DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over Otib > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Samenwerking groothandel zorgt voor doorbraak inzameling verlichting

Inzameling lampen richt zich op technische groothandels

01-07-2013

Samenwerking groothandel zorgt voor doorbraak inzameling verlichting

Zorgvuldig omgaan met oude lampen

Wecycle gaat, in opdracht van Stichting LightRec, de samenwerking met technische groothandels intensiveren om de inzameling van verlichting door installateurs en professionele eindgebruikers te verbeteren. Uit onderzoek van Witteveen+Bos blijkt dat het merendeel van de installatiebedrijven nog geen of weinig lampen inlevert.

Uit het onderzoek van Witteveen+Bos, uitgevoerd in opdracht van Wecycle en UNETO-VNI, blijkt dat de installatiesector nog een inzamelpotentieel heeft van circa 1059 ton aan lampen. Dat is meer dan 60 procent van wat er nu in totaal door Wecycle aan lampen wordt ingezameld (1.700 ton).
Uit de analyse blijkt verder dat momenteel slechts een kleine groep installatiebedrijven zorgvuldig omgaat met oude lampen en armaturen: de 22 best presterende installatiebedrijven zijn goed voor 60 procent van het gewicht aan lampen dat in totaal voor recycling bij Wecycle terechtkomt.
Om het inzamelpercentage van lampen omhoog te brengen, is het dus van belang de overige ongeveer 6600 installatiebedrijven ertoe te bewegen ook op een juiste manier lampen en armaturen in te leveren.

Doorbraak

“Door inzamelmogelijkheden ‘naast de deur’ te bieden kan een stimulans worden gegeven aan de inzameling door installateurs en professionele eindgebruikers”, zegt Jeroen Bartels, manager van LightRec. Sinds mei 2013 kunnen bezoekers van groothandels van de Technische Unie bij alle servicecentra hun e-waste en lampen kwijt in een Wecycle –inzamelstraat. Daarnaast kunnen professionals oude lampen meegeven via de retourlogistiek van de groothandel.

Bartels: “We moeten het professionals zo makkelijk mogelijk maken om lampen en armaturen in te leveren. Bij de groothandel komen ze toch al, het kost hen vrijwel geen extra moeite om daar ook oude lampen en armaturen in te leveren voor recycling. We hopen dat dit een doorbraak gaat veroorzaken als het gaat om lampeninzameling binnen het professionele circuit. Daar kunnen andere groothandels natuurlijk bij aansluiten. Sommigen hebben dit al gedaan.”                                                         

Recycling lampen belangrijk

Energiezuinige verlichting moet apart worden ingeleverd voor recycling. Energiezuinige lampen, zoals tl-buizen en spaar- of ledlampen bevatten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu als ze bij het ‘gewone’ sloopafval of bouwafval terechtkomen. Dit geldt ook voor armaturen, die nog vaak PCB-houdende condensatoren bevatten. Daarbij komt dat energiezuinige verlichting voor meer dan 90 procent kan worden gerecycled. Op die manier blijven schaarse grondstoffen in de keten behouden.
                                                                                       
In Nederland is Stichting LightRec opdrachtgever voor de inzameling en recycling van energiezuinige verlichting. Uitvoeringsorganisatie Wecycle organiseert de inzameling en recycling van de lampen en armaturen.

Deel deze pagina