DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Van energietransitie naar onderwijstransitie

28-05-2019

Van energietransitie naar onderwijstransitie

Bedrijven en scholen in beweging

De energietransitie biedt kansen en uitdagingen, niet alleen voor de technische installatiebedrijven en hun vakmensen maar ook voor de ROC’s en hun studenten. Om er voor te zorgen dat ook de nieuwe generatie vakmensen straks goed voorbereid is op de toekomst, is de technische installatiebranche actief betrokken bij de techniekscholing van leerlingen. Een kort interview met RBPI-projectleider Dick van der Ent over het stimuleren van up-to-date vakmanschap in het onderwijs.

Als RBPI-projectleider regio Midden Nederland en Noord-Holland is Dick van der Ent nauw betrokken bij de modernisering van het techniekonderwijsaanbod van de ROC’s. De inzet: het tot stand brengen van een aantrekkelijk programma dat aansluit op de verduurzamingsopgave van de branche.

Bedrijven en scholen in beweging
De energietransitie daagt installatiebedrijven in Midden Nederland en Nood-Holland nadrukkelijk uit om te bewegen, om te investeren in het verwerven van nieuwe kennis en vaardigheden. Van der Ent: “Dit klinkt logisch, maar vraagt behalve om nieuwe vakinhoudelijke kennis ook om nieuw gedrag. Als vakman ben je niet alleen deskundig, maar ook ambassadeur van het bedrijf dat klanten deskundig over duurzame oplossingen informeert. Het bewegen geldt ook voor het techniekonderwijs in de regio. Hoe bouwen we op het gebied van de energietransitie aantrekkelijk onderwijs voor techniekstudenten op? Hoe stoom je deze studenten klaar voor een boeiende baan in de branche? En hoe kunnen installatiebedrijven en ROC’s dit samen vormgeven? Het beantwoorden van deze en andere vragen kan alleen met inzet van betrokken branchebedrijven.”

Keuzedelen, opleidingsvarianten en regioprofielen
De samenwerking tussen de installatiebedrijven en de ROC’s in Midden Nederland en Noord-Holland wordt zichtbaar in de ontwikkeling van keuzedelen. Van der Ent: “We werken op drie fronten samen om het mbo-onderwijs goed te laten aansluiten bij de eisen vanuit de energietransitie: allereerst door het ontwikkelen van de keuzedelen ‘Duurzaam vakmanschap’ en ‘Human skills’ op niveau 2, 3 en 4 in de reguliere opleiding van studenten. Daarnaast werken voor niveau 4 bedrijven  - met OTIB als adviseur en vraagbaak -  en ROC’s aan het ontwikkelen van nieuwe opleidingsvarianten. En sinds dit jaar werken we op het gebied van de energietransitie ook aan de vertaling en herijking van de regioprofielen.”

Bedrijven gezocht!
Van der Ent is enthousiast over de goede samenwerking tussen bedrijven en de ROC’s in de regio: ”De betrokkenheid van de branche bij het onderwijsaanbod in Midden Nederland en Noord-Holland is groot, maar kan in het belang van scholen, leerlingen, vakmensen en bedrijven natuurlijk altijd verder worden versterkt.” Dus ben je als bedrijf actief in de energietransitie en wil je een bijdrage leveren aan een goede scholing van nieuwe generaties vakmensen? Neem dan contact op met Dick van der Ent via d.vdent@rbpi.nl en ervaar wat jouw bedrijf voor het techniekonderwijs en het techniekonderwijs voor jouw bedrijf kan betekenen!

Deel deze pagina