DELEN
X
Stuur door Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Linkedin Deel op Google Plus Deel op Pinterest
X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement


Home > Over OTIB > Nieuws
rss
RSS staat voor Really Simple Syndication en levert regelmatig bijgewerkte inhoud van onze website. Als u zich (kosteloos) abonneert, controleert uw browser onze website automatisch en wordt nieuwe inhoud gedownload zodat u kunt zien wat er nieuw is sinds u de feed voor het laatst hebt geopend.

Zij-instromers maken kennis met installatiebranche op Vakbeurs Hardenberg

17-10-2019

Zij-instromers maken kennis met installatiebranche op Vakbeurs Hardenberg

Je hebt meer techniektalent dan je denkt

De Installatie- en Elektro Vakbeurs Hardenberg is dé plaats voor installateurs die alles willen weten over de nieuwste ontwikkelingen in de installatie- en elektrotechniek. Tegelijkertijd bood de beurs dit jaar ook andere bezoekers een mooie inkijk in de wereld van de techniek. Op 11 september ontdekten tientallen zij-instromers wat zij in de installatiebranche kunnen betekenen.

Je hebt meer techniektalent dan je denkt
In een vergaderzaal van de beurs ontvangen adviseurs arbeidsmarkt Inge Westerhof (regio Groningen, Friesland en Drenthe) en Margreet van de Worp (regio Gelderland en Overijssel) meer dan veertig zij-instromers. Voor sommigen is hun deelname aan de netwerkbijeenkomst hun eerste kennismaking met de technische installatiebranche. Anderen beschikken al over technische ervaring uit andere sectoren. En hoewel ze allemaal benieuwd zijn naar hun kansen in de branche, weet één van de deelnemers al bij binnenkomst wat iedereen gaat horen: “Je hebt meer techniektalent dan je zelf denkt en het is zonde om dit talent niet te gebruiken.”

Motivatie belangrijker dan kennis
Met een aantrekkelijke presentatie van de uitdagingen in de techniek schetsen Inge en Margreet de vele mogelijkheden voor zij-instromers in de installatiebranche. En met de nadruk op talentontwikkeling weten zij hierbij veel koudwatervrees weg te nemen. “Techniekervaring is geen harde voorwaarde om in de branche aan de slag te gaan. Als je techniek interessant vindt en je de motivatie hebt om jezelf te blijven ontwikkelen is de installatiebranche in jou geïnteresseerd!”

Netwerken
Voor het toetsen van de voorwaarden spreken de deelnemers na afloop van de presentatie met verschillende arbeids- en opleidingsexperts. Hierbij komen vooral vragen over het instroomtraject aan bod. Betaalt OTIB straks mijn opleiding? Ben ik voor mijn toekomstige werkgever ook aantrekkelijk als ik minder dan 40 uur werk? En kan ik in het traject ook rekenen op individuele coaching? De bevestigende antwoorden geven de deelnemers een extra motivatie om een loopbaan in de branche te overwegen.

De beurs op
Na de lunch gaan de deelnemers onder leiding van Rudy Walraven (InstallatieWerk) de beursvloer op om kennis te maken met verschillende technische bedrijven. “We hebben niet alleen techneuten nodig, maar ook handen, heel veel handen,“ horen ze de vertegenwoordiger van de Technische Unie zeggen. Eén van de deelnemers veert enthousiast op: “Ik heb misschien niet direct de juiste opleiding, maar beschik wel over een paar goede handen. Dat komt dus wel goed!”

Ondernemersbijeenkomst
Even later geven Inge en Margreet ook een presentatie aan ondernemers in de branche. Hierin bepleiten zij vooral om open te staan voor zij-instromers. “De tijd van het plaatsen van een reguliere vacature is voorbij. Daarom loont het om in te zetten op het versterken van de vakkennis van je bestaande vakmensen en te investeren in zij-instromers.” De vraag van een ondernemer wie hem hierbij gaat helpen is voor Inge en Margreet gemakkelijk te beantwoorden: “OTIB betaalt de opleidingskosten en het Servicepunt Arbeidsmarkt Mobiliteit draagt zorg voor begeleiding. Met het bieden van maatwerk kun je echt stappen maken.”

Deel deze pagina