DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Winnaars Vakkanjer Challenge 2018 bekend!

Vmbo’ers en mbo’ers in de prijzen met oplossingen tegen wateroverlast

18-06-2018

Winnaars Vakkanjer Challenge 2018 bekend!

Tijdens Vakkanjers LIVE maakten ruim 1.400 jonge bezoekers kennis met de wereld van techniek.  

Vmbo’ers en mbo’ers uit heel Nederland hebben op 14 juni hun oplossingen tegen wateroverlast gepresenteerd tijdens Vakkanjers LIVE in de Werkspoorkathedraal te Utrecht. Voor het oog van ruim 1.400 jonge bezoekers pitchten de teams hun ideeën aan opdrachtgever de Unie van Waterschappen. De vier beste teams vielen in de prijzen. Daarnaast konden de jonge bezoekers tijdens Vakkanjers LIVE kennismaken met de wereld van techniek. 

Vakmensen van de toekomst

Vakkanjers LIVE is het landelijke eindevent van Vakkanjers, een challenge waarmee 
scholen en bedrijven samen werken aan vakmensen van de toekomst. Ruim zesduizend leerlingen van 130 scholen gingen afgelopen schooljaar aan de slag voor opdrachtgever de Unie van Waterschappen. De teams bedachten de meeste uiteenlopende ideeën: van een SmartWater Hotel tot een complete Urban Water Storage met monitoringssysteem waarmee waterschappen de beschikbare opvangcapaciteit kunnen vergroten en volgen. 
 

Veel originele uitvindingen

Vandaag presenteerden de beste teams hun ideeën in de Werkspoorkathedraal. Dijkgraaf Hetty Klavers van de Unie van Waterschappen reikte de prijzen uit: “Ik ben afgelopen schooljaar enorm onder de indruk geraakt van alle deelnemers aan de Vakkanjer Challenge. Iedereen heeft keihard gewerkt, met veel creativiteit en met heel veel plezier. Er zijn heel veel originele uitvindingen bedacht om wateroverlast tegen te gaan. Precies waarom we aanklopten bij de Vakkanjers. De teams kunnen hartstikke trots zijn op wat ze hebben neergezet voor de Unie van Waterschappen.”
 

En de winnaars van de Vakkanjer Challenge 2018 zijn:

Vakkanjer Scout (1 vmbo)
1. Regenpaneel - Schoonhovens College uit Schoonhoven
2. Slide Open Away - CSG Prins Maurits uit Middelharnis 
3. Refill - DaCapo College uit Sittard
Publieksprijs: Slide Open Away - CSG Prins Maurits uit Middelharnis 
 
Vakkanjer Explorer (2 + 3 vmbo)
1. SmartWater Hotel - Kaj Munk College uit Hoofddorp
2. REY JEL wc - Gomarus College uit Gorinchem
3. Save Water - Nieuwe Veste uit Hardenberg
Publieksprijs: Save Water uit Hardenberg - Nieuwe Veste 
 
Vakkanjer Pioneer (3 + 4 vmbo)
1. Jacobus Fruijtier SG uit Apeldoorn – Magic Fountain
2. Wartburg College uit Dordrecht – Information Panel
3. Het Assink Lyceum uit Neede – Magic Fountain
Publieksprijs: 't Ravelijn uit Steenbergen – Magic Fountain
 
Vakkanjer Navigator (mbo en jonge werknemers)
1. ROC Mondriaan uit Delft – Urban Water Storage
2. Alfa College uit Hoogeveen - Urban Water Storage
3. AAE uit Helmond - Urban Water Storage
Publieksprijs: Bic boys - Urban Water Storage 
 

Positieve ervaring met techniek

Vakkanjers is een initiatief van de technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. De techniekwereld biedt namelijk volop uitdagende banen, maar nog steeds kiezen jongens en meiden vaak voor niet-technische opleidingen en beroepen. Uit recent onderzoek van TechniekTalent.nu blijkt onder meer dat zo’n tweederde van de jongeren techniek creatief en uitdagend noemt en toch vindt maar 32 procent techniek echt iets voor hem of haar. Vakkanjers LIVE biedt de jonge bezoekers een positieve ervaring met techniek, waardoor ze mogelijk eerder voor een technische opleiding of loopbaan kiezen. Door een kijkje te nemen achter de schermen van een groot festival konden ze ervaren wat er allemaal komt kijken bij het neerzetten van een groot event. Meer over Vakkanjers LIVE. 
 

Over Vakkanjers

Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden van het vmbo en mbo hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl
 

Deel deze pagina