DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Veilig werken in tijden van corona

04-05-2020

Veilig werken in tijden van corona

INCO komt met video

Wie in de installatiebranche als hoofdaannemer wil optreden, moet een VCA-tweesterrencertificering hebben. En daarvoor moet een bedrijf ieder jaar tien toolboxmeetings voor de medewerkers houden. Hoe doe je dat in tijden van corona? Met een interactieve video, vertelt Brian Ros van INCO.

Brian is verantwoordelijk voor verschillende bedrijfsprocessen bij INCO, zoals kwaliteit, ICT en facilitair. De eerste video nam Brian op in zijn woonkamer. Onderwerp? Werken in tijden van corona, vertelt hij aan de telefoon. Eerst volgde Brian een webinar van Techniek Nederland over wat de maatregelen van het RIVM betekenen voor het werken op de bouwplaats. Brian: “Het webinar was heel informatief, maar door met name de lengte van 20 minuten minder geschikt voor de monteurs.” De belangrijkste punten verzamelde Brian, samen met administratief medewerker Jessica.

Toen moesten ze er nog een geschikte vorm voor vinden. Geschreven tekst vonden ze niet zo geschikt voor hun doelgroep en samen bedachten ze een presentatie van Brian op video. Het filmpje is te vinden op Youtubemaar de medewerkers kregen er wel een vragenlijstje bij. Een van de voorwaarden bij de toolboxmeetings is namelijk dat het interactief moet zijn. Google Forms bood daarvoor uitkomst. Het filmpje is Engels ondertiteld, voor onder meer de vier Roemeense werknemers bij INCO.

Naast de vragen van Brian en Jessica, kunnen de monteurs ook zelf hun vragen op het formulier kwijt. Als ze vragen hebben, kunnen ze die bovendien stellen aan de coronaverantwoordelijke die INCO op iedere bouwplaats heeft aangewezen. Deze coronaverantwoordelijken zitten met Brian en zijn collega’s van HRM in een speciale coronawhatsappgroep. Al het nieuws over corona delen ze erin. De coronaverantwoordelijken spelen op hun beurt informatie door naar de collega’s op de werkplaats.

Het VCA-filmpje over corona is verplichte kost voor iedere medewerker op de werkplaats. Bij INCO lopen ongeveer 75 mensen rond, van wie zo’n vijftig monteurs, inclusief zzp’ers. Ze hadden twee weken de tijd om het filmpje te bekijken en de vragenlijst in te vullen. 37 deden dat ook. De overigen krijgen een herinneringsmail. Overigens is op YouTube het filmpje ook door iedereen die dat wil gewoon te bekijken. Brian: “Over veilig werken vind ik dat je zoveel mogelijk kennis moet delen.”

Meer filmpjes volgen, want van corona zijn we voorlopig nog niet (helemaal) af. Toolboxmeetings op de werkplaats zullen er dus het komende halfjaar weinig zijn. Op kantoor bij INCO zijn eveneens weinig mensen te vinden. Wie er niet noodzakelijk moet zijn, blijft thuis, vertelt Brian. “Er is veel meer rust in de organisatie. Ik vind het eigenlijk wel fijn dat je zo weinig verstoringen hebt. Wat mij betreft hoeven we straks niet weer hele dagen naar kantoor.” Mist hij dan helemaal niets? “Jawel, je mist de sociale interactie met collega’s. Voor het primaire proces is thuiswerken fantastisch, maar ik denk dat je voor innovatie elkaar wel moet ontmoeten.”

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OTIB biedt ook een toolboxmeeting aan in de ONLINE VAKbus.

Deel deze pagina