DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Unieke samenwerking Elektrische Aandrijfsystemen en Automatisering

7 partijen bundelen hun kennis voor opleiding tot adviseur aandrijfsystemen

04-05-2018

Unieke samenwerking Elektrische Aandrijfsystemen en Automatisering

Energie-audits speciaal gericht op aandrijfsystemen ten behoeve van industriële verduurzaming.

Zeven organisaties ontwikkelen in een unieke samenwerking het opleidingsprogramma Adviseur Industriële Elektrische Aandrijfsystemen en Automatisering. Hiervoor is op donderdag 26 april 2018 in Woerden de aftrap gegeven. Het samenwerkingsverband bestaat uit het Kennisnetwerk Efficiënte Elektrische Aandrijfsystemen (KEEA), waarin UNETO-VNI, HPG, FEDA en RVO.nl deelnemen, OTIB en de opleiders NCOI Techniek & Veiligheid en Boertien Vergouwen Overduin.

 

De opleiding

Uitgangspunt in de opleiding is de auditmethode voor energie-audits speciaal gericht op aandrijfsystemen. Iedere les doorlopen de deelnemers chronologisch de stappen van het auditproces en komt een andere vakdiscipline aan de orde: elektrotechniek, werktuigbouw, industriële automatisering en digitalisering, klimaattechniek en systeemanalyse. De praktijkgerichte opleiding slaat de brug tussen de technische kennis en vaardigheden enerzijds en de human skills anderzijds. Zo worden deelnemers bijvoorbeeld intensief getraind op presentatie- en rapportagetechnieken en het creëren van draagvlak voor duurzame investeringen. De opleiding is op HBO/HBO+ niveau. 
 
Aanleiding voor deze samenwerking is de ambitie dat alle bedrijven in Nederland naar een CO2-neutrale energiehuishouding overgaan. De eerste stap hierin is energie besparen door de energievraag te verminderen en energiebesparende technieken toe te passen. Dit is een efficiënte voorbereiding op de industriële verduurzaming met een overstap op duurzame energiebronnen.
 

Wet Milieubeheer verandert

Energie besparen is verplicht. Dat is vastgelegd in wetten. Volgend jaar verandert de Wet Milieubeheer. Er komt een informatieplicht. Bedrijven en instellingen die onder de informatieplicht vallen, melden voor 1 juli 2019 en daarna eenmaal per vier jaar aan het bevoegd gezag welke energiebesparende maatregelen ze hebben getroffen. Met de informatieplicht wil de overheid de energiebesparing door bedrijven versnellen. Zo krijgt de transitie naar een CO2-vrij Nederland een impuls.
 
Ambassadeur Energie-uitdagingen 2020 Min. EZK/RVO - Margreet van Gastel: “Ook de industrie zet steeds meer stappen om te verduurzamen. Goede adviseurs horen daarbij. Zeker op het gebied van Elektrische Aandrijfsystemen en Automatisering. De samenwerking tussen de verschillende partijen die werken aan een goed opleidingsprogramma is een grote stap voorwaarts!”
 

 

Deel deze pagina