DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Warmtepompen installeren: alle hens aan dek!

09-08-2018

Warmtepompen installeren: alle hens aan dek!

Landelijk opleidingsprogramma voor installateurs op het gebied van warmtepompen

Er is een landelijk opleidingsprogramma voor installateurs van start gegaan op het gebied van warmtepompen. Het initiatief, uitwerken van de plannen en de uiteindelijke invulling van de modules is een coproductie.

Door de verduurzamingsslag die Nederland gaat maken, krijgen installateurs en cv-monteurs steeds vaker te maken met warmtepompsystemen. In nieuwbouwwoningen worden binnenkort geen cv-ketels meer opgehangen, maar warmtepompen geïnstalleerd. Dat betekent volop werk voor installateurs en kansen om je dienstenpakket te vergroten. Maar nog niet iedereen heeft de nodige kennis en vaardigheden voor het installeren en inregelen van warmtepompen al in huis. Daarom is er nu een landelijk opleidingsprogramma opgezet. Stefan Adriaansen, Landelijk Manager Contract Onderwijs bij InstallatieWerk Nederland, zegt: “Onder andere InstallatieWerk Nederland, het ROVC Technische opleidingen, UNETO-VNI, ISSO en OTIB sloegen de handen ineen om het voor elkaar te krijgen. Ook de Dutch Heat Pump Association (DHPA: brancheorganisatie voor fabrikanten en importeurs van warmtepompen in de woningbouw en utiliteit), GasUnie, Enpuls, STEK en de Provincie Zuid-Holland zijn betrokken. Verder dachten installateurs, ontwerpers, fabrikanten en leveranciers mee, en is er aansluiting gezocht bij het Europese project Build Up Skills (BUS).”

Kennis en vaardigheden 

Er is grote behoefte aan installateurs met kennis van warmtepompen en met de vaardigheden om ze te installeren, in bedrijf te stellen, in te regelen, te onderhouden en problemen te verhelpen. Adriaansen: “Om kennis en vaardigheden op peil te brengen, is een totaalpakket van keuzeonderdelen samengesteld. Installateurs kunnen losse modules volgen, afhankelijk van hun voorkennis en ervaring.” Het aanbod loopt uiteen van een basiscursus over de toepassing en werking van warmtepompinstallatie van twee dagen, tot en met een tiendaagse cursus waarin het STEK-diploma F-gassen 1 kan worden behaald. Ook is er aandacht voor veiligheid. Een 1-daagse VCA of VCA VOL-cursus geeft recht op een diploma.

Adviseren over duurzaamheid

Installateurs die kennis hebben van duurzame warmtetechnieken kunnen niet alleen warmtepompen installeren. Adriaansen zegt nadrukkelijk: “Ze hebben ook een belangrijke rol in het adviseren van consumenten op het gebied van duurzame warmtetechnieken, zoals hybride en elektrische warmtepompen. Veel consumenten zijn nog wat huiverig voor de nieuwe technieken, maar warmtepompen zijn keihard nodig om duurzame energie op te wekken en om de CO2-uitstoot naar beneden te brengen. Hoe meer installateurs kennis hebben van duurzame warmtetechnieken, en hoe meer installateurs warmtepompen kunnen installeren, hoe eerder de omslag van gas naar duurzaam is gemaakt.”

Praktisch, kort, dichtbij

Bij het ontwikkelen van het pakket hielden de partijen een aantal punten voor ogen. Het opleidingstraject moest op de hedendaagse markt en praktijk gericht zijn. Door korte, losse modules aan te bieden, zijn installateurs maar heel kort van de zaak weg. In de cursussen wordt op echte installaties geoefend, en komen verschillende soorten en merken warmtepompen aan bod. In een module wordt alleen aangeboden wat een installateur nodig heeft in zijn/haar werk. Geen onnodige theorie, maar ook niet te veel reistijd, want de cursussen worden gegeven op 7 praktijklocaties van InstallatieWerk Nederland en het ROVC. Voorlopig is dat in Groningen, Roermond, Hoofddorp, Didam, Dordrecht, Amersfoort en Bergen op Zoom. De verwachting is dat in 2018 zo’n vijfhonderd tot duizend installateurs één of meer modules zullen volgen.  

Bron: Installatieprofs

Deel deze pagina