DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Vakkanjers gaan wateroverlast te lijf

22-01-2018

Vakkanjers gaan wateroverlast te lijf

De Vakkanjers gaan dit jaar aan de slag met het thema wateroverlast.

In opdracht van de Unie van de Waterschappen werken vmbo’ers en mbo’ers van zo’n 120 scholen in heel Nederland dit jaar aan slimme oplossingen om wateroverlast tegen te gaan. De komende maanden gaan deze Vakkanjers op hun school met hun opdracht aan de slag. Naast het vinden van concrete oplossingen staat ook het ontdekken en ontwikkelen van hun technische vakmanschap centraal.

Met het Vakkanjers-programma dragen OTIB, OOM en A+O bij aan de instroom van goed opgeleide jonge vakmensen in de technische sectoren. Door het maken van echte opdrachten voor echte opdrachtgevers stimuleert Vakkanjers vmbo- en mbo-leerlingen om hun vakmanschap te ontwikkelen en zich te oriënteren op een loopbaan in de techniek.

Verwachtingsvolle opdrachtgever

Tijdens de Vakkanjer Challenge werken de deelnemers in teams aan een technische maatschappelijk relevante opdracht. Dit jaar is dit het zorgen voor droge voeten en het garanderen van schoon en voldoende water in Nederland. Opdrachtgever van de ‘Smart Urban Water Challenge’ is de Unie van Waterschappen. Dijkgraaf Hetty Klaver is blij met de opdrachtverlening  aan het jonge vaktalent: “Het regent steeds vaker en harder in Nederland. Om overstromingen te voorkomen proberen we het regenwater op allerlei manieren op te vangen en af te voeren. Met hun technische inzicht en creativiteit kunnen de Vakkanjers met een frisse blik oplossingen bedenken voor ons werk. We zijn heel benieuwd waar ze mee gaan komen.”

Enthousiaste deelnemers

De aan de Vakkanjer Challenge deelnemende scholen zijn op voorhand enthousiast. Directeur Pieter van Schilt van het Pius X College in Almelo: “Zo’n opdracht voor een echte opdrachtgever motiveert de leerlingen enorm en het geeft ze ook de kans om uit te blinken op hun sterke punten. Dat vinden wij heel erg belangrijk. Je ziet de leerlingen groeien als ze met hun team aan de Vakkanjer Challenge meedoen.” Ook docent Heleen Westhoeve van het CSG Prins Maurits in Middelharnis en instructeur Lars de Frens  van ’t Ravelijn in Steenbergen vinden de Vakkanjer Challange een prachtig initiatief. Westhoeve: “Met Vakkanjers leren de vmbo-leerlingen samenwerken, plannen, presenteren, out of the box denken en problemen oplossen. Dat is iets wat ze later ook in het mbo tegenkomen.” De Frens: "Bij Vakkanjers worden leerlingen beoordeeld door een externe opdrachtgever. Dat vinden ze heel belangrijk en daar gaan ze later in hun carrière veel aan hebben.“

Wedstrijd

Behalve een zoektocht naar creatieve oplossingen is de Vakkanjer Challenge ook een echte wedstrijd. De beste teams plaatsen zich voor de finale waarin ze hun ideeën pitchen voor jury en publiek. Het eindevent, Vakkanjers Live, vindt plaats op 14 juni 2018.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over Vakkanjers op www.vakkanjers.nl.

Deel deze pagina