DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Vraag uit de praktijk: Wat is de ‘normale’ hoogte van een kruipruimte?

22-05-2019

Vraag uit de praktijk: Wat is de ‘normale’ hoogte van een kruipruimte?

Werken in kruipruimtes

II Mens & Werk ontvangt regelmatig vragen van bedrijven die werk willen maken van veilig en gezond werken. Veel praktische antwoorden zijn eenvoudig te vinden in één van de handige II Mens en Werk-toolboxen. Andere vragen zijn zo specifiek dat deze alleen door een specialist kunnen worden beantwoord. Deze  keer:  Wat is de ‘normale’ hoogte van een kruipruimte?

De vraag
De meeste installatiebedrijven verrichten ook werkzaamheden in kruipruimtes. Werken in kruipruimtes brengt een hogere fysieke belasting met zich mee en meer tijd om de ruimtes bij (dreigend) gevaar te kunnen verlaten. Een installatiebedrijf in Horst wil graag weten wat de normale hoogte voor een kruipruimte is en hoe lang je veilig en gezond in een kruipruimte kunt werken.

Het antwoord
Om op elke plek in zowel de oudbouw als de nieuwbouw veilig te kunnen werken heeft TNO onderzoek verricht naar de afmetingen van kruipruimtes. Dit onderzoek heeft erin geresulteerd dat 80 centimeter de ‘normale’ hoogte voor werken in een kruipruimte is. In ruimtes met lagere hoogtes adviseert TNO niet langer dan een uur achtereen te werken.

Het advies
Voor het veilig en gezond werken van werknemers in kruipruimtes is de werkgever primair verantwoordelijk. Het bestaan van de Arbocatalogus doet hier niets aan af; de in de catalogus opgenomen bepalingen zijn immers slechts een hulpmiddel voor de werkgever om deze verantwoordelijkheid te kunnen nemen. Kiezen voor een ‘hoger veiligheidsniveau’ is vanzelfsprekend altijd goed. Kiezen voor een ‘lager veiligheidsniveau’ moet daarentegen heel goed worden beargumenteerd. In de regel is dit lastig. Zoals een advocaat stelt: “Je moet wel verdraaid sterk in je schoenen staan om tegenover een rechter te kunnen beweren dat jij het beter wist dan alle andere Nederlandse installatiebedrijven.”

Alternatieve oplossingen
In geval van twijfel over de veiligheidsrisico’s bij het werken in kruipruimtes kunt u ook op zoek gaan naar alternatieve oplossingen. Moet de leiding namelijk echt door de kruipruimte of kan de installatie ook op een andere manier worden aangelegd? Kunt u een vacuümwagen inzetten om zand weg te halen voordat u aan de slag gaat? Is het misschien mogelijk om een opening van buiten maken, net zoals funderingsbedrijven bij paalrotwoningen doen? Of is het aanbrengen van een extra toegangsluik wellicht een optie? Opdrachtgevers zijn in eerste instantie vaak niet erg blij met dit soort voorstellen. Maar als werkgever heeft u ook verantwoordelijkheden voor uw medewerkers en hun families.

Ook een vraag?
Heeft ook u een praktische vraag over veilig en gezond werken? Leg deze dan aan ons voor via info@ii-mensenwerk.nl. Wij beantwoorden uw vraag graag!

 

Deel deze pagina