Pas je aan of je verdwijnt. 
 
Podiumdiscussie
Robert-Jan de Vries leidde vervolgens een podiumdiscussie tussen Tanja Sextro en Tijs de Bree. Tanja, beleidscoördinator Arbeidsmarkt-Onderwijs/Human Capital bij de Provincie Drenthe en Tijs, gedeputeerde voor de Provincie Overijssel met de portefeuille Energie, Milieu en Arbeidsmarkt, zijn belangrijke partners van A+O Metalektro, OOMT en OTIB. Tijs bracht als best practice het Drents Vakmanschap in om te laten zien hoe de energietransitie nieuwe initiatieven vraagt om mensen op te leiden voor onze branche. Tanja bracht als best practice de Scholingsalliantie in Noord-Nederland in. De sociale partners, brancheorganisaties, overheden, arbeidsmarktregio’s en natuurlijk de scholings- en ontwikkelingsfondsen werken samen om een wendbare en weerbare arbeidsmarkt te realiseren. 
 
Het onbetrouwbare brein
Uit de zaal kwamen veel vragen voor Tanja en Tijs. Onder andere over de verschillende subsidieregelingen voor nieuwkomers/statushouders. De onbekendheid over deze en andere regelingen, bleek groot. Tip van Tanja?: “Benader de arbeidsmarktcoaches, die weten veel en kunnen ondernemers helpen met het vinden van nog onbenutte regelingen.” Best practices verzamelden de aanwezigen ook door discussie over levenlangleren in subgroepjes later die dag. Ter afsluiting hield filosoof/cabaretier speaker Paul Smit een inspirerende voordracht waarin hij de ‘onbetrouwbaarheid’ van ons brein aantoonde en vooral hoe mensen tegenover verandering (dus leren!) staan. Met een buffet werd de relatiedag afgesloten. Genoeg stof om over na te praten. 
 

Deel deze pagina