DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Succesvolle Praktijkopleidersdagen OOM, OTIB en A+O Metalektro

27-06-2019

Succesvolle Praktijkopleidersdagen OOM, OTIB en A+O Metalektro

Terugblik praktijkopleidersdagen

Goede praktijkopleiders zijn onmisbaar voor de opleiding van nieuwe medewerkers. Zij brengen leerlingen de fijne kneepjes van het vak bij, begeleiden hen bij de opleiding en enthousiasmeren ze voor het vak. Om hen te ondersteunen organiseren OOM, OTIB en A+O Metalektro drukbezochte praktijkopleidersdagen in de verschillende regio’s. Praktijkopleiders komen er om meer te leren over het coachen van leerlingen. Want leerlingen begeleiden, dat is het centrale thema van deze dagen. Waar praktijkopleiders vaak in hun eentje met hun rol bezig zijn, kunnen ze tijdens de praktijkopleidersdagen sparren met andere praktijkopleiders. Ervaringen uitwisselen over het opleiden van leerlingen in het bedrijf, hen begeleiden en enthousiast maken. En met elkaar delen dat dat soms een flinke uitdaging kan zijn.

Écht luisteren
Powercoach en keynote speaker Lucia Rijker weet alles van deze uitdaging. Ooit was zij topbokser, nu houdt ze zich bezig met het coachen van jong talent. Hierbij komt ze dezelfde dingen tegen als de praktijkopleiders in de techniekbranche. “Hoe motiveer je iemand die niet hetzelfde is als jij?”, is haar centrale vraag. Volgens Rijker begint goed coachen met echt luisteren. Luisteren op een manier waarbij je je zintuigen afstemt op de ander, ziet wat er in een gesprek gebeurt en ook de dingen hoort die de ander níet zegt. Doe je dat niet, dan haakt vooral een jongere al snel af. Een goede coach is iemand die verbinding blijft zoeken, openstaat en ook eerlijk en kritisch naar zichzelf durft te kijken, stelt Rijker. Want coachen is ook een kans om zelf te groeien. 

Praktijksituaties
Tijdens de praktijkopleidersdagen volgen de deelnemers een aantal workshops. Bij de spoedcursus ‘Waarderend coachen’ leren ze de basisregels van deze speciale vorm van coachen en kunnen ze zelf ervaren wat ze ermee kunnen bereiken bij hun leerlingen. Ook kunnen ze kiezen voor de workshop ‘Gesprekstechnieken van een coach’, want ook die zijn belangrijk voor een goede communicatie tussen praktijkopleider en leerling. In de workshop ‘Coach je leerling’ nemen acteurs de rol op zich van ongeïnteresseerde of aan hun telefoon vastgeplakte jongeren, en spelen zij praktijksituaties na die het publiek mag aandragen. Hier leren de deelnemers onder andere dat je heel veel tegen jongeren kunt zeggen, maar dat het wel gaat om de manier waarop.

Veel mogelijkheden
De praktijkopleidersdagen worden afgesloten met presentaties van de opleidingsfondsen OOM, OTIB en A+O Metalelektro. Hier krijgen de deelnemers praktische informatie over de verschillende regelingen die er speciaal voor praktijkopleiders zijn. Ook worden zij geïnformeerd over de workshops en coaching die de fondsen voor hen bieden. Dat de bijeenkomsten voorzien in een behoefte blijkt wel uit de enthousiaste reacties van de deelnemers. “Het was leuk om de ervaringen van anderen te horen. En ik wist eigenlijk niet dat er vanuit de fondsen zoveel mogelijkheden waren voor praktijkopleiders”.

Meer weten over de praktijkopleidersdagen? Neem een kijkje op www.praktijkopleidersdagen.nl. Hier vind je ook een kalender met activiteiten die OOM, OTIB en A+O Metalektro voor praktijkopleiders organiseren.

Deel deze pagina