DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Vernieuwend onderwijsconcept ‘Smart Building’ zorgt voor multi-disciplinaire vakmensen

13-02-2020

Vernieuwend onderwijsconcept ‘Smart Building’ zorgt voor multi-disciplinaire vakmensen

In de innovatieve opleiding ‘Smart Building’ worden technische talenten klaargestoomd voor de reële toekomst. Een toekomst waarin bouw en installatie veel meer als één partij optrekken. Studenten worden daarom opgeleid tot multidisciplinaire vakmensen met kennis van verschillende bouw- en installatiewerkzaamheden. Zodat zij nog beter kunnen samenwerken met andere specialisten. ‘Samen Smart bouwen aan Nederland’ in de Achterhoek was in 2016 de eerste publiek-private samenwerking waarin bedrijfsleven en onderwijs op deze manier de handen ineensloegen. Een groot succes dat vraagt om uitbreiding. Jan Gersen, initiatiefnemer, blikt terug en kijkt vooruit: “We leiden integraal denkende en werkende mensen op.”

Ontwikkelen nieuwe opleiding ‘Smart Building’
“Vlak na de crisis merkten we al: er zijn meer en anders opgeleide vakmensen nodig. Met de juiste mensen kunnen bedrijven een zinvolle bijdrage leveren aan de klimaatadaptie, energietransitie en circulariteit. Daarom hebben zij nog slimmere bouwers nodig. Dat zijn vakoverschrijdende generalisten, maar ook specialisten die over de verschillende rollen heen kunnen kijken. Mensen dus die, ketenoverschrijdend, met alle partijen goed kunnen samenwerken. Daarom zijn we destijds Smart Building gestart, een cross-over tussen bouw en installatietechniek. Waarvan de inhoud door docenten én werkgevers is gemaakt. Hij sluit dus perfect aan bij wat er in het echte werkveld nodig is.”

Groot succes
“Er was direct veel interesse: bijna 60 mensen meldden zich aan. Zij worden opgeleid tot een nieuw type medewerker op niveau 4. Deze gaat als een spin-in-het-web werken voor bouw-, constructie- en installatiebedrijven. Niet alleen verlopen processen daardoor gemakkelijker, er worden ook nog eens veel minder fouten gemaakt.”

Toekomst
“Op dit moment bestaat alleen deze specialisatie, maar we willen kijken hoe we de wensen van de bedrijven nog beter kunnen vertalen in onderwijsaanbod. Dat is veel werk. Daarom hebben we een subsidie aangevraagd. We hopen daarmee niet alleen de opleiding Smart Building verder te verbeteren, maar ook de bijbehorende BBL-opleidingen op niveau 2 en 3 aan te passen. Daarnaast hopen we dat we het onderwijs nog wat flexibeler kunnen inrichten. Zodat studenten nog tijdens hun opleiding kunnen kiezen of ze meer specialistisch of generalistisch werk willen gaan doen.”

Meer weten over onderwijs-initiatieven in de regio?
Neem contact op met de regiomanager Noord Nederland, Gelderland en Overijssel. Regiomanager: Robert-Jan de Vries (0348-437319; rj.dvries@otib.nl)

 

Deel deze pagina