DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Uneto-VNI gaat verder als Techniek Nederland

11-09-2018

Uneto-VNI gaat verder als Techniek Nederland

Doekle Terpstra Foto: Uneto-VNI

Uneto-VNI is in 2002 ontstaan door een fusie van de Unie van Elektrotechnische ondernemers en de Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven. Kort door de bocht ging de organisatie vanaf dat moment zowel de belangen van de installatietechnische bedrijven, elektriciens als de belangen van de bruin- en witgoedwinkels vertegenwoordigen.

Onmisbare schakel

Tegenwoordig is de technieksector volgens Terpstra uitgegroeid tot de onmisbare schakel bij onder meer de energietransitie en de aanpak van het mobiliteitsvraagstuk. Denk aan de installaties en de aanpassingen in de infrastructuur die nodig zijn om huizen of soms hele wijken te elektrificeren. Bij mobiliteit levert de bedrijfstak de techniek die nodig is om verkeersstromen beter te sturen, bijvoorbeeld met slimme verkeersinstallaties zodat er minder opstoppingen ontstaan.

Terpstra vindt dat een term als installatietechniek geen recht meer doet aan wat de bedrijven doen. 'Ze worden steeds meer ict-bedrijven, doen aan voorspellend onderhoud en nemen de systeemarchitectuur van een heel gebouw voor hun rekening.'

Volgens Terpstra nemen bedrijven in de technische sector veel meer een positie in als spelbepaler en als partner. 'De bedrijven zijn niet alleen maar een onderaannemer, zoals vroeger vaak het geval was.' Als voorbeelden noemt hij onder andere Unica uit Hoevelaken dat bij de nieuwbouw van het Amphia ziekenhuis in Breda in een consortium met twee bouwers en een andere installateur optrekt. Croonwolter&dros uit Rotterdam treedt op als hoofdaannemer bij de renovatie van de Maastunnel in Rotterdam.

Techniek soms al meer dan 50% van de bouwsom

Er is volgens Terpstra in twintig jaar veel veranderd. 'Techniek maakte toen een beperkt deel uit van de bouwsom, nu is dat soms al meer dan 50%.' Destijds waren er volgens de voorzitter zorgen over het toekomstperspectief van de sector. 'En nu blijkt de sector juist heel relevant waardoor ook de aantrekkingskracht voor jongeren op de arbeidsmarkt toeneemt. Een robuuste herkenbare naam helpt dat kracht bij te zetten.'

De installatiesector biedt in Nederland werkgelegenheid aan 125.000 mensen. De bedrijven realiseren een gezamenlijke omzet van €13 mrd. Er zijn vijfduizend bedrijven lid van Uneto-VNI die zo'n 80% van die omzet vertegenwoordigen. In de elektrotechnische detailhandel zijn 1350 bedrijven - met een omzet van €3,5 mrd - lid van de organisatie.

Bron: https://fd.nl/ondernemen/1269400/uneto-vni-gaat-verder-als-techniek-nederland

Deel deze pagina