DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Top meesters

15-05-2019

Top meesters

Foto: Arianne Kok

“Het leert mij om anders te denken en een andere kant van de zaak te zien”, aldus Matthijs van de Meer, elektromonteur bij Snijders Elektrotechniek in Noordwijk. Dat sluit naadloos aan bij wat voormalig wereldkampioen judo en TV presentator Dennis van der Geest - een van de sprekers tijdens de TopMeesterschapsdagen – benadrukt: het belang om de juiste doelen te stellen en jezelf te blijven ontwikkelen. Vanuit zijn ervaring in de topsport vertelt Van der Geest dat coaches hem hielpen dit te bereiken. “Zelfs ik ben niet in mijn eentje wereldkampioen geworden. Een coach ziet jouw ontwikkelpunten, biedt handvatten en kan je van goed naar beter helpen”. Als hij vervolgens de zaal vraagt wie een coach zou willen, gaan er aarzelend drie vingers de lucht.
Zo’n 70 vakmensen uit de technische installatiebranche beluisteren aanvankelijk wat terughoudend de persoonlijke verhalen van Van der Geest en presentator Wilfred Genee. Tijdens actieve workshops worden de vakmensen uit hun tent gelokt en delen twijfels, toekomst en mogelijkheden. Ook dringt het besef door dat ze deel uitmaken van de branche waar het gebeurt: de energietransitie met alle uitdagingen en kansen die daarbij horen.

De belofte
Van der Geest heeft al 17.000 vakmensen voorbij zien komen bij de topdagen en is oprecht betrokken bij deze groep. Hij begroet links en rechts deelnemers van de vorige bijeenkomsten van de door OTIB en sociale partners georganiseerde Topstarters en Topvakmanschapsdagen. Bij het Topvakmanschapsprogramma deden alle deelnemers een belofte aan zichzelf. Deze dag in Delft is de volgende stap in de reeks TopTalentprogramma’s. Wat opvalt is dat iedereen zich de belofte goed kan herinneren. Die varieert van meer zelfvertrouwen tot breed inzetbaar zijn of een bepaalde opleiding willen afmaken. Het programma van deze dag vormt een 8-stappenplan om te komen tot eigen regie over je toekomst.
“Ik leer hier om mezelf te verbeteren en hoe ik als werkvoorbereider en hoofd tekenkamer om kan gaan met bepaalde situaties”, stelt een van de weinige vrouwelijke deelnemers Rosella Smit. Smit is werkzaam bij Van Hoften Installatietechniek in Hardinxveld-Giessendam en trots op wat ze tot nu toe heeft bereikt. Samen met twee collega’s  is ze aanwezig op deze dag en wil graag leren over communicatie, essentieel onderdeel van haar werk.

Investeer in jezelf
Wilfred Genee, TV presentator en -sportjournalist, benadrukt het belang om zelf het initiatief te nemen en in jezelf te investeren. Dit leidt tot herkenning uit de zaal: van “je moet laten zien wat je kunt en wilt” tot “ik offer er echt wel zaken voor op, zoals lekker gamen na een lange dag werken, door in de avond ook een opleiding te volgen”. Howard  Komproe, stand-up comedian van de Comedytrain, brengt naast een hoop humor, de praktijk op het podium en toont met wisselende deelnemers door oefeningen het belang van communicatie.
Wat bijblijft na deze dag is de serieuze deelname aan de workshops en de leergierigheid. Zo is er gedurende de hele dag bijvoorbeeld bijna geen telefoon te zien. De drive om zich te ontwikkelen is zichtbaar aanwezig. Men ervaart dat veranderingen zoals Internet of Things, warmtepompen, laadpalen, etc. zich razendsnel verspreiden  en ontwikkelen in hun branche. “Het zal moeilijk worden om bij te blijven, maar wij kunnen dit wel overdragen aan de volgende generatie” denkt Rosella Smit.

Topdagen
De sfeer is tijdens deze topdag veranderd van afwachtend naar initiatiefrijk en open. Het aantal mensen dat zich aan het eind van de dag opgeeft voor coaching is spectaculair toegenomen.
De TopTalentdagen met TopStarters, TopVakmanschapsdagen en TopMeesterschapsdagen is een initiatief van OTIB en de sociale partners. OTIB stimuleert iedereen om bezig te blijven met de persoonlijke en vaktechnische ontwikkeling. Aan deze dagen is een opleidingstegoed gekoppeld van €500,= en wordt ook een persoonlijk loopbaancoachingstraject aangereikt. Deelnemers krijgen de mogelijkheid om samen met een coach stil te staan bij hun carrière. De TopMeesterschapsdagen vinden nog op drie locaties in het land plaats Apeldoorn, Venlo en Amsterdam ; meer informatie https://topmeesterschapsdag.nl/informatie

Deel deze pagina