DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

ROC Friese Poort start nieuwe BOL 4 opleiding Technicus Smart Energy

23-04-2019

ROC Friese Poort start nieuwe BOL 4 opleiding Technicus Smart Energy

Opleiden voor toekomstbestendig vakmanschap.

Gesteund door OTIB start ROC Friese Poort in Leeuwarden met de nieuwe BOL 4 opleiding Technicus Smart Energy. Willem van Dijk is hier de opleidingsmanager techniek. Hij is enthousiast over de nieuwe ontwikkeling: "Hier is heel veel behoefte aan bij installatietechnische bedrijven en zij hebben direct positief gereageerd op dit initiatief." ROC Friese Poort is uniek in de regio met deze ontwikkeling.

Willem schetst het ontstaan van de nieuwe BOL 4 opleiding Technicus Smart Energy vanuit een duidelijk geconstateerde behoefte: "Binnen onze opleiding voor technicus starten we het eerste jaar breed. Waar de leerlingen ook vandaan komen, van vmbo tot en met hbo: zij starten allemaal met het brede pakket. Dus elektro, installatie, werktuigbouw en dus ook mechatronica. Vervolgens maken zij een gerichte keuze. De doorstroom naar de richting installatietechniek was bij ons helaas gereduceerd tot 0, terwijl onze docent installatiedocent Pieter Hoekstra bij de installatiebedrijven in de regio juist heel veel behoefte constateert aan afgestudeerden in deze richting."
 

Geïnspireerd door Gronings concept
ROC Friese Poort heeft zich vervolgens laten inspireren door een nieuwe Technicus Smart Energy opleiding die in Groningen is gestart, vanuit een samenwerking tussen Universiteit Groningen en het Alfa College. Dit initiatief komt voort uit het Platform Branche Onderwijs technische Installatiebranche Noord Nederland, waar Willem ook aan deelneemt: "De installatietechnische bedrijven in onze regio én OTIB stimuleerden ons dit ook vanuit het ROC Friese Poort op te pakken. We hebben dat gedaan en het Groningse concept vertaald naar de Friese situatie."

Nauwe samenwerking met bedrijven
Eén van de specifieke kenmerken van de aanpak van ROC Friese Poort is dat de BOL 4 opleiding Technicus Smart Energy sámen met maar liefst 12 regionale installatietechnische bedrijven wordt opgezet. Willem: "We leiden samen met deze bedrijven op. Daarmee maak je direct een slag naar de praktijk."

Gedegen basis
Deze vernieuwde opleiding Technicus Smart Energy combineert de vakopleiding Installatietechniek met elektro- en ict-skills en 21ste eeuwse vaardigheden. Dit maakt het tot een opleiding met een plus. Willem: "We hanteren hierbij enkele essentiële uitgangspunten. Zoals ´toekomstbestendig vakmanschap´. Dus maken leerlingen kennis met de nieuwste innovaties en duurzame technieken. Eveneens ontwikkelen zij in deze opleiding hun human skills, houding en communicatieve vaardigheden op basis van coaching. Ook is er veel aandacht in de opleiding voor ict binnen installatietechniek, zoals domotica. We nemen dus alle nieuwe ontwikkelingen mee in de opleiding." Leerjaar 1 en 2 zijn een BOL-traject en leerjaar 3 en 4 worden ingevuld op basis van een traineeship bij één van de twaalf deelnemende installatietechnische bedrijven. Willem: "De studenten krijgen een betaalde stage en hebben vervolgens realistisch kans op een baan, want de behoefte is heel groot."

Brede insteek
De opleiding Technicus Smart Energy zet breed in, dus varieert de insteek van warmtepompen, waterstof, all electric en koudetechniek tot en met meet- en regeltechniek en domotica. Maar ook staan op het programma CAD tekenen, 21ste eeuwse vaardigheden, projectmanagement en meer. Uiteraard is er ook veel aandacht voor besturingstechniek. De docenten voor de opleiding Technicus Smart Energy komen voort uit de eigen docentenpoule van ROC Friese Poort, zoals Pieter Hoekstra. Daar is gelukkig genoeg kennis en expertise aanwezig over duurzame technieken, ict, domotica en meer. Willem: "Binnen ontwikkelsessies, samen met bedrijven, is inmiddels de inhoudelijke vormgeving van het opleidingsprogramma gestart. Dit vertaalt zich in drie projectgroepen. Eén voor onderwijs, één voor coaching en een projectgroep voor marketing."

Werving gestart
De werving voor de studenten voor deze nieuwe opleiding is in januari van dit jaar gestart en de focus ligt hierbij op vmbo tl, havo en ook zijinstromers zijn welkom. Willem: "Inmiddels is er ook een promotie flyer ontwikkeld en vond er een informatiebijeenkomst plaats. Eveneens is een groep studenten naar Ameland geweest om een hotelproject te bekijken van één van de deelnemende installatietechnische bedrijven. We hopen hen ook langs deze weg te interesseren voor installatietechniek en de opleiding Technicus Smart Energy."

Positieve inbreng van OTIB
Al vanaf de start van dit project heeft Willem intensief contact gehad met OTIB: "Zij gaven heel duidelijk aan dat ze deze nieuwe opleiding graag wilden steunen. Dat gaf ons het gevoel dat de mogelijkheden concreet konden worden benut. Die steun geeft ons onder dit project een stabiele basis."

Lichte stijging aantal techniekstudenten
Een ander verheugende ontwikkeling is dat ROC Friese Poort op de locatie Leeuwarden de afgelopen jaren een lichte stijging ziet in het aantal techniekstudenten: "Om een voorbeeld te noemen: we hebben nu elk jaar een instroom van gemiddeld 45 studenten voor de opleiding Technicus. Deze nieuwe opleiding zal daar alleen maar positief aan bijdragen, is de verwachting."

 
 

Deel deze pagina